Când trebuie băută CAFEAUA pentru a avea EFECT (cele mai bune ore pentru cafea)

Obiceiul de a savura o ceașcă de cafea aburindă dimineața este pentru foarte multe persoane matinale un lucru indispensabil. Studiile au arătat însă că efectele energizante ale cofeinei sunt foarte mult diminuate atunci când bem cafeaua la prima oră a dimineții. În plus, acest tabiet poate crea toleranță crescută la efectul stimulent.

Cafaua de Dimineață

Cafaua de Dimineață

De ce nu trebuie să bem cafeaua exact când ne trezim

Acest fapt contraintuitiv este explicat de Steven Miller, doctorand la Universitatea de Științe Medicale Bethesda din California. Deși ca personalitate, fizionomie și organism suntem diferiți, cu toții suntem ghidați de același ciclu hormonal de 24 de ore cunoscut ca ceasul biologic, sau ritmul circadian. Aceste ritmuri de bază sunt pre-programate în noi genetic, și în ciuda dereglărilor pe care stilul de viață modern le produce, factorul major care le reglează este lumina soarelui. Unul din lucrurile pe care acest ceas le controlează în corpul nostru este eliberarea unui hormon numit cortizol, care ne trezește și ne face alerți.

Cel mai mare nivel de energie îl avem dimineața, exact când toată lumea își bea cafeaua în drum spre serviciu. Punctul culminant al producției de cortizol se petrece între orele 8 și 9 dimineața. Acest lucru înseamnă că în momentul în care majoritatea persoanelor beau prima ceașcă de cafea, corpurile lor sunt “cafeinizate” natural la maxim.

Efectele consumului de cafeină în momentul producției maxime de cortizol reduce eficiența cafelei. Mai rău decât atât, spun cercetătorii, este că acest consum de cafeină la momentul nepotrivit determină corpul să dezvolte rezistență la cafea, astfel încât efectul stimulent al acesteia va fi aproape nul. O altă problemă este că toleranța crescută la cafea crește nivelurile de cortizol, fapt care poate produce dereglări ale ritmului circadian și multe ale probleme de sănătate.

Cele mai bune ore pentru a bea cafeau

Luând aminte la cele scrise până aici, concluzionăm că pentru a extrage la maxim efectele energizante ale cafelei, trebuie să o bem la momentul potrivit. La cele mai multe persoane, orele la care nivelurile de cortizol ating cote maxime sunt 8-9 dimineața, 12-13 și 5:30-6:30 după amiaza.

Potrivit acestor informații, fiecare își poate stabili câteva “pauze de cafea” la orele 9:30-11:30, 13:30 sau 17:00, atunci când nivelurile de cortizol scad, și corpul are cea mai mare nevoie de energie.

Pentru majoritatea oamenilor, “dimineața târziu” și “după-amiaza devreme” sunt cele mai bune momente pentru a bea cafea.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.