Petele albe pe unghii – ce indică

Cu toții putem vedea la un moment dat în viață pete albe pe unghiile noastre. Unii spun că acestea sunt semnul unei lipse de calciu, alții spun că suferim de un deficit de zinc. În orice caz, specialiștii ne asigură că punctele albe mici care apar uneori pe unghii nu sunt periculoase, și nici nu au nevoie de un tratament medicamentos.

Pete Albe pe Unghii

Pete Albe pe Unghii

Pete albe pe unghii: cauze

Petele albe de pe unghii care apar ca niște puncte sau linii poartă numele de leuconichia. Traumatismele la baza unghiei (manichiură excesivă) pot cauza apariția acestor pete albe. Există și cazuri în care leuconochia poate fi semnul unor afecțiuni autoimune, tulburări metabolice, boli infecțioase precum rujeolă, TBC, zona zoster sau sifilis, psoriazis, neuropatie periferică, intoxicație cu arsenic, plumb sau alte metale grele.

În alte cazuri, petele albe de pe unghii pot fi cauzate de o reacție alergică la pilirea unghiilor sau la lacul de unghii. Aplicarea de unghii false din acrilic poate de asemenea traumatiza baza unghiei.

Lipsă de zinc. Poate fi rezolvată prin dietă. Câteva alimente care conțin zinc sunt: fasolea, iaurtul, spanacul, nucile, cerealele integrale.

Lipsa de proteine. Deficitul de proteine poate cauza apariția unor linii albe orizontale, care se extind de-a lungul patului unghiei, motiv pentru acestea nu cresc odată cu unghia. Atunci când nivelul proteinelor din sânge revine la normal, aceste linii dispar. Există și unele cazuri mai rare când aceste linii pot indica o boală de ficat. Alimente bogate în proteine: pește (somon, ton), carne, tofu, fasole, iaurt, lapte de soia, nuci și semințe.

Lipsă de calciu. Punctele albe de pe unghii pot fi semnul unui deficit de calciu, care se poate corect prin alimentație: suc de portocale, lactate, varză, broccoli, ceai de coada-calului etc.

Onicomicoza superficială albă. Este un subtip de infecție care apare la nivelul unghiei. Fungii sunt cauza punctelor albe de pe unghii, care se extind până la patul unghiei. Această infecție afectează doar suprafața unghiei, care devine foarte fragilă și albă la culoare, apoi se întărește și se despică.

Alte boli. Cei care observă o decolorare ciudată a unghiilor trebuie să meargă la medic pentru a depista cauza. Poate fi vorba despre o afecțiune a ficatului, precum hepatită sau ciroză. În cazul bolilor de rinichi – cum este insuficiența renală, unghiile pot căpăta o culoare albă sau roz. Anemia (lipsa de fier) poate produce unghii albe sau palide.

Indiferent de cauza petelor albe de pe unghii, este important să mențineți o dietă echilibrată. Consumați alimente fortificate cu calciu, alimente bogate în Vitamina C, zinc, fier și sulf.

1 comentariu

  1. eu mananc iaurt zilnic cu cereale si petele au disparut

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.