5 simptome ciudate că ai lipsă de vitamine

Dietele de astăzi pot conduce ușor la deficite de vitamine în corp, fie din cauza alimentelor sărace în nutrienți pe care le consumăm, fie din cauza problemelor digestive, care cauzează la rândul lor dificultăți de absorbție a substanțelor nutritive. Deficitul de vitamine nu ne îmbolnăvește, dar ne poate crea anumite probleme de sănătate, întrucât vitaminele sunt esențiale pentru toate reacțiile biochimice din corp. 

Durere de Picioare

Durere de Picioare

Lipsa de vitamine:  simptome

Atunci când corpul nostru încearcă să ne spună ceva, o arată de multe ori prin căi ciudate. Înainte de a lua măsuri de corectare a deficitului pe care îl recunoașteți în baza simptomelor, faceți analize la sânge pentru a fi siguri că aveți o anumită lipsă de vitamine, apoi stabiliți cu medicul cel mai bun tratament (dietă plus suplimente).

Crăpături în colțul buzelor

Dacă observați acest semn des, poate fi vorba despre o lipsă de fier, zinc, vitamine din grupa B (B3, B2 sau B12). Soluția este consumul a mai multe alimente bogate în acești nutrienți: carne de pui, curcan sau pește, ouă, alune și legume. Vitamina C crește absorbția fierului, de aceea este indicat să combinați aceste alimente cu broccoli, conopidă, ardei, citrice și alte surse naturale de acest antioxidant.

♣ Iritație roșie a feței, piele (inclusiv a capului) care se cojește

În această situație, poate fi o lipsă de biotină, cunoscută de asemenea ca vitamina părului. Soluția este să mâncați mai multe ouă (fierte sau omletă), avocado, ciuperci, conopidă, soia, nuci, banane, somon sau zmeură.

♣ Crescături roșii sau albe, asemănătoare acneei

Dacă aveți astfel de probleme cu pielea, puteți duce lipsă de acizi grași esențiali, Vitamina A și D. Creșteți consumul de nuci și semințe pentru a reface nivelul de acizi grași. Pentru Vitamina A, mâncați vegetale verzi, morcovi și ardei grași, iar pentru Vitamina D, consumați mai multe lactate, sau luați suplimente (la sfatul medicului) cu această vitamină.

♣ Furnicături la nivelul mâinilor sau picioarelor

În cazul acestor simptome, trebuie să știm că ne lipsesc vitaminele din complexul B, în special acid folic (B9), B6 și B12. Spanacul, sfecla roșie, fasolea și ouăle sunt alimentele care trebuie incluse mai des în dietă pentru a rezolva acest deficit.

♣ Crampe musculare dureroase

Foarte multe persoane acuză crampe musculare și cârcei, și nu știu că acesta poate fi semnul unei lipse de magneziu, calciu și potasiu. Mâncați mai multe alimente care conțin acești nutrienți – banane, migdale, nuci, mere, grapefrut, broccoli și spanac, sau luați suplimente alimentare.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.