Sfaturi pentru o căsnicie bună – Părintele Iosif Vatopedinul

Starețul Iosif Vatopedinul (cel care a zâmbit după moarte) spunea că atât este de mare taina căsătoriei, încât golul din inima unei femei care nu simte tandrețea soțului ei nu poate fi umplut nici măcar de dragostea propriilor copii sau a părinților ei.

Lipsa afectivității dintre soți nu poate fi înlocuită de nimic, și ea poate duce la destrămarea treptată a familiei.

Sfaturi pentru o căsnicie bună – Părintele Iosif Vatopedinul

Sfaturi pentru o căsnicie bună – Părintele Iosif Vatopedinul

Ce să facă soțul

Așa cum spunea părintele Iosif Vatopedinul, este esențial, și așa se întâmplă de obicei, ca dragostea să vină îndeosebi dinspre bărbat spre femei.

Părintele Iosif asemăna această legătură cu iubirea lui Hristos față de Biserica Sa, aducându-Se pe Sine Însuși ca jertfă, pentru a o face slăvită dăinuitoare în veci.

Soțul nu trebuie să înceteze niciodată în a-și arăta dragostea față de soție. În alte cuvinte spus, toată strădania și truda sa trebuie să aibă un singur scop: să o facă pe ea fericită și împlinită.

Atunci toate vor merge bine în casă.

Bărbatul trebuie să știe să joace mai multe roluri, după cum o cere împrejurarea. Uneori să fie tată, alte ori frate sau prieten bun.

Însă întotdeauna el trebuie să fie soț pentru soția lui. Cei care reușesc să facă aceasta, vor avea întotdeauna parte de armonie în familie și de mult respect și prețuire din partea soției sale. Ea  este mereu cea care se jertfește cel mai mult și care lasă de la ea cel mai mult.

Soțul nu trebuie să trădeze cu nici un cuvânt, gând sau gest dragostea soției și legătura de inimă cu familia lui, pentru că această legătură este sfântă și sfințitoare.

Diavolul și slujitorii lui nu încetează niciodată în a încerca să-i războiască pe cei căsătoriți, pentru a aduce dezbinare, ceartă, ură și infidelitate.

Soțul nu trebui să-i facă niciodată observație soției sale în prezența altor persoane. Acest lucru se întâmplă de multe ori din egoism, când soții își mustră soțiile în prezența rudelor.

Dacă de pildă soția îi dă telefon soțului când acesta este la serviciu și el îi răspunde răstit și cu asprime, ea va fi afectată foarte mult.

El trebuie să-i spună cu blândețe că are treabă, și că o va suna mai târziu.
Cea mai mare responsabilitate a soțului rămâne manifestarea dragostei față de soția lui.

Toți bărbații iubesc femeile, însă din nefericire, nu le iubesc pe ale lor. Aceasta este pricina tuturor răutăților și divorțurilor actuale. Gelozia și bănuiala strică cea mai bună casă.

Când soția ajunge să fie convinsă de dragostea și aprecierea soțului ei, ea devine o soție exemplară, gata de orice jertfă.

Sfaturi pentru soție

Dacă bărbatul este mintea, și capul familiei, soția este inima, așa cum spunea Părintele Arsenie Papacioc. Și în majoritatea cazurilor, toate trec prin inimă.

Fără dragostea, căldura și frumusețea femeii, n-ar exista împlinire și armonie.

Ea este cea care trebuie să păzească pacea și liniștea casei, și să știe să țină departe problemele sociale, având mereu o atitudine netulburată în fața ispitelor sau încercărilor.

Firea femeii este mai slabă, din cauza sensibilității ei acute. Dacă ea vede de pildă că soțul ei arată o oarecare amabilitate față de o altă femeie, colegă, prietenă, vecină, în sufletul ei se aprinde invidia, apoi gelozia.

Aceasta din pricina dragostei mari și a devotamentului pe care ea le poartă soțului. Supărarea femeii se vindecă prin iubire și delicatețe, iar nu prin mânie sau dojană. Soțul trebuie să știe mereu să-și “îmblânzească“ soția prin cuvinte și gesturi tandre, nu respingătoare.

De regulă, după nașterea primului copil, femeia nu mai caută atât de mult rolul sexual al soțul, cât afectivitatea, grija, tandrețea și rolul protector al acestuia.

De aceea bărbatul trebuie să știe aceasta și să se poarte cu multă tandrețe cu soția lui.

Mai mult decât orice, soții nu trebuie să își ascundă nimic unul față de altul, ci să se consulte în toate, pentru a fi de acord în toate privințele.

Unul să lase de la el, să mai taie din orgoliu, de dragul armoniei cuplului, care se poate strica foarte ușor. Este foarte urât ca soția să afle de la rude sau colegi și prieteni lucruri ascunse ale soțului.

Toate cele ascunse se descoperă la un moment dat.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

6 comentarii

  1. ar fi prea frumos,teoria una ,practic…..

  2. Cum teoria este izvorîtă din practică și generîndu-se una pe alta eu cred că părintele Iosif Vatopedinul are dreptate, numai că această teorie nu trebuie experimentată ad litteram. Apreciez aceasta asfel, pentru că fiecare cuplu se înfățișează cu o anumită personalitate cu anumite particularități și experiențe diferite. Fiecare membru al unei cuplu, prezintă aptitudini, disponibilități, particularități în ceea ce privește viața în cuplu, precum și o anumită vocație pînă la urmă, sigur aceasta din urmă dobîndită din experiența familiei proprii și a părinților, care se poate adapta continu. AVIZ SOȚILOR INDIFERENȚI

  3. asa ar trebui sa fie……………………daaaaaaaaaaaar………nu-i

  4. foarte frumoase si pertinente sfaturile si demne de urmat insa avand in vedere ca vin de la un calugar care nu a experimentat “taina” casatoriei este ca si cum am primi sfaturi de sofat de la o persoana fara permis de conducere …

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.