Ce Spun Unghiile Despre Sănătatea Noastră – Câteva Semne Alarmante

La fel ca și urina, limba sau palmele, unghiile oferă indicii importante despre starea de sănătate a corpului. Diagnosticarea bolilor analizând forma, culoarea și aspectul unghiilor este o metodă veche, ce aparține medicinei tradiționale chinezești. De pildă, atunci când ficatul suferă, unghiile devin moi și sunt predispuse la rupere sau deformări.

Ce temperament indică unghiile tale
Ce Spun Unghiile Despre Sănătatea Noastră - 17 Semne Alarmante

Ce Spun Unghiile Despre Sănătatea Noastră – 17 Semne Alarmante

Conform medicinei chinezești străvechi, unghiile sănătoase sunt tari, au o culoare roz, sunt netede și bine conturate. După forma sau structura lor, unghiile pot vorbi despre diferite temperamente:

Unghii lungi, adesea palide, aspre și uscate – tipul melancolicului
Unghii pătrate, groase, tari, strălucitoare – tipul flegmaticului
Unghii lunguiețe, roz sau galbene – tipul colereticului
Unghii late sau ovale, moi și roz – tipul sangvinicului

Problemele unghiilor indică de cele mai multe ori o lipsă de anumite vitamine sau minerale, sau disfuncții ale unor organe interne.

Principalele semne de avertizare sunt: unghiile decolorate, unghiile despicate, crăpate sau crestate, sau unghiile negre.

Unghiile oferă indicii despre sănătatea organelor interne

Creste/linii reliefate pe unghii

Atunci când observăm linii orizontale reliefate pe unghii, trebuie să știm că avem un regim alimentar dezechilibrat. Ele se pot simți ușor la pipăit. Aceste linii pot indica de asemenea prezența în corp a unor boli netratate la timp. Dacă liniile de pe unghii sunt verticale, ele pot însemna probleme cu digestia, afecțiuni intestinale, boli de ficat sau rinichi, sau un deficit de Vitamina B12 și fier. Persoanele care au astfel de linii au tendința să resimtă mereu oboseală.

Unghii moi sau casante

Unghiile care sunt moi la atingere sau se rup ușor sunt de regulă cauzate de o lipsă de proteine (keratină)​​. Deficitul de keratină apare din cauza unei schimbări bruște în dietă. O dietă bogată în proteine ​​poate inversa prejudiciul, sau se poate lua un supliment zilnic de biotină. Alte cauze ale unghiilor moi sau casante sunt: folosirea de produse chimice pentru manichiură sau pedichiură (acetonă sau metil acrilat), boala Crohn sau anemia.

Unghii exfoliate, care se cojesc

Exfolierea unghiilor rezultă de multe ori din cauza unei malnutriții: o dietă săracă, sau o lispă de proteine. Unghiile care se exfoliază sau care se cojesc pot fi de asemenea semnul unui început de psoriazis , sau o lipsă semnificativă de vitamina C și Vitamina B9 (acid folic). Unghiile care se cojesc indică o alimentație dezechilibrată, ca urmare a consumului excesiv de medicamente, sucuri și alimente artificiale. Persoanele cu unghii care se cojesc suferă de indigestie, oboseală, depresii, nervozitate, insomnii, menstruații neregulate.

Unghii despicate, crăpate

Unghiile despicate pot fi o problemă în sine, însă ele pot semnala de asemenea probleme cu tiroida – hipertiroidism sau hipotiroidism, sau cu pielea – psoriazis. Dacă unghiile tale sunt fragile și se crapă ușor, este bine să consulți un medic.

Unghii încarnate

Când unghiile cresc în carne, poate fi vorba despre o ciupercă care necesită un tratament antibiotic sau de o intervenție chirurgicală, pentru a preveni o infecție severă.

Ciuperca unghiei

Unghii care se fărâmițează, se rup, devin glabene și capătă un miros urât, pot semnala o infecție fungică (onicomicoză). Aceasta poate fi contactată de la pisicină sau poate să apară din cauza mediului umed și cald. Infecțiile fungice frecvente pot indica un sistem imunitar slăbit, diabet sau o circulație proastă.

Unghii mari, în formă de bulb sau con

Unghiile bombate, bulbucate, care depășesc suprafața degetului vorbesc despre probleme cu plămânii și inima. Sunt un simptom periculos care avertizează o afecțiune pulmonară severă, o boală de ficat sau de colon. Ele apar din cauza frigului sau a unor disfuncții pulmonare. Dacă apar umflături la capătul unghiilor, ele pot fi semnul unei infecții pulmonare cronice.

Unghii anormal de groase

Acestea pot semnala infecții fungice, boli pulmonare, boli tiroidiene sau tulburări circulatorii incipiente.

Unghii concave

Acestea au forma unei linguri, curbate în sus și arată o lipsă de fier, anemie, boli de inimă, tulburări tiroidiene (hipotiroidism), disfuncții ale ficatului sau hemocromatoză.

Unghii strâmbe

Persoanele cu unghii strâmbe, asemenea unui cioc de papagal pot avea probleme cu aparatul respirator: astm, bronșită, tuse cronică sau tuberculoză.

Unghii fărâmicioase

Acestea indică o lipsă de Vitamina A și fier din corp. Persoanele care au unghii fărâmicioase pot avea de asemenea de probleme cu tiroida, cu rinichii sau cu circulația.

Pete albe pe unghii

Acestea arată că persoana respectivă suferă de o lipsă de calciu sau zinc.

Unghii vinete sau albastre

Unghiile vinete denotă probleme cu circulația sângelui, nervozitate sau apoplexie, iar unghiile cu o nuanță albastră vorbesc despre o inimă slabă (insuficiență cardiacă).

Unghii albe (palide)

Dacă sunt însoțite de un ten palid, unghiile albe pot indica o stare proastă a sângelui (anemie, lipsă de fier, hemoglobină scăzută), sau o disfuncție a ficatului. Persoanele bolnave de leucemie au de regulă unghiile foarte palide.

Unghii decolorate

Persoanele care suferă de hepatită au de regulă unghiile de culoare alb-lăptoasă. Alte culori care oferă indicii cu privire la alte boli sunt:

–         unghii cu dungi negre – o insuficiență cardiacă congestivă
–         unghii cu dungi roșii – o posibilă infecție a valvelor inimii
–         unghii albastre – oxigenarea insuficientă a sângelui
–         unghii verzi –  o posibilă infecție bacteriologică

Unghii roșii

Acestea trădează un consum prea mare de grăsimi, carne, sare. Ele indică o cantitate prea mare de sânge, acizi grași și colesterol în organism.

Unghii cu vârf galben și baza roșie

Acestea apar mai ales la diabetici.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.