Cultivarea Ghimbirului la Ghiveci – Pas cu Pas

Ideea de a cultiva plantele medicinale în ghivece, acasă, este una extrem de atractivă, atât din punct de vedere economic, cât și doar pentru că este o activitate relaxantă. Ghimbirul este una din aceste plante care pot fi cultivate și crescute în glastră, prin rizomi, întrucât se adaptează foarte bine în interior.

Cultivarea Ghimbirului la Ghiveci - Pas cu Pas

Cultivarea Ghimbirului la Ghiveci – Pas cu Pas

Ghimbirul – superaliment cu beneficii multiple

Ghimbirul este un condiment asiatic, unul din cele mai intens studiate în laboratoarele medicale din întreaga lume pentru proprietățile sale antioxidante, anti-diabetice și anti-canceroase. Ne ajută la prevenirea și tratarea răcelilor și gripei, infecțiilor virale, bolilor de inimă, durerilor de cap, stărilor de greață și tulburărilor digestive. Ceaiul de ghimbir poate fi savurat și doar pentru plăcerea gustului, datorită aromei sale îmbietoare.

În bucătărie, ghimbirul poate îmbogăți gustul diferitelor preparate, de la piureuri și prăjituri, până la preparate din pui și alte mâncăruri sofisticate.

Ghimbir la ghiveci: cum să-l cultivi acasă

Fiind o plantă orientală, ghimbirul nu rezistă la temperaturile scăzute și la îngheț, de aceea ne va fi ușor să o plantăm în casă. Dacă nu îl cultivăm pentru uz intern, putem cultiva ghimbir la ghiveci și doar pentru aspectul său decorativ. În acest caz, primăvara putem muta ghiveciul afară.

Pentru cultivarea ghimbirului la ghiveci avem nevoie de o rădăcină de ghimbir care prezintă muguri. Trebuie să fie o bucată de ghimbir sănătoasă, pentru ca planta să poată înmuguri.

Rădăcina de ghimbir aleasă se pune la înmuiat într-un vas cu apă călduță, peste noapte, sau 24 de ore. Acest lucru va ajuta la eliminarea substanțelor toxice cu care ar putea fi stropit ghimbirul, dar și la stimularea procesului de înmugurire. Dimineața, tăiem rădăcina de ghimbir în mai multe segmente, lăsând la fiecare bucată câțiva muguri pentru frunzele care vor ieși mai târziu.

Avem nevoie de un ghiveci încăpător, în care punem un amestec de pământ și compost. Solul propice creșterii și dezvoltării ghimbirului trebuie să fie cât mai gras, fertil și lutos. Plantăm 2-3 bucăți de rădăcină de ghimbir și le acoperim cu un strat de pământ de circa 3 cm.

Secrete de îngrijire a ghimbirului

Dacă ținem ghiveciul în casă, acesta trebuie așezat pe pervaz, la loc luminos. Dacă se poate, ghiveciul să stea direct în bătaia soarelui. În caz că vrem să păstrăm ghiveciul afară, ne trebuie un loc semi-umbros, dar el nu va rezista la temperaturi mici. Ghimbirul trebuie udat cu moderație, niciodată din abundență.

Ca și secrete de îngrijire a ghimbirului, trebuie să știm că acesta iubește umiditatea și căldura, de aceea pământul trebuie menținut mereu umed, nu plin de apă, deoarece planta nu suportă apa care băltește la suprafața pământului. Ghiveciul trebuie să stea la loc călduros, la cel puțin 20 de grade Celsius.

Planta de ghimbir se dezvoltă foarte mult și crește de regulă până la 60-120 de cm în primul an de la cultivare. De aceea, la cultivare, trebuie lăsată o distanță de circa 15 cm între rizomi. Dintr-un singur rizom pot ieși până la 4-6 plante de ghimbir.

Primele roade

Prima recoltă de ghimbir poate apărea după 8-10 luni de la plantare, dacă este îngrijit cum se cuvine. Rizomii de ghimbir se dezvoltă greu, în decursul a 3 luni. Planta se poate scoate din pământ și folosi ca și condiment sau plantă medicinală după 4 luni, însă aroma și proprietățile sale vor fi mai slabe.

2 comentarii

  1. Imi place ideea, o sa incerc sa cumpar maine ghimbirul .

  2. si eu mi-am plantat,dar inca nu a rasarit..

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.