De ce suferim din dragoste – Părintele Savatie Baştovoi

Despre Părintele Savatie Baştovoi au auzit chiar şi pietrele, după cum spune şi emisiunea pe care acesta o realizată pentru o televiziune din Republica Moldova “Şi pietrele vorbesc”.

Din vremea în care lumea îl cunoştea ca un om din lume şi îl aprecia ca un scriitor pentru lume, amintim cărţile sale de succes Elefantul Promis şi Iepurii nu mor.

De ce suferim din dragoste - Părintele Savatie Baştovoi

De ce suferim din dragoste – Părintele Savatie Baştovoi

După o tinereţe marcată de ateismul ştiinţific al tatălui, Ştefan Baştovoi (numele de mirean) se întoarce la 180 %, alegând credinţa creştină.

Aceasta se petrece în urma unei experienţe duhovniceşti minunate despre care Savatie încă nu vrea să vobească. Astăzi, Savatie Baştovoi este călugăr, Ieromonah şi consilier cultural al arhiepiscopiei Tomisului.

Savatie Baştovoi face o distincţie fundamentală între dragostea trupească, pătimaşă de care suferă majoritatea tinerilor de azi – căsătoriţi sau nu, şi dragostea duhovnicească, care înalţă sufletul şi îl eliberează din chinurile patimilor.

El spune că dragostea este însăşi viaţa şi scopul vieţii. La cel mai redus nivel de înţelegere, dragostea este relaţia dintre bărbat şi femeie, trupească. Opusă acestui tip de dragoste este dragostea la nivel de suflet, spirituală.

Suferinţa din spatele plăcerii

Dincolo de bucuria întâlnirii (intime) dintre un bărbat şi o femeie se ascunde tristeţe, frustrare, pasiune obsesivă şi multe lacrimi de suferinţă. De ce apare acestă suferinţă?

Atracţia dintre un bărbat şi o femeie este o tendinţă firească. Părintele Savatie spune că Însuşi Dumnezeu a sădit în trupurile noastre această pornire a bărbatul către femeie şi a femeii către bărbat.

Motivul suferinţei este legat de faptul că această lege a firii este încălcată prin homosexualitate la bărbaţi şi lesbianism la femei.

Iubirea pătimașă și egoistă

Omul îndrăgostit în chip pătimaş uită pe Dumnezeu şi ajunge să îşi facă din persoana iubită un idol, care se traduce printr-un înlocuitor al lui Dumnezeu.

„Toate aspiraţiile, toate ideile sale despre bine şi frumos el le investeşte în această persoană iubită. De aceea mai târziu nici nu le poate vedea altfel decât prin această persoană”, de unde apare şi suferinţa.

Despărţirea

Relaţiile de dragoste întemeiate pe posesivitate se sfârşesc mereu prin despărţire. Atunci amândoi suferă un mare şoc.

Aceasta se întâmplă pentru că aici “are loc un transfer de personalitate. Eul se deplasează şi devine tu, iar tu devine eu”.

Părintele Savatie spune că se poate evita această suferinţă firească printr-o atitudine corectă care are la bază înlăturarea exceselor.

Este căsătoria lipsită de suferinţă?

Părintele Savatie Baştovoi spune că însăşi căsătoria, care este bazată pe principii creştine, nu este o garanţie a faptului că vom fi protejaţi de suferinţe.

Sfântul Apostol Pavel recomandă şi altora să fie ca el – adică feciorelnici, necăsătoriţi. Dar pentru cei care nu pot, este mai bine să se căsătorească. „Însă acestora zic că vor avea suferinţă în trupurile lor”.

De ce vorbim aşadar despre suferinţă în căminul celor binecuvântaţi de Dumnezeu în taina sfintei cununii? Savatie Baştovoi spune că există un jug al căsătoriei pe care lumea nu îl cunoaşte.

Căsătoria este o povară mult mai grea decât călugăria sau abstinenţa. De ce? Pentru că scopul omului este mântuirea, întâlnirea cu Dumnezeu. Şi aceasta se face prin respectarea poruncilor.

Apostolul Pavel spune că “cei căsătoriţi trebuie să fie ca şi cei necăsătoriţi”. Aici se referă la posturile de peste an pentru cei căsătoriţi.

Zilele oprite pentru relaţii intime sunt zilele de post, de sărbătoare, miercurea (ziua vinderii lui Iisus), vinerea (ziua răstignirii şi patimilor lui Iisus), sâmbăta (ziua celor adormiţi) şi Duminica (ziua Învierii Domnului).

De asemenea, se interzic relaţiile de mare intimitate începând din momentul zămislirii unui copil, până la încheierea perioadei alăptării.

Însă tot Apostolul Pavel spune că cei căsătoriţi nu trebuie să stea separaţi prea mult timp unii de alţii, pentru a nu da prilej de suferinţă sau de prilej de desfrânare.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.