Ce Este Reziduul Sec din Apă – Pericole Pentru Sănătate

Nu toți dintre noi am învățat lecția cu cititul etichetei produselor pe care le cumpărăm, mai ales când vine vorba de apă. Cine s-ar gândi că apa plată sau minerală, gata ambalată, pe care o achiziționăm din magazine și despre care știm sigur că este mai bună decât cea de la robinet poate fi periculoasă pentru sănătate?

Ce Este Reziduul Sec din Apă - Pericole Pentru Sănătate

Ce Este Reziduul Sec din Apă – Pericole Pentru Sănătate

Ce este reziduul sec din apă?

Reziduul sec reprezintă cantitatea de pulbere minerală (săruri, minerale, oligoelemente) care rămâne în urma procesului de fierbere a apei la 180°C. Așadar, cu cât mai mare este nivelul de reziduu de sec din apă, cu atât mai bogată este apa respectivă în săruri și minerale.

Experții ne îndeamnă să ne uităm cu mai multă băgare de seamă la eticheta sticlelor de apă, și să analizăm compoziția chimică, acolo unde apare detaliată încărcătura de săruri a apei respective.

O cantitate mare de reziduu sec din apă poate cauza litiază biliară/renală

O apă bună pentru sănătate trebuie să conțină sub 500 mg/l de reziduu sec. De ce este periculos un nivel mare de reziduu sec din apă? Medicii răspund că atunci când o apă conține peste 500 mg/l de reziduu sec, consumatorul se află la mare risc de a dezvolta pietre la rinichi sau la bilă, sau alte probleme biliare sau renale, din cauza depunerii sărurilor în aceste organe din corp.

Ceea ce este interesant, este faptul că nu atât cantitatea de reziduu sec din apă contează în ceea ce privește aceste boli, cât frecvența de consum. De pildă, dacă apa pe care o bem are un conținut de reziduu sec mare, însă o bem în cantități mici sau normale pe parcursul unei zile, riscul de litiază renală sau biliară nu este mare.

Dacă în schimb cantitatea de reziduu sec este egală sau mai mare de 1500 mg/l, apa respectivă este una puternic mineralizată. Astfel, avem posibilitatea de a alege cea mai bună apă, în funcție de gustul ei, dar și de nevoile noastre specifice.

Opinii contra

Unii sunt de părere că apa minerală naturală care are un nivel mare de reziduu sec este bună pentru organism, deoarece conține magneziu, calciu, potasiu și sulf, oligoelemente pe care mulți dintre noi nu le iau din alimentele consumate zilnic în dozele necesare.

Cele mai bune ape minerale plate

În ceea ce privește cantitatea de reziduu sec din apa plată, aceasta trebuie să fie sub 500 mg/l.

Există 2 tipuri de apă naturală plată cu o cantitate de reziduu sec mică, bună de băut. Acestea sunt: Apa necarbogazoasă (plată) de izvor Devin, și apa de izvor plată Bilbor. Acestea conțin în jur de 38/55 mg/l de reziduu sec.

Pe următoarele locuri sunt situate Apa Minerală Plată Bucovina (sub 78 mg/l de reziduu sec), Apa minerală plată Aquatique (sub 87 mg/l) și apa minerală plată Keia (sub 124 mg/l).

Atenție la ceilalți compușii chimici din apă: calciu, sodiu, magneziu

În apă există mulți alți compuși chimic la care trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm apă îmbuteliată. Aceștia sunt calciul, sodiul și magneziul. Aceste concentrații se pot găsi pe majoritatea apelor comercializate pe piață.

Cu cât o apă este mai bogată în calciu (peste 100 mg/l Ca+), cu atât ea poate fi mai sănătoasă pentru persoanele care suferă de hipocalcemie, dar contraindicată persoanelor care au probleme cu rinichii sau cu bila. Cei care vor să se ferească de calculi renali sau biliari, pot bea Apă minerală plată Bucovina Bilbor sau Izvorul Minunilor.

La fel, apa cu un conținut mare de sodiu (Na+) nu este sănătoasă pentru persoanele hipertensive sau pentru bebeluși. Aceștia pot alege Apă minerală plată Herculane, Aqua Carpatica sau Izvorul Alb de la Dorna.

Apa cu un conținut mare de magneziu (Mg+) este benefică pentru metabolism și sistemul muscular și nervos. Tot la același capitol, medicii recomandă apa minerală plată cu un conținut mic de nitrați și nitriți.

1 comentariu

  1. Apa cu cel mai mic reziduu sec la 180 grade este Cristal Retezat (15 mg/litru).

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.