Zațul de cafea – utilizări ingenioase în cosmetică și gospodărie
Eşti un mare fan al cafelei, dar nu ştii că zaţul de pe fundul ibricului pe care îl arunci poate fi reciclat în numeroase alte scopuri.
Zaţul este bun la orice, de la combaterea ridurilor până la îndepărtarea mirosurilor neplăcute.
Aroma de cafea este una din cele mai puternice, prezente în majoritatea bucătăriilor din întreaga lume.
Cafeaua este cultivată astăzi în peste 70 de ţări, fiind una din cele mai populare ingrediente pentru băuturile energizante.
Zațul de cafea – utilizări ingenioase în cosmetică și gospodărie
Pe principiul nimic nu se pierde, totul se transformă, zațul care rămâne după strecurarea cafelei are numeroase întrebuinţări în cosmetică și gospodărie.
Haideți să vedem câteva din cele mai ingenioase.
Îngrăşământ natural pentru grădină
Zaţul de cafea aduce mai multe minerale şi vitamine solului şi ajută la creşterea de legume sănătoase şi frumoase.
Fertilizează, hrăneşte şi ajută la dezvoltarea plantelor din mediul acid.
Insecticid natural
Zaţul amestecat cu pământ dă flit insectelor neinvitate din interiorul casei şi din curte. Alungă viermii şi melcii şi ţine invaziile de furnici departe de bucătărie şi cămara cu alimente.
Se poate adăuga strategic în ghivecele cu flori decorative.
Odorizant natural
Zaţul uscat este ideal în îndepărtarea mirosurilor neplăcute din casă. În loc să dai bani pe Glade, pune zaţ într-un recipient cu găuri pentru a absorbi izurile deranjante de mâncare.
Poate fi folosit şi pentru frigider, în alungarea mirosului de usturoi sau ceapă. Îl poţi agăţa într-un pliculeţ şi în dulap pentru odorurilor ciudate.
Mirosul neplăcut de pe mâini poate fi de asemenea îndepărtat prin frecarea cu zaţ.
Detergent natural
Zaţul umed curăţă produse de bucătărie şi „vindecă” zgârieturile de pe mobilier.
Şampon natural
Zaţul este un remediu natural de clătire a părului închis la culoare: brunet sau roşcat. Are efect de reîmprospătarea a culorii părului.
Se poate obţine o cafea din zaţ fiert într-o altă apă, amestec care se foloseşte pentru redarea strălucirii părului.
Colorant natural
Cu zaţul de cafea (adăugat în apa de fiert) se pot vopsi ouăle de Paşti.
Exfoliant natural
Zaţul risipeşte celulele moarte şi tonifică pielea. Se poate folosi în combinaţie cu Vitamina E, ulei de măsline sau ulei de jojoba.
Aluat pentru prăjituri
Zaţul de cafea se poate folosi la prepararea unui aluat din mălai, apă şi zahăr. Se va obţine o cocă interersantă pentru gătit.
Zaţul şi garberoba
Astăzi se fabrică chiar şi haine din zaţul de cafea, haine care au efect antiperspirant. Însă poţi folosi cafea şi zaţ pentru spălarea hainelor şi menţinerea materialului.
interesant
Mulţam fain!!!!!!!!!!!!!!!!
multe din aceste idei nu le stiam !merci
interesante
pt ten stiam dar in rest e interesant