Cât de des ar trebui să schimbăm așternuturile patului + un truc pentru reducerea expunerii la bacterii și acarieni
Chiar dacă dormi singur, asta nu înseamnă că nu ai deloc companie în pat. Alături de tine petrec nenumărate creaturi mici, invizibile, precum acarieni, dar și celule moarte de piele și bacterii.
De aceea este bine să schimbăm așternuturile și să le schimbăm cât mai des.

Cat de des trebuie sa schimbam lenjeria patului: Freepik.com
Dacă nu-ți speli des așternuturile, celulele moarte de piele se vor acumula acolo
Un studiu pe britanici a arătat că 50% dintre bărbații singuri nu-și spală așternuturile patului decât odată la 4 luni. Femeile singuri le spală, mai des, odată la 2 săptămâni, iar cuplurile odată la 3 săptămâni.
Cât de des ar trebui să spălăm așternuturile? Dr. Lindsay Browning – psiholog, neurolog și expert în somn, spune că ar trebui să schimbăm cearceafurile odată pe săptămână sau cel mult la 2 săptămâni.
Igiena lenjeriei patului este un factor important pentru menținerea ecosistemului de bacterii în echilibru și păstrarea sănătății.
Aceste celule moarte servesc ca hrană pentru acarienii care ne pot afecta pielea. Aceștia pot cauza mâncărimi, eczeme, alergii sau chiar astm.
Celule moarte de piele
Dr. Vij spune că o persoană obișnuită poate pierde zilnic circa 1,5 grame de keratinocite. În termeni vizuali, asta ar însemna ½ linguriță de celule moarte de piele.
La acestea se adaugă și bacteriile, care se înmulțesc atunci când există celule de piele moartă pe cearceafuri, saltea și perne.
„Bacteriile iubesc atât de mult pielea, încât există mai multe organisme bacteriene în corpurile noastre decât celule. Pielea este una din cele mai populate zone de bacterii„.
Acarienii
Acarienii sunt alte companii neplăcute în paturile noastre. Aceste mici creaturi nu sunt vizibile cu ochiul liber. Fac parte din familia păianjenului.
Asemenea bacteriilor, se hrănesc cu celule moarte de piele. Circa un milion de acarieni mănâncă din celulele de piele pe care le producem într-o zi.
Mătreața de animale
Dacă aveți animale domestice în casă, precum câini sau pisici, cu siguranță aceștia își mai fac culcuș uneori în patul vostru.
Acarienii de pe ei pot cauza organisme fungice asociate cu infecții ale pielii. Animalele de casă pot conține și paraziți care se transmit la oameni.
Alte lucruri neplăcute care se pot acumula în așternuturi sunt:
– fluide corporale, precum transpirație, ulei sau salivă. O persoană poate produce annual aproape 100 de litri de transpirație în pat;
– firmituri (dacă obișnuiești să ronțăi câte ceva în pat)
– germeni aduși de animale (urme de fecale, urină sau murdărie din exterior).
Toate aceste elemente pregătesc terenul pentru dezvoltarea și supraviețuirea bacteriilor.
Truc pentru reducerea bacteriilor și acarienilor din așternuturi
Spălarea așternuturilor mai des ne poate feri de alergii, probleme respiratorii, mâncărimi ale pielii, foliculită sau eczeme.
Schimbați lenjeria patului regulat și spălați-le cu apă fierbinte. Păturile și pernele nu trebuie spălate la fel de des, ci o dată la 6 luni.
Un truc pentru reducerea expunerii la bacterii este să lăsați patul nefăcut câteva minute dimineața după ce vă treziți.
Mergeți la baie, mâncați și apoi strângeți așternuturile. Astfel veți da un răgaz acestora să se usuce. Reducerea umezelii din cearceafuri poate reduce supraviețuirea bacteriilor și acarienilor.
Citește și – Soluție naturală pentru albirea perdelelor, rochiilor, șosetelor, tricourilor
Sursă articol: Cleveland Clinic, How often you should wash your sheets and the gross reason why: https://health.clevelandclinic.org/how-often-should-you-wash-your-bed-sheets