Sâmbata morților dinaintea Postului Mare sau Moșii de iarnă – ce înseamnă și ce se dă de pomană
În Biserica Ortodoxă există mai multe zile în cursul anului dedicate pomenirii celor adormiți. Aceste pică de obicei sâmbăta, de aceea se mai numesc „sâmbata morților” sau „sâmbetele morților”.
Pe lângă sâmbetele din timpul Postului Mare există alte două sâmbete în care se fac pomeniri de obște pentru cei morți. Una din ele se află înaintea Rusaliilor, iar cealaltă precede Postul Mare.

Mosii de iarna – ce inseamna si ce se da de pomana
Ce înseamnă „Moșii”?
Aceste sărbători se mai numesc „moși” – „Moșii de vară”, respectiv „Moșii de iarnă”. Nu sunt marcate cu cruce roșie în calendar, dar sunt soroace importante, pe care creștinii le respectă cu sfințenie. Așa cum spune Biserica, pomenirea celor adormiți se face din moși strămoși, sau din neam în neam.
Sâmbăta este ziua rânduită pomenirii celor morți deoarece ea aduce aminte de Sâmbăta Mare, în care Mântuitorul Hristos a stat cu trupul în mormânt.
Ce semnificații are această pomenire de obște a celor adormiți
Ea precede ziua cea mare a Învierii, iar pomenirea celor morți se face în nădejdea învierii. De aceea ei sunt numiți de biserică „adormiți”. În Sâmbăta cea Mare Domnul S-a pogorât cu sufletul la iad pentru a-i elibera pe cei morți.
Moșii de iarnă pică în fiecare an în sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului sec de carne sau Duminica Înfricoșatei Judecăți. Este duminica dinaintea începerii Postului Paștelui.
Părintele Ene Braniște spune că această sâmbătă de pomenire a celor morți a fost stabilită înainte de secolul al 6-lea.
Grecii numesc această sâmbătă „Sâmbăta sufletelor”. Cei adormiți nu mănâncă și nu beau din cele aduse de noi, pe lumea cealaltă. Ofrandele pregătite și împărțite în numele lor se convertesc în lumină.
Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morților
Creștinii se pregătesc pentru această pomenire de obște a celor răposați, cu rugăciune, cu ofrande, cu pomelnicele pe care le aduc la Biserică spre pomenirea părinților, moșilor și strămoșilor adormiți întru Domnul.
Tot ce dăm de pomană, dăm pentru sufletele lor, ca să le fie lor spre iertare, spre odihnă și spre mântuire.
Jertfele tradiționale care se aduc la Biserică includ colăcei, colivă din grâu sau din fructe, vin și alte merinde, precum sarmale, plăcinte cu brânză etc. Cei mai înstăriți fac pachete mai consistente, cu mâncare gătită sau cu alimente cumpărate pentru a le împărți celor nevoiași.
Citește și – Cât de mare este puterea rugăciunilor pentru cei adormiți – îi slobozește din legături
Sursă articol: Doxologia, Sâmbăta Morților sau „Moșii de iarnă”: https://doxologia.ro/sambata-mortilor-mosii-de-iarna-care-este-semnificatia-acestei-zile