Studiu din 2024: Ambalajele din plastic ale produselor alimentare conțin circa 200 de compuși care pot cauza cancer la sân
Un studiu recent ne oferă un motiv în plus să evităm produsele procesate din magazine. Nu doar conținutul lor ridică probleme legate de sănătate, ci și ambalajele lor.
Cercetătorii elvețieni au descoperit în ambalajele din plastic și vesela din plastic din aproape 200 de compuși asociați cu cancerul mamar. Două treimi din aceștia sunt migratori și pot ajunge în țesuturile corpului.
Raportul cu rezultatele obținute au fost publicate în jurnalul „Frontiers in Toxicology” în septembrie 2023.
Lindsey Parkinson – autorul principal al studiului, a declarat că nu este deloc surprinsă de aceste descoperiri. Ceea ce a frapat-o a fost că din cei 189 de compuși carcinogeni, 121 au fost detectați în studiile legate de migrarea lor în alimente.
Acest lucru înseamnă că acele chimicale din ambalaje sunt „eliberate” în alimente și le contaminează prin contact. Astfel, ele ajung direct în corp.
Rezultatele studiului impun noi reglementări legate de siguranța ambalajelor pentru consumatori.
Oamenii care cumpără produse ambalate în plastic, farfurii sau alte obiecte din plastic nu ar trebui să fie expuși la riscul de a face cancer.
Ambalajele din plastic au cea mai mare cantitate de substanțe carcinogene, care pot duce la cancer mamar. Pe locurile următoare sunt hârtia și cartonul. Sticla este singurul material care nu conține chimicale dăunătoare.
Până se vor lua decizii în schimbarea materialelor de ambalare a produselor, este important ca noi, consumatorii, să limităm expunerea la ele.
Cum? Evitând să mai cumpărăm lucruri din plastic. Înlocuiți farfuriile, caserolele și bolurile din plastic cu recipiente din sticlă, oțel inoxidabil sau ceramică.
Cumpără boluri din sticlă cu capac
Cumpărați alimente naturale, integrale, care nu sunt ambalate în niciun fel și pe care le puteți găti în casă.
Nu mai înveliți alimentele în folie alimentară. Cumpărați apă la sticlă din sticlă. Evitați jucăriile din plastic și toate ustensilele din plastic.
Dacă vă veți uita atent în jurul vostru, veți găsi plastic peste tot în casă. Plasticul este una din cele mai mari surse de poluare a planetei.
Microplasticile regăsite în ambalajele produselor alimentare acționează ca niște xenoestrogeni. Acești compuși mimează practic estrogenul din corpul uman și pot da naștere la cancer mamar.
Totodată, perturbă funcția endocrină și afectează sănătatea întregului organism.
Microplasticele declanșează o înmulțire necontrolată a celulelor, care rezultă în creșterea de țesut și de diferite cancere: de plămâni, de sânge, de sân, de prostată, de ovare.
Contaminarea cu aceste substanțe poate afecta și semnalizarea sub-celulară, vătămând astfel mai multe organe ale corpului.
Microplasticele sunt catalogate una din cele mai puternice otrăvuri care distrug funcția mitocondriilor. Pe locurile următoare sunt acidul linoleic și radiațiile electromagnetice.
Citește și:
Recipientele din plastic perturbă metabolismul și ne îngrașă – studii recente alarmante
Plasticul ne ucide lent – despre poluarea cu plastic și riscul de disfuncții endocrine, cancere și infertilitate
Surse articol:
1. Parkinson LV, Geueke B and Muncke J (2024) Potential mammary carcinogens used in food contact articles: implications for policy, enforcement, and prevention. Front. Toxicol. 6:1440331. doi: 10.3389/ftox.2024.1440331
2. Articles.Mercola, Most food packaging contain hundreds of carcinogens: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2024/11/19/carcinogens-found-in-food-packaging.aspx</span
3. Suzanne Burdick, Nearly 200 chemicals linked to breast cancer found in food packaging and food, The Defender: https://childrenshealthdefense.org/defender/chemicals-breast-cancer-food-packaging-study/