Ce cantitate de apă (procent de hidratare) se folosește la pâinea cu maia – tabelul care-ți va ușura enorm munca!

Pâinea cu maia diferă foarte mult de pâinea cu drojdie comercială, atât în privința gustului și a beneficiilor, cât și în privința modului de preparare.

Pâinea cu maia are nevoie de o dospire mai îndelungată. Procesul poate dura între 8 și 24 de ore sau chiar mai mult.

Cata apa se pune la painea cu maia - tabel util

Cata apa se pune la painea cu maia – tabel util

Câtă apă se pune la pâinea cu maia?

O dificultate mare pentru începători este să calculeze procentul de hidratare a aluatului. Nu există o rețetă standard de pâine cu maia care poate fi aplicată în toate cazurile, deoarece diferă tipul de făină folosit și procentul de proteină.

Cu toate acestea, există un calcul care se poate face, ținând cont de procentul de hidratare pe care doriți să-l folosiți. În baza acestui calcul se stabilește cantitatea de apă într-o rețetă de pâine cu maia.

Am găsit un tabel simplu, care poate fi extrem de util în bucătărie. În acest fel nu mai trebuie să pierdeți timp calculând procentul pentru fiecare rețetă în parte.

În general, la făina albă se poate folosi o hidratare de 65-70%, în timp ce făinurile integrale și făinurile fără gluten absorb mai multă apă și au nevoie o hidratare mai mare – de 80%, respectiv 140%.

Tabel cu procent de hidratare pentru pâinea cu maia

Informațiile din acest tabel le-am găsit pe canalul „Elly’s Everyday Wholegrain Sourdough”. Autoarea postează rețete de pâine cu maia făcută din diferite tipuri de făină integrală.

Am tradus datele și le-am așezat într-un excel, tip poză. Puteți descărca fotografia pentru a o avea la îndemână când faceți pâine. 

Cantitatea de făină diferă în funcție de câte pâine vreți să faceți. De regulă, din 400-500 g de făină rezultă o pâine mai mică. Din 600-700 g de făină veți obține o pâine medie spre mare.

Tabel procent hidratare paine cu maia

Tabel procent hidratare paine cu maia

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi diverse rețete cu maia, dar și articole utile pe această temă:

Cum să păstrezi maiaua fără să arunci nimic din ea – o metodă simplă și eficientă
Cum să păstrezi pâinea cu maia proaspătă mai multe zile – 3 metode
De ce pâinea ta cu maia are un gust prea acru și nu crește bine în cuptor – cum să corectezi problema

Sursă articol: Elly’s Everyday Wholegrain Sourdough, The easiest, most flexible 100% whole grain sourdough: https://www.youtube.com/watch?v=Esay_5Q4f4Y&t=6s&ab_channel=Elly%27sEverydayWholegrainSourdough

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.