Cum recunoști un produs bio/ecologic adevărat – ce trebuie să apară pe etichetă

Tot mai multe persoane au început să se îndrepte spre produsele alimentare bio sau eco. Acești termeni sunt folosiți pentru a eticheta un produs crescut în condiții 100% naturale.

Unii au îndoieli cu privire la autenticitatea acestor produse și se întreabă dacă ele sunt cu adevărat bio. Există totuși un indiciu care atestă autenticitatea lor.

Cum recunosti un produs bio sau ecologic autentic

Cum recunosti un produs bio sau ecologic autentic

Produsele ecologice trebuie certificate

Produsele ecologice sau bio trebuie să aibă o certificare acreditată de guvernul țării. Doar atunci este considerat eco.

Consumatorii nu prea pot verifica dacă un producător a respectat cu strictețe principiile agriculturii ecologice, normele aferente.

Organismele de certificare sunt singurele care pot granta că un produs este conform cu standardele normative în vigoare.

Cum putem ști dacă un producător are certificat ecologic și dacă produsele lui sunt 100% bio?   

Există o metodă prin care ne putem asigura că ceea ce cumpărăm este realmente natural. Trebuie să ne uităm pe ambalaj și să căutăm o anumită siglă.

Ce trebuie să apară pe etichetă

Orice produs ecologic autentic trebuie să aibă pe etichetă un cod și marca țării, precum logo-ul cu denumirea organismului de inspecție și certificare.     

Un produs ecologic fabricat în Uniunea Europeană este marcat cu sigla „EU Organic Logo”. Dacă produsul este fabricat în România, pe etichetă apare o siglă dreptunghiulară de culoare verde cu un simbol de frunză din stele pe ea.

Sigla produs ecologic autentic

Sigla produs ecologic autentic

Sub siglă trebuie să scrie „Ro-ECO” (și codul respectiv) și „Agricultură România”. Dacă produsul este fabricat în altă țară, va scrie țara respectivă (ex. „Agricultură Mexic” sau „Agricultură Republica Moldova”).

Așadar, când achiziționați un produs pe care scrie bio, organic sau eco, nu-l puneți imediat în coș. Verificați eticheta și asigurați-vă că apare acea siglă cu frunză verde din stele.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Nu cumpărați de post înainte de a citi eticheta! Puteți duce acasă până la 100 de aditivi – președintele InfoCons
Atenție la adaosul de zahăr din alimente –> citiți eticheta! (informații importante pentru consumatori)
Dr. Vodnar: Cum testezi dacă smântâna sau iaurtul au fost contrafăcute (cu amidon)
Nu mai cumpărați produse care au sirop de porumb bogat în fructoză – îngrașă ficatul, inflamează corpul, agravează durerile articulare, dau diabet și obezitate

Sursă articol: BiodFood.md, Certificatul Ecologic: https://biofood.md/certificatul-ecologic/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.