Cum să păstrezi maiaua fără să arunci nimic din ea – o metodă simplă și eficientă

Maiaua este o drojdie sălbatică ce dă pâinii artizanele un gust și o textură deosebite. Cine a mâncat o pâine bună cu maia nu se mai poate întoarce la gustul pâinii obișnuite.

Oricine este orientat spre o alimentație sănătoasă poate face pâine cu maia acasă. Acest „oricine” trebuie într-adevăr să dispună de ceva timp și răbdare pe care să le investească în prepararea pânii.

Cum sa pastrezi maiaua fara sa arunci nimic

Cum sa pastrezi maiaua fara sa arunci nimic

Maiaua-mamă, cu care se prepară pâinea, crește în decurs de 7 zile. Pornești de la o cantitate mică de făină și apă și după o săptămână poți deja să faci pâine cu ea.

Cineva îmi spunea că nu are răbdare să aștepte atât de mult. I-am replicat că de fapt, lucrurile în viață nu trebuie așteptate. Atunci când aștepți ceva, ți se pare mult o săptămână, o lună, un an.

Ca să nu îți pierzi răbdarea, nu trebuie să aștepți nimic. Trebuie doar să trăiești și la final să te bucuri de rezultate.

Revenind la cultura inițială de maia, după ce a crescut, este activă și gata de pus în aluatul de pâine, trebuie să știi ce să faci cu ea în continuare.

Cum să păstrezi maiaua fără să arunci nimic

Acesta este unul din subiectele cele mai dificile. Majoritatea rețetelor spun să împrospătezi periodic maiaua-mamă și apoi să o hrănești.

Cu fiecare nouă reîmprospătare trebuie să arunci o parte din ea, ca să se mențină puternică.

Nu mi-a plăcut de la început să arunc și știu că mulți alții sunt în acest asentiment. De ce să arunci? Nu-i păcat de timpul și efortul tău? Nu-i păcat de făina pe care ai cheltuit-o?

Metodă practică

Unii susțin morțiș că nu se poate altfel, trebuie să arunci din maia. Ei bine, am găsit și pe alții, care mi-au dat răspunsul pe care îl doream.

Maiaua-mamă poate fi păstrată, reîmprospătată și hrănită fără să renunți la o parte din ea. Vă arăt mai jos cum să faceți asta.

Scenariu 1 – aluat din 1 kg făină și 150 g de starter

Să presupunem că vreți să coaceți două pâini, dintr-un 1 kg de făină și 150 g de maia-mamă (starter). În acest caz ar trebui să aveți un starter de 75 de grame în frigider.

Scoateți starterul din frigider în dimineața în care vreți să preparați aluatul și hrăniți-l. Hrăniți-l în proporție de 1:1:1. Adică: adăugați peste el 75 g de apă și 75 g de făină. Amestecați și lăsați-l circa 4-6 ore la temperatura camerei, sau până se dublează. Ar trebui să obțineți 225 g de starter.

Folosiți 150 g la aluatul respectiv și restul de 75 g puneți-l din nou în frigider.

Data viitoare o luați de la capăt. În acest fel veți avea întotdeauna 150 g de maia pentru aluat și 75 g de starter în frigider.

Starterul trebuie hrănit odată la 7-10 zile. Dacă faceți pâine o dată pe săptămână, metoda de mai sus este perfectă pentru voi, fără să aruncați nimic din maia.

Dacă faceți pâine mai rar, la 2-3 săptămâni, trebuie să hrăniți starterul o dată la 7-10 zile. Atunci va trebui să înlăturați o parte din maia. Dar nu o aruncați, o puteți include într-un aluat care nu necesită multă creștere, precum clătite, brioșe, lipii.

În acest caz mai funcționează o metodă. Hrăniți starterul cu mai multă făină și mai puțină apă, adică: 75 g starter + 70 g de apă + 80 g de făină.

Acest starter va fi mai gros și rezistă mai bine fără o hrănire regulată. Dacă știți că urmează o perioadă mai lungă în care nu veți folosi maiaua, reduceți nivelul de hidratare al starterului.

Scenariu 2 – aluat din 500 g făină și 75 g de starter

Dacă faceți o singură pâine din 500 g de făină și aveți nevoie de 75 g de starter, va trebuie să porniți de la 38 g de starter:

Hrăniți-l cu 38 g de apă și 38 g de făină. După ce crește veți obține 114 g de starter. 75 de grame veți folosi la aluat, iar restul de 39 g vor fi păstrate în frigider.

Dacă faceți mai rar pâine, hrăniți starterul cu 30 g de apă și 46 g de făină pentru a se menține într-o formă mai densă la frigider.

Concluzii

Dacă faceți 2 pâini în fiecare săptămână, hrăniți și păstrați maiaua după acest rapor: 75 g de starter, 75 g de apă și 75 g de făină.

Dacă faceți doar 1 pâine pe săptămână, hrăniți și păstrați maiaua după acest rapot: 38 g de starter, 38 g de apă și 38 g de făină.

Dacă faceți două pâini la 2-3 săptămâni, aplicați raportul: 75 g starter + 70 g de apă + 80 g de făină.

Dacă faceți o singură pâine la 2-3 săptămâni, aplicați raportul: 38 g starter + 30 g de apă + 46 g de făină.

Citește șiMaia din secară – cum să obții o cultură puternică de la început din făină de secară

Sursă articol: Melissa Johnson, Sourdough starter management: a zero-discard method, Breadtopia: https://breadtopia.com/sourdough-starter-management-a-zero-discard-method/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.