Agar – gelatina vegetală care încheagă mai tare ca gelatina de porc. Cum se folosește corect și ce beneficii are

Agar sau agar-agar este o substanță gelatinoasă care poate fi folosită în locul gelatinei alimentare animale.

Este o alternativă bună și pentru vegană, întrucât este obținută din alge marine. Încheagă preparatele mai rapid și mai tare decât gelatina obișnuită. Însă trebuie să știi câteva secrete de utilizare.

Agar - gelatina vegetala

Agar – gelatina vegetala

Ce este agar?

Agar este un agent de solidificare extras dintr-o specie de alge marine roșii numite Rhodophceae. Conține agaroză și agaropectină – două substanțe cu putere de gelifiere foarte mare.

Primele utilizărie ale agar au fost recunoscute în Occident în secolul al 19-lea. În anul 1982, bacteriologul german Robert Koch a identificat-o ca un mediu important de cultivare a bacteriilor în laborator.

Agar poate fi folosită în produse alimentare ca emulsifiant, stabilizator și gelifiant. Iată câteva exemple: creme de patiserie, șerbet, înghețată, sosuri, budinci, piftie sau aspic, cremă de brânză, bomboane, jeleuri, bezele, frișcă, fursecuri, înlocuitoare pentru carne.

Unde se găsește agar

Gelatina agar nu se găsește în magazinele alimentare. Se poate procura doar de la magazinele naturiste.

Este mai scumpă decât gelatina animală, dar este naturală, fără E-uri și își face bine treaba. Este o alegere excelentă pentru vegani, pentru rețetele de post.

Pe piață se găsește agar sub formă de fulgi sau pulbere. Pudra este mai ușor de folosit.

Gelatina agar-agar

Gelatina agar-agar

Ce avantaje, beneficii are agar

Agar este o gelatină fără gust, miros și culoare. Din acest punct de vedere, are o versatilitate crescută, putând fi pusă în orice fel de preparat.

Are o putere mai mare de închegare decât gelatina animală, și o stabilitate mai mare. Preparatele închegate cu agar sunt mai ferme și nu își pierd din stabilitate atunci când sunt expuse la temperatura camerei sau la temperaturi mari. Textura lor este mai puțin cremoasă și tremurătoare.

Ca și beneficii, se spune despre agar reduce apetitul și ajută la slăbit. Nu are grăsimi și nici multe calorii. Este bogată în fibre indigerabile, care absorb apa și dau o senzație mai mare de sațietate.

Fibrele împiedică absorbția glucozei la nivel intestinl și inhibă depozitarea ei sub formă de grăsime.

Agar stimulează contracțiile musculare ale intestinului gros și ajută la eliminarea deșeurilor din intestin. Poate fi utilă în constipație. Contribuie la scăderea colesterolului și controlul glicemiei la diabetici.

Conține multe minerale, precum fier, magneziu, calciu, potasiu, zinc, mangan, cupru. Are de asemenea în compoziție vitamine precum E, B9 și K.

Cum se folosește gelatina agar

Cu gelatina agar putem închega preparate pe bază de apă, sucuri, ceaiuri, lactate sau chiar amestecuri pentru cremă, compoziții, aluaturi. 

Este important să știm că agar nu funcționează la fel ca gelatina animală. Nu este suficient să o hidratăm în apă rece și apoi să o adăugăm în preparatul dorit. Ea trebuie activată prin fierbere.

Cum se prepara gelatina agar

Cum se prepara gelatina agar

Ca regulă de bază, se utilizează 1 linguriță de pulbere de agar pentru 250 ml de lichid sau amestec semin-lichid.

De exemplu, dacă vreți să închegați 500 ml de compoziție sau lichid, dizolvați pudra de agar în 100 ml de apă rece, simplă. Este esențial ca apa să fie rece cât o dizolvați. Dacă este caldă va forma cocoloașe care nu se vor mai desface.

Apa rece cu agar se pun într-un ibric, pe aragaz la foc mic. Se amestecă continuu cu un tel. Din momentul în care începe să clocotească, se fierbe 2-5 minute.

Când lichidul s-a închegat, se ia de pe foc și se toarnă în ea treptat compoziția/lichidul pe care trebuie să îl închegați. Trebuie să amestecați constant cu un tel, deoarece agar-ul se gelifiază foarte repede.

Un truc binevenit este să folosiți un blender sau un mixer. Puneți compoziția care trebuie închegată în vasul blenderului, apoi turnați gelatina de agar fiartă și mixați la viteză mare pentru omogenizare. Turnați apoi repede compoziția în formă.

Tort cu agar

Tort cu agar

Dacă folosiți mixerul, turnați gelatina fiartă de agar în compoziția din bol și introduceți mixerul imediat. Mixați repede să se amestece totul foarte bine și turnați în formă. Trebuie să vă mișcați repede.

Dacă vreți să faceți un jeleu, puteți fierbe gelatina direct în sucul respectiv. După 1-2 minute de fierbere se toarnă în formă și se lasă la închegat.

Jeleu cu agar din suc

Jeleu cu agar din suc

Jeleu cu agar

Jeleu cu agar

Trebuie să mai știți că agar-ul se gelifică și la temperatura camerei. Durata de închegare este mai rapidă decât la gelatina animală.

Însă este bine ca după ce ați turnat crema/compoziția în formă, să o dați la frigider. În 2-4 ore va fi deja fermă.

Rețete cu agar

Vă las câteva rețete cu agar de pe site pe care le puteți încerca și voi:

Tort de post de afine și ciocolată – fără zahăr, făină, ulei, fără coacere
Tort de ciocolată fără coacere (vegan – fără lapte sau ouă)
Cașcaval din năut – rețetă mănăstirească de post
Tartă de post cu tofu și cocos – fără zahăr, făină și ulei
Cheesecake cu brânză și portocale – niciun gram zahăr, făină sau ulei
Tartă cu lămâie fără zahăr și gluten

Surse articol:

1. Pacific Harvest, The surprising health benefits of agar: https://pacificharvest.co/blogs/learn/the-surprising-health-benefits-of-agar
2. H.H. SELBY, ROY L. WHISTLER, CHAPTER 5 – AGAR, Editor(s): ROY L. WHISTLER, JAMES N. BEMILLER, Industrial Gums (Third Edition), Academic Press, 1993, Pages 87-103, ISBN: 9780080926544, https://doi.org/10.1016/B978-0-08-092654-4.50009-7
3. Ashley Adams, What is agar-agar, The Spruce Eats: https://www.thespruceeats.com/what-is-agar-agar-p2-1000960
4. Anjali Singh, Agar: Types, production and application, Plant Cell Technology: https://plantcelltechnology.com/blogs/blog/blog-agar-types-production-and-application

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.