Cum să faci oțet de mere acasă 100% natural – cu sau fără drojdie
Oțetul de mere este o băutură fermentată foarte sănătoasă. Studiile au arătat că acesta are proprietăți antimicrobiene și antioxidante, cardioprotectoare, anti-diabetice și anti-obezitate.
Din păcate, oțetul din comerț are o calitate îndoielnică și nu este suficient de bogat în compuși bioactivi. Pe unele etichete nu apar deloc merele ca materie primă, ci acidul acetic.
Vestea bună este că putem face oțet de mere în casă, foarte ușor. La modul ideal, merele folosite la prepararea oțetului trebuie să fie naturale, coapte bine și dulci.
Vă prezentăm două rețete de oțet de mere cu sau fără drojdie.
Cuprins
Oțet de mere fără drojdie – rețetă
Merele se spală bine, se înlătură cotoarele și părțile alterate și se taie sferturi su cuburi. Se strivesc apoi cu ajutorul a două tocătoare de lemn.
Se pun într-un borcan de sticlă de 5 litri. Umpleți recipientul pe trei sferturi cu mere. Umpleți borcanul cu apă și amestecați cu o lingură lungă de lemn.
Acoperiți gura borcanului cu o farfurie și lăsați merele la macerat circa 15-20 de zile. Depinde de cât de cald este în casă.
Trebuie să amestecați zilnic în borcan, pentru a ajuta fermentarea. Oțetul este gata când maceratul și-a schimbat culoarea.
Se strecoară printr-un tifon, storcând-l bine pentru a extrage tot sucul.
Oțetul astfel rezultate se transferă în sticle din sticlă sau în borcane. Se înfiletează strâns capacele și se depozitează în cămară. Sau se pot ține la frigider.
Oțetul obțintut după această rețetă rezistă foarte bine până la 2 ani. Este un produs 100% natural, fără niciun fel de ferment, aditiv sau conservant.
Oțet de mere cu drojdie – rețetă
O altă variantă ar fi să folosiți drojdie la prepararea oțetului.
Ingrediente
- 5 kg de mere
- 5 litri de apă
- 1 borcan cu miere de 300-400 g
- 3 felii de pâine integrală (sau cu tărâțe)
- 1 cub de drojdie de 25 g
Mod de preparare
Spălați merele, înlăturați cotoarele și dați-le prin răzătoarea cu găuri mari într-un lighean. Puteți utiliza și robotul pentru a le mărunți.
Transferați apoi merele rase într-o găleată sau într-un bidon mare. Ideal ar fi ca recipientul în care puneți merele la macerat să fie din sticlă.
Adăugați apoi drojdia sfărâmată ușor între degete, feliile de pâine rupte bucăți și mierea de albine.
Turnați la final apa și amestecați totul foarte bine cu un băț sau cu o lingură de lemn. Acoperiți recipientul cu o pânză și lăsați-l să stea în bucătărie sau în alt loc cald.
Amestecați zilnic în recipient. După 10 zile puteți strecura compoziția printr-o sită tapetată cu tifon.
Sucul rezultat se transferă din nou în acea găleată și se lasă încă 3-5 săptămâni la fermentat. Este gata când a devenit suficient de acru. Strecurați-l din nou și transferați-l în recipiente din sticlă.
Oricare din aceste două tipuri de oțet pot fi consumate ca atare sau se pot folosi în rețete. Oțetul nu trebuie administrat niciodată nediluat. Se pot pune 1-2 linguri într-un pahar cu apă.
Beneficiile oțetului de mere
O meta-analiză apărută în 2021 în „BMC Complementary Medicine and Therapies” a concluzionat că oțetul de mere ameliorează profilul lipidelor din sânge.
Acesta reduce considerabil colesterolul total din sânge, glucoza a jeun și hemoglobina glicată.
La pacienții cu diabet de tip 2, oțetul a scăzut colesterolul total și trigliceridele din sânge. Participanții au consumat sub 15 ml de oțet pe zi, peste 2 luni.
Un studiu pe șobolani cu obezitate indusă de o dietă grasă a arătat că oțetul de mere atenuează factorii de risc cardiovasculari.
Adăugarea oțetului în hrana animalelor a ameliorat valorile trigliceridelor, colesterolului total, LDL și VLDL și indicele aterogenic.
Mai mult decât atât, oțetul a diminuat considerabil stresul oxidativ crescut în urma dietei bogate în grăsimi.
Aceste rezultate sugerează că oțetul poate fi util în combaterea stresului oxidativ indus de obezitate și a bolilor cauzate de aceasta.
O recenzie recentă, publicată în 2023 în jurnalul „Current Medicinal Chemistry” a demonstrat eficiența oțetului de mere în reducerea factorilor de risc ai bolilor cardio-metabolice.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre oțetul de mere:
Cura de slăbire cu oțet de mere – bună și pentru diabet sau colesterol crescut
10 motive uimitoare să bei oțet de mere (acoperite științific)
Afecțiuni pe care le putem trata cu oțet de mere
Tratamente cu oțet de mere – dr. Mikhail Tombak
Surse articol:
1. Rețete vegane – sănătoase și gustoase: https://www.youtube.com/watch?v=3uQDovg00Q0&list=PLqrppdQiZxviChoXc_FV7g_rZ3VBCtil2&index=9&ab_channel=LiberiPrinAdevar
2. Gopal J, Anthonydhason V, Muthu M, Gansukh E, Jung S, Chul S, Iyyakkannu S. Authenticating apple cider vinegar’s home remedy claims: antibacterial, antifungal, antiviral properties and cytotoxicity aspect. Nat Prod Res. 2019 Mar;33(6):906-910. doi: 10.1080/14786419.2017.1413567. Epub 2017 Dec 11. PMID: 29224370.
3. Hadi A, Pourmasoumi M, Najafgholizadeh A, Clark CCT, Esmaillzadeh A. The effect of apple cider vinegar on lipid profiles and glycemic parameters: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. BMC Complement Med Ther. 2021 Jun 29;21(1):179. doi: 10.1186/s12906-021-03351-w. PMID: 34187442; PMCID: PMC8243436.
4. Hadi A, Pourmasoumi M, Najafgholizadeh A, Clark CCT, Esmaillzadeh A. The effect of apple cider vinegar on lipid profiles and glycemic parameters: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. BMC Complement Med Ther. 2021 Jun 29;21(1):179. doi: 10.1186/s12906-021-03351-w. PMID: 34187442; PMCID: PMC8243436.
5. Halima BH, Sonia G, Sarra K, Houda BJ, Fethi BS, Abdallah A. Apple Cider Vinegar Attenuates Oxidative Stress and Reduces the Risk of Obesity in High-Fat-Fed Male Wistar Rats. J Med Food. 2018 Jan;21(1):70-80. doi: 10.1089/jmf.2017.0039. Epub 2017 Nov 1. PMID: 29091513.
6. Tehrani SD, Keshani M, Rouhani MH, Moallem SA, Bagherniya M, Sahebkar A. The effects of apple cider vinegar on cardiometabolic risk factors: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Curr Med Chem. 2023 Aug 22. doi: 10.2174/0929867331666230822102021. Epub ahead of print. PMID: 37608660.