Expert în sănătate: Tigăile anti-aderente și hârtia de copt nu sunt sănătoase!
Într-un articol precedent am scris despre părerea lui Fabius Antal despre calitatea alimentelor din magazine și impactul lor asupra organismului nostru.
Expertul în sănătate avertizează nu doar cu privire la hrana propriu-zisă, ci și în privința ustensilelor pe care le folosim la gătirea hranei.
De pildă, tigăile non-aderente, de care mulți suntem foarte încântați, sunt periculoase. La fel și hârtia de copt.
Cuprins
Tigăile non-aderente – facile dar nocive
Tigăile non-stick, de care nu se lipește mâncarea, sunt ușor de spălat. Chiar dacă ne fac viața mai ușoară, ne periclitează sănătatea.
Acestea conțin acid perfluorooctanoic (PFOA). Acest compus se acumulează în corp la o utilizare regulată. A fost asociat cu numeroase probleme de sănătate, precum cancer la sân, cancer de prostată, tumori la ficat și infertilitate.
După câteva utilizări, tigăile și tăvile non-aderente se zgârie, iar prin acele fisuri ies compuși chimici în momentul gătirii care vor ajunge în mâncare și în corpul nostru.
Astfel de substanțe nu mai ies niciodată din noi, spune expertul. Ele se numesc „chimicale pentru totdeauna”.
Gazele emanate de aceste tigăi în momentul încălzirii lor pot provoca simptome similare gripei, precum dureri de cap. La păsări, aceste fumuri accelerează respirația.
Chiar dacă sunt mai scumpe, tigăile din materiale de calitate sunt o investiție în sănătate, pe termen lung.
Alternative bune: inoxul și fonta
Fabius Antal recomandă tigăile din inox. La fel de bune sunt și cele din fontă. Dacă le încingi bine înainte să pui mâncarea în ele, aceasta nu se va prinde. Trebuie doar să ai mai multă răbdare și să investești în sănătate.
Cele mai bune tăvi pentru cuptor: sticla, cermica, fonta
În ceea ce privește tăvile, le recomandă pe cele din sticlă (gen vase yena). Și cele din ceramică sunt bune, dar acestea nu trebuie să aibă alte straturi.
Se pot folosi de asemenea tăvile din fontă și vasele din lut, dar lut autentic, neglazurat.
Citește și – De ce mâncarea gătită și servită în vasele de lut este mai gustoasă și mai sănătoasă (+ sfaturi de utilizare)
Hârtia de copt conține silicon
Hârtia de copt este un alt produs care ne ușurează munca în bucătărie, însă nici ea nu este sănătoasă. Aceasta conține silicon.
Dacă ar fi să alegeți răul cel mai mic, optați pentru hârtie maro și nu pentru cea albă, care a fost albită cu clor.
Hârtia de copt de calitate costă 30-40 de lei, iar cea ieftină, dăunătoare, costă 3-4 lei. Diferența de preț este uriașă, dar importantă pentru sănătate.
Se poate și fără
Cu siguranță ne putem descurca în bucătărie și fără hârtie de copt, ungând tava sau vasul cu ulei sau unt.
Ceea ce este facil nu înseamnă că este și bun pentru sănătatea noastră. Comoditatea ne poate costa de multe ori sănătatea.
Mai bine frecăm mai mult tava decât să folosim hârtie de copt, spune Antal.
Surse articol:
1. Iusti Fudulu, Experți plătiți să influențeze consumul – Fabius Antal: https://www.youtube.com/watch?v=_ogE4uN-H4c&ab_channel=IustiFudulu
2. Nest & Glow, Why 99% of non stick pans should be binned: https://www.nestandglow.com/life/teflon-dangers