Cum să faci ketchup din roșii și mere – fără cantitatea uriașă de zahăr a celui din comerț
Dacă obișnuiți să mâncați ketchup aproape zilnic, feriți-vă de sortimentele din comerț.
Ketchup-ul din magazine este atât de delicios datorită zahărului și aditivilor.
Cuprins
Cât zahăr conține ketchup-ul din comerț
Un studiu realizat de APC în urmă cu câțiva ani a arătat că doar 12% din produsele analizate sunt preparate după rețeta tradițională.
Ceea ce se găsește de fapt în interiorul flacoanelor este multă apă, mult zahăr și E-uri dăunătoare.
Concentrația de roșii este infimă. Iar cei care folosesc totuși suc de roșii, îl diluează foarte mult.
Pentru a îmbogăți gustul, îi adaugă diverse arome artificiale.
O sticlă de ketchup poate conține între 12 și 26 de lingurițe de zahăr!
Îngrijorător de mare este și cantitatea de sare, cuprinsă între 1 ½ -3 ½ lingurițe.
Dacă până acum nu obișnuiați să citiți eticheta produselor cumpărate, poate o veți face de acum înainte.
Dar o soluție și mai bună este să vă preparați propriul ketchup în casă.
Nu după rețeta clasică, cu zahăr și conservanți, ci după o rețetă ingenioasă.
Produsului obținut nu-i va lipsi dulceața specifică.
Vă veți bucura de acest ketchup întreaga familie, de la mic la mare.
Ketchup din roșii și mere – rețetă
Ingrediente
• 600 g de roșii
• 60 ml de apă
• 1 ceapă potrivită
• 1 măr mediu
• 1 lingură de oțet de mere
• 1 lingură de pastă de tomate
• 1 linguriță de muștar
• ¼ – ½ linguriță de sare
• opțional: 1 lingură de miere sau sirop de arațar
Mod de preparare
Folosiți roșii proaspete, de sezon, pentru ca preparatul final să aibă gustul și aroma scontate.
Spălați și tocați roșiile cubulețe.
Puneți-le într-o cratiță cu fundul gros.
Adăugați apa și ceapa tocată. Amestecați și aduceți la punctul de fierbere.
Spălați mărul și tăiați-l cuburi. Nu dați jos coaja, deoarece aceasta conține multă pectină, o fibră care ajută la îngroșarea sosului de roșii.
În plus, dă ketchup-ului un gust dulceag.
Adăugați mărul peste restul ingredientelor. Amestecați bine și puneți capacul.
Gătiți ingredientele la foc mic circa 40 de minute.
Introduceți apoi blenderul vertical și pasați bine compoziția.
Treebuie să obțineți o pastă fină.
Treceți-o printr-o sită pentru a elimina cojile și semințele.
Adăugați mirodeniile, sarea, oțetul de mere, pasta de tomate și muștarul.
Gustați și vedeți dacă mai trebuie sare.
În cazul în care nu este suficient de dulce pentru gustul vostru, puteți pune puțină miere.
Omogenizați și puneți din nou cratița pe foc.
Fierbeți ketchup-ul încă 10 minute, până când se evaporă apa și pasta se îngroașă puțin.
Așteptați să se răcească, apoi transferați-l într-un borcan sau într-un flacon de la un ketchup comercial.
Rezistă în frigider circa 2-3 săptămâni, deoarece nu are conservanți.
Informații nutriționale
O lingură de ketchup pregătit după rețeta de mai sus conține:
• 12 calorii
• 2,7 g de carbohidrați
• 0,1 g de grăsimi
Rețete similare
Ketchup de casă dulce, fără zahăr și fără fierbere
Ketchup de casă din prune și roșii
Ketchup de casă – rețetă cu miere
Surse articol:
1. APC România, Studiu privind calitatea ketchup-ului: https://www.apc-romania.ro/ro/i-studiu-privind-calitatea-ketchupului/MzYxLTA.html
2. How to cook smarter, I’m obsessed with this sugar-free ketchup I made from scratch: https://www.youtube.com/watch?v=ksKXGYmfm3Q&ab_channel=HowToCookSmarter