Ce înseamnă făina tip 000, 450, 550 sau 1050? Este esențial să cunoașteți diferența
Dacă obișnuiți să faceți pâine în casă, trebuie să știți câteva detalii importante despre calitatea și proprietățile făinii pe care o cumpărați.
Făina la pachet din magazine este de mai multe tipuri, precum:
- făină tip 000
- făină tip 450
- făină tip 550
- făină tip 1050
Ce înseamnă aceste cifre? Ce diferență există între ele? Ce beneficii și ce dezavantaje au? La ce se folosește fiecare?
Cuprins
Ce înseamna codul de pe pungile cu făină?
Lucrurile nu sunt deloc complicate dacă ne ghidăm după zerouri. Acestea sunt un indicator al gradului de procesare a făinii.
Informația de bază este aceasta: cu cât mai mare este cifra de pe pachet, cu atât mai rafinată este făina respectivă.
Făina albă tip 000
Făina tip 000 este măcinată intens. De aceea este foarte fină. Aluaturile ies elastice, iar produsul final pufos.
Este potrivită pentru prăjituri, foi de plăcintă și ștrudele.
Se poate folosi la orice aluat care are drojdie.
Evitați să o utilizați la pâine.
Este important să știți că această făină este tratată cu substanțe chimice, inclusiv cu clor.
Citește și – Mâncați pâine nedospită – făina albă și drojdia ne produc multă suferință
Făia albă tip 450
Această făină nu se găsește la discreție în magazine. Este utilizată mai mult de cofetari, pentru prepararea torturilor și prăjiturilor.
La fel ca făina tip 000, făina tip 450 este albită cu clor.
Făina albă tip 550
Această făină are o cantitate redusă de gluten. Este versatilă și poate fi utilizată în cele mai multe tipuri de aluaturi, inclusiv la pâine, plăcinte, biscuiți, gogoși, foietaj.
Făina albă 650
Acest tip de făină conține mai mult gluten decât cea de mai sus. Este mai puțin procesată și de aceea are un conținut mai mare de proteine.
Inclusiv nuanța ei este mai închisă. Nu este la fel de pufoasă ca făina 000.
Este potrivită pentru pizza, gogoși, covrigi și alte produse coapte în cuptor sau prăjite.
Făina tip 1050
Acest tip de făină este măcinată din grâu organic. Provine dintr-o agricultură ecologică și este mult mai scumpă.
Are un conținut integral de nutrienți.
Făina pentru cozonac
Pentru prepararea cozonacilor sau alte aluaturi dulci, producătorii recomandă făina de tip 000, la care adaugă diverși agenți de afânare.
Aceștia ajută aluatul să crească, iar cozonacul să iasă pufos.
Conține de regulă bicarbonat de sodiu sau fosfat de calciu.
Citește și – Cea mai bună pâine pentru diabetici – dr. Daniela Petrache
Făina neagră tip 1250, 1300, 1350
În această categorie intră tipurile de făină neagră, închisă la culoare. Are un procent de tărâțe de 10%.
O puteți folosi la prepararea pâinii și chiflelor.
Miezul iese umed și dens, iar nu pufos și aerat.
Produsele făcute din aceste tipuri de făină rezistă cu o zi mai mult decât cele din făină albă.
Un alt aspect important este că nu are multe calorii.
Făina neagră tip 1500-1750
Făina etichetată cu aceste coduri este obținută din bobul integral. De aceea are un conținut nutrițional mai bogat, în special în fibre și proteine.
Întrucât nu are mult gluten, aluaturile nu ies foarte pufoase, ci mai degrabă grele.
Cea mai dură făină este cea integrală, cu codul 1500. Aceasta păstrează toate vitaminele și mineralele din boabele de grâu.
Ce înseamnă factorul W?
Un alt indicator pe care trebuie să îl luați în considerare când cumpărați făină pentru gătit este factorul W.
Acesta măsoară forța făinii în funcție de calitatea proteinelor pe care le conține.
Făină slabă (170W) – este potrivită pentru biscuiți, grisine, napolitane, sosuri;
Făină medie (189W-260W) – este potrivită pentru pizza, paste și produse de patiserie;
Făină puternică (280W-350W) – este recomandată pentru pâine artizanală, paste durer, pizza.
Citește și – Cea mai fragedă pâine, coaptă în tigaie, pe aragaz
Surse articol:
1. Moara Mândruloc Zuf Product Srl, Tipuri de făină: https://www.facebook.com/moaramandruloc/posts/1596582744015676
2. Diferența dintre făina 000, 450, 550, 1050, Rețete Gustoase: https://suntgospodina.net/diferenta-dintre-faina-000-450-550-1050/
3. Miruna Lica, Tipuri de făină albă: https://mirunalica.com/tipuri-de-faina-alba-2/