Cum să verifici dacă peștele este proaspăt – 7 secrete
Cum știi dacă peștele pe care vrei să îl cumperi este proaspăt? Există cel puțin 7 lucruri pe care putem să le analizăm.
Trebuie să fim atenți la mirosul, la carnea, la pielea și la ochii peștelui. Acestea pot oferi indicii despre prospețimea peștelui.
Cuprins
Cum știi dacă peștele este proaspăt
Peștele este extrem de sensibil și se poate altera repede dacă nu este păstrat în condiții optime. De aceea trebuie să fim foarte atenți atunci când îl cumpărăm.
Chiar dacă vânzătorul te asigură că abia l-a primit, nu strică să arunci o privire pe el înainte să îl achiziționezi.
Citește și – 5 motive să mănânci mai mult pește
Aspectul pielii
Primul lucru la care te poți uita când cumperi un pește proaspăt este pielea.
Aceasta trebuie să fie strălucitoare și să aibă un luciu metalic natural.
Petele decolorate sau lipsite de culoare de pe piele pot arată că peștele are ceva timp de când a fost scos la vânzare.
Dacă vreți să cumpărați file, carnea trebuie să aibă o nuanță robustă. Pe măsură ce stă, carnea își pierde din vibranță.
Citește și – Două porții de pește pe săptămână cresc masa și funcția musculară
Fermitatea cărnii
Din păcate, peștele proaspăt nu poate fi pipăit înainte de a-l cumpăra. Vânzătorul îl ia de pe gheață și îl pune în pungi.
Însă dacă ați ajuns acasă, puteți face acest test.
Apăsați peștele cu degetul. Dacă amprenta dispare repede și carnea revine la loc, înseamnă că peștele este proaspăt.
Dacă după ce luați degetul carnea păstrează amprenta, înseamnă că peștele este vechi.
Ochii limpezi
Un indiciu pe care îl putem verifica ușor, chiar și din spatele vitrinei, este aspectul ochilor.
Peștele proaspăt are ochii limpezi, ușor bulbucați (sau ieșiți în afară).
Peștele cu ochii încețoșați, afundați, poate fi prea vechi ca să merite achiziția.
Verificați solzii
Solzii sunt un alt element pe care îl putem verifica din priviri atunci când vrem să cumpărăm un pește proaspăt. Solzii trebuie să fie intacți.
Dacă vânzătorul vă permite, treceți cu degetul prin ei în sens invers pentru a vedea dacă rămân pe loc. Solziii trebuie să rămână fermi și uniți, ca o armură.
Dacă se răsfiră sau se desprind ușor, peștele este vechi.
Cum să fie branhiile
Culoarea branhiilor este unul din cele mai importante indicii ale unui pește proaspăt.
Acestea trebuie să fie roz sau roșii și fragede. Dacă sunt închise la culoare și cleioase sau uscate, peștele ar putea fi alterat.
Cum trebuie să fie fileurile
Dacă vreți să cumpărați file de pește, asigurați-vă că acestea nu au un lichid lăptos deasupra.
Dacă lichidul este limpede și subțire, peștele este în regulă.
Culoarea lăptoasă sau albicioasă poate fi un semnal că peștele începe să putrezească.
Citește și – Pește în sos de roșii, preparat ca la mănăstire
Mirosul peștelui
Mirosul specific de pește este un mirosul de mare, adică de apă sărată. Este un miros natural, subtil și plăcut.
Dacă are un alt miros – acru, înțepător sau ciudat, nu-l cumpărați.
Surse articol:
1. Kim Bussing, 7 Secrets to finding the freshest fish, Taste of Home: https://www.tasteofhome.com/collection/how-to-tell-if-fish-is-fresh/
2. NDTV Food, How to tell if your fish is fresh: 5 tips to remember: https://food.ndtv.com/food-drinks/how-to-tell-if-your-fish-is-fresh-5-tips-to-remember-1751503
3. Del Monte Kitchenomics, How to check if the fish is fresh: https://www.youtube.com/watch?v=jqfzmM4SQCk&ab_channel=DelMonteKitchenomics