Măsurarea ingredientelor în bucătărie (conversie gramaje în căni și linguri)

Unele rețete sunt au gramaje exacte, de aceea este esențial să cântărim ingredientele cu precizie.

Însă nu toți avem un cântar electric de bucătărie în casă.

Măsurarea ingredientelor în bucătărie (conversie gramaje)

Măsurarea ingredientelor în bucătărie (conversie gramaje)

Măsurarea ingredientelor în bucătărie 

Metoda tradițională de măsurare a ingredientelor se practică și azi. Este mult mai simplă și convenabilă.

Gospodinele cu experiență fac preparatele cunoscute „din ochi”, adică nu cântăresc ingredientele.

Altele folosesc măsuri la îndemână, precum lingura sau cana.

Conversie grame în căni sau linguri

Dacă ați găsit o rețetă calculată în gramaje și vreți să știți cât înseamnă în linguri sau căni, folosiți tabletul de mai jos.

Veți găsi echivalentul relativ în lingurițe, linguri sau căni ale gramajelor uzitate de regulă în unele rețete.

Ingrediente umede sau lichide

1 cană de ulei = 200 de grame

1 cană de unt = 240 de grame

1 cană de miere = 360 de grame

1 cană de gem = 330 de grame

1 lingură de unt = 15 grame (½ uncie)

1 lingură de miere = 22 de grame

1 ou = 50-60 de grame

Ingrediente uscate

1 cană de amidon de porumb = 140 de grame

1 cană de făină = 140 de grame

1 cană de făină de grâu = 125 de grame

1 cană de zahăr = 200 de grame

1 cană de zahăr brun = 240 de grame

1 cană de cacao = 140 de grame

1 cană de pesmet = 125 de grame

1 cană de orez cu bob lung = 200 de grame

1 cană de orez cu bob scurt = 210 grame

1 cană de sare = 250 de grame

1 cană de zahăr pudră = 120 de grame

1 cană de fructe uscate mărunțite = 150 de grame

1 cană de nuci sau migdale întregi = 85 de grame

1 cană de nuci sau migdale tocate = 100 de grame

1 lingură de amidon de porumb = 8 grame

1 lingură de praf de copt = 8 grame

1 lingură de bicarbonat de sodiu = 8 grame

1 lingură de nuci sau migdale tocate = 6 grame

1 lingură de drojdie uscată = 10 grame

1 lingură de zahăr = 20 de grame

1 lingură de zahăr pudră = 8 grame

1 lingură de sare = 20 de grame

1 lingură de gelatină = 10 grame

1 linguriță de praf de copt = 3 grame

1 linguriță de bicarbonat de sodiu = 3 grame

Conversie căni în linguri

Transformarea gramajelor in cani si linguri

Grame in cani si linguri

1 cană = 16 linguri

¾ cană (180 ml) = 12 linguri

½ cană (120 ml) = 8 linguri

1/3 cană (80 ml) = 5 linguri + 1 linguriță

¼ cană (60 ml) = 4 linguri

2 linguri (30 ml) = 1/8 cană

1 lingură = 15 ml

1 linguriță = 5 ml

2 căni = 480 ml

4 căni = 960 ml

Citește și – 18 alimente pe care le arunci fiindcă nu le depozitezi unde trebuie

Conversia măsurilor englezești în grame

Dacă ați găsit o rețetă în limba engleză pe care vreți numaidecât să o faceți, consultați tablelul de mai jos. Veți găsi echivalentul „cups” în grame.

Făină

1 cup = 125 g

½ cup = 62,5 g

1/3 cup = 41,67 g

¼ cup = 31,25 g

Zahăr tos

1 cup = 201 g

½ cup zhăr = 100 g

1/3 cup = 67 g

¼ cup = 50, 25

Zahăr brun

1 cup = 121 g

½ cup = 60,5 g

1/3 cup = 40,33

¼ cup = 30,25 g

Zahăr pudră

1 cup = 195 g

½ cup = 97,5 g

1/3 cup = 65 g

¼ cup = 48,75 g

Miere

1 cup = 336 g

½ cup = 168 g

1/3 cup iere = 112 g

¼ cup = 84 g

Unt

1 cup = 227 g

½ cup = 113,5 g

1/3 cup = 75,67 g

¼ cup = 56,75 g

Lapte

1 cup = 245 g

½ cup = 122,5 g

1/3 cup = 81,67 g

¼ cup = 61,25 g

Iaurt grecesc

1 cup = 227 g

½ cup = 113,5 g

1/3 cup = 75,67 g

¼ cup = 56,75 g

Ulei

1 cup = 218 g

½ cup = 109 g

1/3 cup = 72,67 g

¼ cup = 54,5 g

Cacao

1 cup = 125 g

½ cup = 62,5 g

1/3 cup 51,67 g

¼ cup = 31,25 g

Ovăz

1 cup = 102 g

½ cup = 51 g

1/3 cup = 34 g

¼ cup = 25,5 g

Citește și – 20 de alimente neperisabile de avut în casă pentru situații de criză

Surse articol:

1. The Calculator Site, Baking ingredient conversions: https://www.thecalculatorsite.com/cooking/baking-conversions.php
2. Șorțul Pătrat, Tabelul de conversie măsuri-gramaje: https://www.facebook.com/sortulpatat/posts/396969123784223

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.