Cum să faci boia din ardei kapia uscați la soare și măcinați
Este mai comod să cumperi din magazin Vegeta, Delikat, boia de ardei, pastă de roșii și alte condimente care dau gust mâncărurilor.
Fără îndoială. Însă este mai sănătos să le faci în casă.

Cum sa faci boia din ardei kapia uscati la soare si macinati: 8photo – www.freepik.com
Cuprins
Condimente pentru iarnă, preparate în casă
Înainte vreme, femeile erau mari gospodine și preparau totul în casă. Nu cumpărau aproape nimic.
Nu doar că își găteau singure toată hrana pentru membrii familiei, ci puneau și diverse conserve pentru iarnă.
Foloseau legume și verdețuri naturale, de sezon.
Astăzi, majoritatea femeilor iau din comerț inclusiv materia primă din care pregătesc mâncărurile.
Preferă să cumpere un produs gata făcut, frumos ambalat, dar plin de chimicale.
În realitate, prepararea alimentelor în casă necesită nu doar timp, ci și efort și bună-dispoziție.
De pildă, boiaua de ardei pe care o luăm din magazin poate fi făcută foarte ușor la domiciliu din legume proaspete.
Produsul obținut nu va fi doar mai sănătos, ci și mai plin de gust.
Boia de ardei făcută în casă – rețetă
Ingrediente
- 5 kg de ardei roșu kapia
- 4 linguri de ulei
- 1 lingură de sare măcinată
Mod de lucru
Spălați toți ardeii. Decupați capacul și înlăturați semințele.
Desfaceți-i complet și bateți-i cu palma pe spate pentru a elimina toate semințele
Puneți ardeii curățați într-un castron.
Pentru a se usca mai ușor, trebuie să îi tăiați. Luați câte un ardei, înfășurați-l ca un rulou și tăiați-l în mână cu rondele.
Veți obține franjuri subțiri de ardei.
Puteți face acest lucru și pe tocător.
Ardeii tăiați se lasă apoi la uscat afară, în bătaia soarelui.
Întindeți prosoape sau o față de masă colorată pe o masă în balcon. Răsfirați ardeii într-un singur strat.
După o zi de stat la soare, ardeii se vor usca la suprafață dar vor rămâne umezi la interior.
După 3 zile ar trebui să fie gata. Trebuie să arate ca niște coji subțiri.
Dacă mai au umezeală, nu se vor măcina bine.
Așadar, asigurați-vă că sunt complet uscați și casanți.
Pentru a-i pulveriza, puteți folosi o râșniță electrică de cafea, însă nu suportă o cantitate mare odată.
O alegere mai bună este un mini-tocător de legume sau un robot de bucătărie cu lama S.
Umpleți vasul robotului cu coji de ardei uscați. Mixați până când se macină bine.
Veți vedea că vor rămâne unele bucăți de ardei care nu se pulverizează. Nu vă face griji, le veți elimina la pasul următor.
După ce ați măcinat toată cantitatea de ardei uscați, treceți pulberea printr-strecurătoare.
Scuturați sita deasupra unui castron, pentru a extrage doar pulberea fină.
În sită vor rămâne bucățile mai mari de ardei uscat. Transferați-le într-un bol separat.
Adăugați în pulberea fină 2 linguri de ulei, treptat.
Amestecați și adăugați apoi ½ lingură de sare.
Procedați la fel și cu pulberea mașcată: adăugați 2 linguri de ulei și ½ lingură de sare.
Uleiul și sarea vor face boiaua mai roșie la culoare. În plus, vor ajuta la o mai bună conservare a ei.
Astfel ați obținut boia de ardei de două feluri: fină și mașcată. Transferați-le în borcane de sticlă separate.
Păstrați-le în frigider sau într-un loc răcoros și aerisit, departe de razele solare.
Ambele sunt bune pentru gătit.
Puteți folosi metoda de mai sus și pentru a obține boia iute, din ardei iuți.

Boia de ardei reteta: wirestock
Rețete similare
Boia de ardei dulce făcută în casă – rețeta Părintelui Efrem de la Dervent
Adjika, pasta de ardei iuți care ne poate prelungi viața
Pastă de ardei kapia la borcan, pentru gătit – rețetă turcească
Vegeta de casă la borcan, fără chimicale
Sursă articol: EBRULİ MUTFAĞIM11 LEZZETLİ YEMEK TARİFLERİ, Este atât de ușor de făcut pudră de chili și piper roșu măcinat: https://www.youtube.com/watch?v=lW-RtYqpvTk&ab_channel=EBRUL%C4%B0MUTFA%C4%9EIM11LEZZETL%C4%B0YEMEKTAR%C4%B0FLER%C4%B0