Frunze de vie umplute cu brânză, macerate în ulei de măsline – rețetă libaneză
Sarmalele nu sunt tradiționale doar la noi. Acest preparat se găsește și în bucătăria arabă, turcă sau greacă.
La ei se numesc Dolma sau Dolmades. Se fac tot din frunze de vie proaspete.
Frunzele de vie umplute sunt de altfel un preparat emblematic pentru bucătăria mediteraneană și cea orientală.
Ca și umplutură, se folosește de regulă un amestec de orez cu carne tocată și plante aromatice.
Există și versiuni vegetariene, precum și o variantă de sarmale cu brânză.
La noi sunt cunoscute sărmăluțele cu urdă.
Cuprins
Sărmăluțe libaneze „reci”
Libanezii umplu frunzele de vie cu brânză din lapte de capră sau cremă de brânză de capră. Acest tip de brânză poate avea un gust prea înțepător pentru unii.
Am găsit o rețetă mult mai atractivă pentru perioada verii, în care sărmăluțele nu se fierb, ci se pun în ulei de măsline.
Nici măcar nu trebuie să opăriți frunzele de vie.
Aceasta nu este practic o rețetă, sau un fel de mâncare, ci mai mult o metodă de conservare.
Citește și – 4 metode de conservare a frunzelor de vie pentru iarna
Frunze de vie umplute cu brânză, macerate în ulei de măsline – rețetă
Ingrediente
- 200 g de frunze de vie tinere
- 500 g de cremă de brânză sau brânză fină
- 1 sticlă de ulei de măsline de calitate
Metodă de lucru
Se folosesc frunze de vie tinere și fragede. Acestea trebuie să fie sănătoase, fără găuri sau alte vătămături.
Umpleți un lighean pe jumătate cu apă rece. Înmuiați frunzele și clătiți-le de mai multe ori.
Scurgeți apa și stoarceți-le puțin, cu grijă să nu le rupeți.
Le puteți de asemenea tampona cu un șervețel pentru a se usca mai repede.
Ca și umplutură, puteți folosi o cremă de brânză sau urdă.
Libanezii folosesc Labneh – o cremă obținut din iaurt scurs. Găsiți rețeta AICI dacă vă interesează.
Pentru a lucra mai ușor, desfășurați fiecare frunză (cu vinele reliefate deasupra) pe un tocător de lemn sau pe masa de lucru.
Tăiați codițele. Puneți câte 1 lingură de brânză aproape de baza frunzei. Aduceți marginile frunzei peste brânză și rulați frunza pe orizontală.
Dați-le o formă lungă și subțire.
Așezați sărmăluțele formate una peste alta într-un borcan înalt, curat și sterilizat în prealabil.
Turnați ulei în borcan. Sărmăluțele trebuie să fie complet scufundate în ulei. Înfiletați capacul.
Păstrați borcanul cu sărmăluțe în ulei într-un loc întunecos, ferit de soare și căldură. Îl puteți ține în frigider.
Lăsați sărmăluțele la macerat în ulei 3 săptămâni. După această perioadă sunt bune de mâncat.
Uleiul de măsline va înmuia frunza de vie și o va frăgezi. Totodată, aroma frunzelor se va armoniza cu gustul brânzei folosite.
Uleiul de măsline este un conservant excelent pentru alimente, care nu are nevoie de refrigerare.
Dacă ați pus borcanul în frigider, este posibil ca uleiul să devină tulbure. În acest caz, trebuie doar să lăsați borcanul să stea câteva minute pe masă și se va limpezi.
Dacă umpleți borcanul până sus cu sarmale și ulei, le puteți păstra până la un an sau chiar mai mult. Devin chiar mai gustoase și mai fragede cu timpul.
Citește și – Supă de linte și lămâie, în stil libanez – rețetă de post
Refolosiți uleiul în care ați macerat sarmalele
Nu aruncați uleiul care rămâne în borcan după ce ați consumat toate sărmăluțele. Este deosebit de aromat și bogat în nutrienți.
Frunzele de vie sunt bogate în fibre, vitaminele A și K, calciu și fier. Acești nutrienți se vor transfera în ulei.
Puteți refolosi uleiul în care au stat frunzele de vie fie ca dressing pentru salate, fie pentru a pune măsline în el, fie pentru aromatizarea peștelui sau a altor mâncăruri.
Sursă articol: Hadia Zebib, Labneh Stuffed Grape Leaves Preserved in Oil, Hadia’s Lebanese Cuisine: https://hadiaslebanesecuisine.com/newsite/recipe-items/labneh-stuffed-grape-leaves-preserved-in-oil/