Pastă de ardei kapia la borcan, pentru gătit – rețetă turcească
Dacă sunteți fani ai bucătăriei orientale, trebuie neapărat să aveți această pastă de ardei kapia.
Turcii o folosesc în diverse preparate, de la sosuri, salate și tocănițe, până la mâncăruri de fasole sau pui.
Deși putem găsi pastă de ardei și în comerț, cea făcută acasă este mult mai concentrată și sănătoasă.
Deși necesită ceva timp pentru a o prepara, te costă mai puțin.
Faceți această rețetă când sunt ardeii kapia în sezon.
Veți fi bucuroase să aveți în cămară câteva borcane cu pastă de ardei kapia. Dă mâncărurilor un plus de aromă și o culoare roșie intensă.
Pastă de ardei roșu – rețetă
Ingrediente:
- 3 kg de ardei kapia
- 1 cană de apă
- 1 ½ linguri de sare
Alte ustensile necesare:
- o cratiță mare
- o strecurătoare
- un robot de bucătărie sau un blender manual
- borcane și capace noi
Este bine ca pasta de ardei să fie depozitată în borcănele mai mici, deoarece nu o veți folosi în cantități mari la mâncăruri.
Autoarea rețetei recomandă borcanele de 200-250 de grame.
Metodă de lucru
Spălați bine ardeii kapia. Puteți folosi mai multe tipuri de ardei, inclusiv ardei iute.
Tăiați-i cu un cuțit puțin sub codițe. Bateți-i cu palma pentru a scoate semințele din interior.
Tăiați apoi fiecare ardei în două pe lungime și din nou în două pe lățime. Fiecare ardei trebuie tăiat în 4-6 bucăți. Decupați și porțiunea care înconjoară codița, pe care ați tăiați-o la început.
Pe măsură ce tăiați ardeii, puneți bucățile într-un lighean mare.
Pregătiți o cratiță mare, adâncă. Umpleți-o pe jumătate cu ardei.
Puneți cratița pe foc. Turnați apa și puneți capacul. Lăsați ardeii pe foc până se înmoaie și încep să lase din zeamă.
Scoateți-i cu o paletă într-un lighean.
Puneți restul de ardei cruzi și procedați la fel.
După ce ați terminat de fiert toată cantitatea de ardei, treceți la pasul următor: mixarea în robot. Folosiți un robot cu lama S.
Mixați-i în mai multe rânduri, până îi terminați pe toți.
Pasta obținută nu va fi suficient de fină, din cauza cojilor care au rămas mai tari.
De aceea va trebui să treceți pasta de ardei printr-o sită, pe care ați așezat-o deasupra cratiței. Amestecați în sită cu paleta, pentru a strecura sucul.
Pulpa care rămâne la final se dă din nou prin robot, sau prin mașina de carne.
Se pune în cratița de pe foc și se introduce acum blenderul manual. Pasați toată pasta pentru a deveni cât mai fină.
Fierbeți pasta la foc mic sub capac, amestecând des. Scopul este să scadă cât mai mult din zeama ardeilor și pasta să se îngroașe.
Amestecați cu o lingură de lemn. Durează circa 45 de minute.
La final adăugați sarea, pentru a ajuta la conservarea pastei.
Spălați, sterilizați și uscați bine borcanele și capacele.
Capacele trebuie să fie noi, nu uzate. Altfel conservele nu vor rezista mai mult de o săptămână.
Turnați pasta de ardei clocotită în borcane. Înfiletați strâns capacele și întoarceți borcanele cu gura în jos.
Acoperiți-le cu o pătură și lăsați-le să se răcească până a doua zi.
Depozitați borcanele cu pasta de ardei kapia în cămară, în frigider sau în alt loc răcoros și uscat. Se pot păstra de pe un an pe altul.
Borcanele deschise se țin neapărat în frigider și trebuie folosite în maxim o săptămână. Dacă vreți să reziste mai mult, puneți un strat de ulei deasupra.
Idei de utilizare
Pasta de ardei kapia poate fi folosită la diverse mâncăruri gătite cu legume, carne, pește, orez sau ouă.
Merge la paste și la pizza, la supe sau ciorbe, hummus, orez, omlete, marinate, tocănițe etc.
Sursă articol: Aysenur Altan, Turkish Food Travel, How to Make Red Pepper Paste: https://www.youtube.com/watch?v=B77CTfQ8rUM&ab_channel=TurkishFoodTravel / http://www.turkishfoodtravel.com/2020/07/19/red-pepper-paste/