Piersici conservate la borcan – cum să păstrezi piersicile proaspete un an

Dacă vă plac foarte mult piersicile, sau le-ați găsit la un preț avantajos și ați cumpărat câteva kilograme, încercați să le conservați după metoda de mai jos.

Fructele se păstrează proaspete până la un an, doar cu puțin suc de lămâie și zahăr. Puteți încerca această tehnică de conservare și cu alte fructe, precum caise, gutui, căpșuni, cireșe, dovleac etc.

Cum să pastrezi piersicile proaspete un an

Cum să pastrezi piersicile proaspete un an: Colorado State University Extension 

Piersici conservate la borcan – rețetă

Ingrediente

  • 7 piersici proaspete
  • 3 linguri de suc de lămâie
  • 3 linguri de zahăr
  • apă la temperatura camerei

Metodă

Pentru a conserva piersicile după această metodă, este indicat să folosiți fructe mai ferme, nu foarte moi.

Spălați-le bine și tăiați-le în jumătate. Se răsucesc pentru a le desface mai ușor.

Se scot sâmburii și fiecare jumătate se taie felii, apoi în două sau trei bucăți (cuburi).

Autoarea rețetei a folosit 1,250 kg de piersici și trei borcan de 600 ml.

Borcanele se spală bine și se șterg, să fie uscate.

Umpleți borcanele cu bucățile de piersici. Bateți borcanele de masă pentru a ajuta fructele să se așeze bine.

Completați cu piersici cât este nevoie să umpleți borcanele până la gură.

Stoarceți 1 lămâie mare sau două mai mici.

Puneți în fiecare borcan câte 1 lingură de suc de lămâie. Acesta va împiedica oxidarea fructelor. Totodată, va acționa și ca conservant.

Puneți apoi în fiecare borcan câte 1 lingură de zahăr. Puteți renunța la zahăr dacă vreți.

Turnați în borcane apă, până la gură.

Citește șiSuc de dovleac, măr și lămâie pentru iarnă (obținut prin fierbere)

Puneți capacele și înfiletați-le strâns. Este indicat să folosiți metoda „2 rotiri înapoi și una înainte”.

Capacele trebuie să fie noi și nu de la alte conserve. Dacă sunt uzate, piersicile nu se vor conserva bine.

Este de asemenea important să strângeți bine capacele, pentru a nu pătrunde aerul. Altfel, conservele se vor altera.

Puneți borcanele înfiletate cu gura în jos într-o oală înaltă. Turnați apă în oală, astfel încât borcanele să fie acoperite cu apă până la jumătate.

Așezați vasul pe aragaza la foc mare, până când apa începe să clocotească.

Fierbeți borcanele un sfert de oră.

Dacă observați că tremură, sau se mișcă tare în oală, înseamnă că nu s-au înfiletat bine capacele.

În acest caz, autoarea recomandă să opriți focul și lăsați borcanele să stea în apa fierbinte 2 ore.

Când le scoateți, verificați capacele. Dacă nici acum nu s-au fixat bine, mai fierbeți-le încă 10 minute și lăsați-le la infuzat în apa fierbinte încă 2 ore.

Ștergeți-le cu un prosop și puneți-le cu gura în jos pe blat sau pe altă suprafață.

Acoperiți-le cu o pătură și lăsați-le să se răcească în voie.

După ce s-au răcit, se pun în cămară, sau într-un alt loc răcoros, ferit de lumina soarelui.

Piersicile conservate după această metodă rămâm proaspete un an.

Le puteți consuma ca atare, sau le puteți folosi în diverse rețete: prăjituri, torturi, tarte, înghețate etc.

De asemenea, puteți face din ele suc, smoothie-uri sau compot.

Pentru compot, goliți conținutul unui borcan într-o cratiță, adăugați un borcan de apă simplă. Aduceți la punctul de fierbere, apoi puneți zahăr, după gust.

Fierbeți fructele încă 2-3 minute, și gata.

Citește șiMorcov cu ghimbir la borcan

Piersicile sunt o sursă valoroasă de antioxidanți

Piersicile sunt considerate alimente funcționale, care pot reduce riscul de îmbolnăvire.

Acest efect se datorează conținutului bogat în antioxidanți, în special carotenoide și polifenoli.

Un studiu pe animale a arătat că preparatele din piersici protejează organele interne (ficatul și rinichii) de daunele stresului oxidativ, de toxicitate și de inflamație.

Citește șiCompot de piersici pentru iarnă (rețetă + beneficii)

Surse articol:

1. EBRULİ MUTFAĞIM11 LEZZETLİ YEMEK TARİFLERİ, Păstrați piersicile intacte timp de un an cu această metodă: https://www.youtube.com/watch?v=dD9DZWpvtKg&ab_channel=EBRUL%C4%B0MUTFA%C4%9EIM11LEZZETL%C4%B0YEMEKTAR%C4%B0FLER%C4%B0
2. Juciano Gasparotto, Nauana Somensi, Rafael Calixto Bortolin, Carolina Saibro Girardi, Alice Kunzler, Thallita Kelly Rabelo, Carlos Eduardo Schnorr, Karla Suzana Moresco, Valquiria Linck Bassani, Francini Kiyono Jorge Yatsu, Márcia Vizzotto, Maria do Carmo Bassols Raseira, Alfeu Zanotto-Filho, José Claudio Fonseca Moreira, Daniel Pens Gelain, Preventive supplementation with fresh and preserved peach attenuates CCl4-induced oxidative stress, inflammation and tissue damage, J Nutr Biochem. 2014 Dec;25(12):1282-95: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25287815/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]