Cum să faci praf de copt în casă – mai ieftin decât cel din comerț!
Praful de copt este un agent de dospire pe care îl folosim în diverse aluaturi, compoziții sau preparate gătite – de la torturi și checuri, până la clătite și droburi sau chiftele.
Spre deosebire de bicarbonatul de sodiu, la praful de copt nu trebuie să adăugați un ingredient acid pentru a funcționa.
Cum sa faci praf de copt in casa – mai ieftin decat cel din comert: Freepik – www.freepik.com
Bicarbonatul se „stinge” de obicei cu zeamă de lămâie sau oțet, cu iaurt sau smântână.
Praful de copt conține deja toate ingredientele necesare pentru acest scop.
Trebuie doar să îl amestecați în făină și gata. Cu ajutorul acestui praf alb, blaturile cresc ca prin minune și devin pufoase!
El reacționează cu lichidul din aluatul sau compoziția în care îl folosiți.
Vestea bună este că praful de copt se poate face în casă. Aveți nevoie doar de 4 ingrediente pentru a-l pregăti.
Spre deosebire de pliculețe din comerț, cel făcut în casă nu are aditivi și este mult mai ieftin și economic.
Cum se face praful de copt în casă – rețetă
Praful de copt este un amestec de câteva ingrediente, ingenios combinate pentru a funcționa.
De regulă, el conține bicarbonat de sodiu și un agent acid. Adăugarea amidonului de porumb menține pudra uscată până la adăugarea acestuia în rețete.
Ingrediente
- 1 lingură de făină
- 1 lingură de amidon de porumb
- 1 lingură de bicarbonat de sodiu
- ½ lingură de sare de lămâie
Mod de preparare
Puneți primele trei ingrediente într-un bol. Dați sarea de lămâie prin râșnița de cafea și apoi adăugați-o peste celelalte ingrediente.
Amestecați bine cu o lingură. Transferați pudra obținută într-un borcănel de sticlă, cu capac.
Acesta este praful de copt, pe care îl puteți folosi la următoarea rețetă.
Aluatul făcut cu praf de copt de casă trebuie amestecat și gătit cât mai repede.
Cum se folosește praful de copt în rețete
Deși este un ingredient esențial, praful de copt nu trebuie folosit în exces.
O cantitate prea mare poate da aluatului un gust amar sau sintetic, sau poate crea găuri mari în blat. Există de asemenea riscul ca blatul să se umfle foarte tare și apoi să se prăbușească iremediabil.
Cât praf de copt trebuie să folosești la o rețetă? Există o regulă de bază pe care trebuie să o reții:
Se pune 1 – 1 ¼ lingurițe de praf de copt la fiecare 125 grame de făină.
La 250 g de făină se pot folosi 2 lingurițe de praf de copt.
Cum verifici dacă praful de copt mai este activ
Praful de copt poate expira la un moment dat, pierzându-și eficiența.
Îl poți verifica printr-o metodă simplă:
Amestecați 1 linguriță de praf de copt cu 1/3 cană de apă fierbinte. Dacă face spumă, praful de copt este activ și bun.
Pentru ca praful de copt să nu își piardă potența, păstrați-l într-un recipient foarte bine uscat, într-un loc aerisit, lipsit de umezeală.
Când deschideți borcanul, aveți grijă să nu picurați deloc apă sau alt lichid în el, deoarece praful de copt se va râncezi și nu va mai fi bun.
Surse articol:
1. Reghina Cebotari, Cum să faci praf de copt acasă: https://www.youtube.com/watch?v=mmsJMxvfUlI&ab_channel=ReghinaCebotari
2. Janice, The complete guide to baking powder, Bake School: https://bakeschool.com/what-is-baking-powder/