10 Motive să mănânci ciocolată (neagră)
Orice lucru are părţile lui bune pe care trebuie să le exploatăm. Şi când vine vorba de ciocolată, vrem să auzim numai lucrurile pozitive.
Cercetările recente ne stimulează şi mai mult motivaţia de a mânca ciocolată. Studiile arată că ciocolata neagră, întunecoasă, este un produs terapeutic excepţional, care poate îmbunătăți nivelul de sănătate.
Studiile efectuate de-a lungul vremii spun acelaşi lucru: ciocolata neagră – bogată, misterioasă şi aromată, poate să vindece mai mult decât o inimă zdrobită.
Cuprins
Vitamine, minerale și antioxidanți cu gust dulce
O formă plăcută de a ingera vitamine naturale este să mânânci ciocolată neagră. Aceasta conţine o serie de vitamine și minerale importante pentru sănătate.
Cuprul și potasiul din ciocolata neagră ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și accidentului vascular cerebral.
Fierul protejează împotriva anemiei prin deficit de fier, iar magneziul contribuie la prevenirea diabetului de tip 2 şi ahipertensiunii arteriale.
Cocoa, boabele de cacao şi ciocolata sunt bogate în magneziu.
Acest mineral este esenţial pentru peste 500 de funcţii din organism, inclusiv pentru sănătatea inimii şi funcţia musculară.
iocolata neagră scade colesterolul LDL şi creşte colesterolul HDL (colesterolul „bun”).
Un pătrăţel de ciocolată neagră pe zi este un mod plăcut de scădere a presiunii arteriale.
Ciocolata reduce riscul de insuficienţă cardiacă
Cercetători de la Facultatea de Medicină de la Harvard au analizat efectele ciocolatei pe un eşantion de 3.000 de femei suedeze cu vârstă mijlocie și vârstnice.
Scopul a fost evaluarea relaţiei dintre ciocolată şi insuficienţa cardiacă.
Femeile care au consumat una sau două porţii de ciocolată de calitate bogată în cacao pe săptămână au prezentat un risc de 32% mai mic de a dezvolta insuficienţă cardiacă.
Femeile care au mâncat trei porţii de ciocolată pe lună au avut un risc de 26% mai mic.
Previne diabetul
Într-un mic studiu italian, participanţii care au mâncat un pumn de bomboane de ciocolată neagră pe zi, timp de 15 zile au arătat o scădere de 50% a rezistenţei la insulină.
Flavonoidele din ciocolata neagră cresc producţia de oxid nitric, o substanţă care ajută la controlul sensibilităţii diabeticilor la insulină.
Protejează sistemul imunitar şi nervos
Cacaua conţin substante nutritive din plante numite proantocianidine.
Acestea sunt au arătat în studii au un rol esenţial în stimularea sistemului imunitar şi creşterea capacităţii de apărare a organismului împotriva carcinogenele și toxinelor.
Cacaua este de asemenea un tonic important pentru sistemului nervos.
Stimulează producţia de dopamină şi endorfine
Dopamina este o substanţă chimică regăsită la nivelul creierului, care contribuie la starea noastră de„bine”. Ea ne încurajează să se simţim binedispuşi.
Un nivel scăzut de dopamină din organsim poate produce tulburări la nivelul creierului, cum este boala Parkinson.
Ciocolata, cacao şi alte produse care stimulează creşterea de dopamină pot fi de ajutor în prevenirea bolilor cerebrale.
Consumul de ciocolată crește de asemenea nivelul de endorfine din corp.
Endorfinele induc la rândul lor o stare de fericire, dar mai au şi rolul de a calma durerea. Consumul de ciocolată neagră este aşadar un bun antesteziant natural pentru durere.
Simulează starea de îndrăgostire
Consumul de ciocolată neagră determină eliberarea unui hormon numit feniletilamină. Acesta este eliberat în corp atunci când suntem fericiţi sau îndrăgostiţi.
Îmbunătăţeşte memoria şi funcţia cognitivă
Cacaua crudă (raw cocoa) creşte cantitatea de N-arachidonoylethanolamine din creier – un neurotransmiţător care îmbunătățește comunicarea dintre creier și celulele nervoase.
Un studiu efectuat pe şobolani a arătat că un nivel crescut de acest neurotransmiţător poate îmunătăţi capacitatea de memorare.
Ciocolata neagră conţine cafeina, un stimulent uşor pentru psihic, în doze mai mici decât cafeaua.
Combate cancerul şi îmbătrânirea
Ciocolata neagră este plină de antioxidanţi. Aceştia ajută la apărarea împotriva radicalilor liberi, asociaţi cu apariţia inflamaţiilor şi îmbătrânirea, care cauzeaza oxidarea celulelor.
Fitonutrienţii de tip flavonoide din ciocolata neagră sunt printre cei mai puternici antioxidanţi naturali.
Nu strică, ci întăreşte dinţii
Ciocolata neagră conţine teobromină – o substanţă care întăreşte smalțul dinților.
Spre deosebire de cele mai multe alte dulciuri, ciocolata neagră scade riscul de apariţie a cariilor, atât timp cât se practică o igienă dentară corespunzatoare.
Ciocolata slăbeşte…?
Dacă te întrebi cum poţi adăuga ciocolată neagră în planul de dietă fără a pune pe tine kilograme în plus, află că acest desert te ajută să faci asta în mod natural.
Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit că ciocolata neagră diminuează pofta de a consuma alimente dulci, sărate și grase.
Şi plus de asta, oferă o senzaţie deplină de saţietate, mai mult decât alte deserturi dulci colorate.
Rămâi la mica porție de ciocolată recomandată pentru şi pentru dietă.
Norocul meu ….este singura care imi place !