Nu aruncați cojile de cartofi – au beneficii nebănuite!

Știați că și cojile de cartofi au beneficii pentru organism? Cei mai mulți dintre noi le aruncăm, neștiind că le putem valorifica în favoarea sănătății noastre.

În cojile cartofului se află compuși cu proprietăți nutriționale și tehnologice.

Nu aruncati cojile de cartofi - au beneficii nebanuite!

Nu aruncati cojile de cartofi – au beneficii nebanuite! Freepik.com

Ccompoziția cojilor de cartofi

40-50% din compoziția lor este alcătuită din fibre alimentare. În plus, cojile conțin vitamine, precum vitamina B2, vitamina B6, acid folic, acid ascorbic și compuși fenolici.

Studiile au arătat că fenolii din cojile cartofilor se leagă de compușii cancerigeni și pot ajuta la prevenirea cancerului.

În experimentele pe animale, cojile de cartofi au demonstrat activități hipocolesterolemice.

Adăugată în dietă, pulberea din coji de cartofi poate atenua daunele la nivelul cristalinului provocate de diabet.

Pe lângă fibre și vitamine, cojile de cartofi ne oferă și minerale importante. Sunt în primul rând o sursă bună de potasiu și fier.

Citește și – Sucul de cartofi cruzi calmează și cicatrizează rănile stomacului

Ce beneficii au cojile de cartofi

Dat fiind profilului nutrițional atât de valoros, este ușor să înțelegem de ce cojile cartofilor poate avea și beneficii terapeutice.

În primul rând, contribuie la buna funcționare a inimii și la menținerea tensiunii arteriale la un nivel optim.

Mineralele (fosforul, calciu, magneziul, potasiul, zincul, fierul, cuprul) pe care le găsim în cojile de cartofi susțin structura și rezistența oaselor.

Cojile de cartofi spălate bine se pot folosi la ceai. Se fierb 10 minute, apoi se strecoară.

Cojile rămase după fierbere se pot aplica sub formă de cataplasme pe corp pentru ameliorarea durerilor reumatice și cicatrizarea rănilor.

Citește și – Compresele cu cartofi rași pentru dureri, migrene, sinuzită

Cojile de cartofi pot fi folosite și în scop cosmetic. Ajută la reducerea cercurilor negre, la albirea pielii, combaterea acneei, a punctelor negre și a excesului sebum din piele.

Masați pielea cu partea zemoasă a cojii. Sau puteți tampona zona de piele afectată cu o dischetă demachiantă înmuiată în sucul de cartofi cruzi. Lăsați să acționeze un sfert de oră, apoi clătiți cu apă caldă.

Sucul de cartofi cruzi poate fi aplicat și pe păr. Stimulează creșterea părului și îi dă totodată mai mult luciu. Se aplică pe scalp, se masează ușor câteva minute, apoi se mai lasă să acționeze un sfert de oră.

Citește și – Cataplasma cu cartofi – infecții, puroi, abcese, umflături, răni

Surse articol:

1. Sabeena Farvin, Surendraraj Alagarsamy, Charlotte Jacobsen, Composition and health benefits of potato peel, Research Gate: https://www.researchgate.net/publication/287292063_Composition_and_health_benefits_of_potato_peel
2. Abha Toppo, 8 Reasons You Should Never Throw Away Potato Peels, Krishijagran.com: https://krishijagran.com/health-lifestyle/8-reasons-you-should-never-throw-away-potato-peels/
3. Natura Vindecătoare, Ce poți face cu coaja cartofilor – ce conține, la ce este benefică și cum sa profitați din plin de aceasta (rețete): http://naturavindecatoare.ro/stiati-ca/ce-poti-face-cu-coaja-cartofilor-ce-contine-la-ce-este-benefica-si-cum-sa-profitati-din-plin-de-aceasta-retete/?fbclid=IwAR2xkpGfSRI-t3RzeY0W65EEqAS6IzK0fvQIGCO0gIttvU_XIGnVh8H-PsQ

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.