Cu oțet și apă oxigenată poți să cureți și să dezinfectezi toată casa!

Oțetul și apa oxigenată sunt doi agenți extrem de eficienți pentru curățarea suprafețelor. Au un grad bun de siguranță, ceea ce îi face preferabili în locul clorului sau a altor soluții chimice din comerț.

Oțetul este comestibil – fapt care spune multe despre siguranța sa. Iar apa oxigenată se descompune în apă după ce este folosită ca dezinfectant.

Solutie pentru dezinfectarea si curatarea casei

Solutie pentru dezinfectarea si curatarea casei: Master1305

Apa oxigenată se găsește la orice farmacie, fiind cunoscută și sub numele de „peroxid de hidrogen”.

Are numeroase utilizări în gospodărie. Poate fi folosită inclusiv pentru înălbirea rufelor și curățarea oglinzilor.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a clasificat-o drept un dezinfectant stabil și eficient pentru suprafețele dure.

Efectul ei devine însă mult mai puternic atunci când o folosim împreună cu oțetul. Aceste ingrediente nu trebuie combinate, ci folosite separat, dar în același scop.

Dacă vom amesteca apa oxigenată și oțetul în același recipient, vom obține o soluție chimică ce poate distruge suprafețele, cauzând totodată iritații la nivelul pielii, ochilor și sistemului respirator.

Apa oxigenată și oțetul elimină sute de mii de microbi

Cum putem folosi așadar oțetul și apa oxigenată împreună dar totuși nu în același recipient? Există o metodă pe care a descoperit-o Susan Sumner – om de știință în nutriție.

Dr. Susan a făcut un experiment în acest sens. A contaminat câteva fructe și legume cu bacterii comune, precum Salmonella, Shigella sau Escherichia coli.

După aceea, a curățat suprafețele cu oțet și/sau apă oxigenată.

Ambele ingrediente au fost eficiente pe cont propriu, însă efectul dezinfectant a crescut când au fost folosite amândouă.

Ca să vă faceți o idee, acidul acetic din oțet a eliminat circa 100 de microorganisme, iar apa oxigenată 10.000.

Împreună, cele două soluții ar putea combate până la 100.000 de patogeni dăunători, a declarat dr. Sumner pentru „Science News”.

Ea a descoperit că această metodă funcționează nu doar în cazul alimentelor, ci și a suprafețelor.

Oțetul și apa oxigenată pot fi folosite și pentru igienizarea suprafețelor pe care preparăm mâncarea, precum blaturile, tocătoarele sau chiuveta.

Citește și – Cum să dezinfectezi toată casa cu un ingredient lipsit de toxicitate: apa oxigenată

Cu toate acestea, oțetul nu este recomandat pentru curățarea blaturilor din granit sau marmură, deoarece este foarte acid și poate strica aceste suprafețe.

Chiar și apa oxigenată poate avea un efect corodant, de aceea trebuie utilizată cu precauție și doar ocazional.

O altă opțiune cu un grad ridicat de siguranță este spirtul de 70%, nediluat. Acesta are o aciditate mai mică decât apa și s-a dovedit eficient împotriva unor microorganisme.

Poate fi folosit pentru curățarea (nu neapărat dezinfectarea) unor suprafețe diverse, inclusiv a celor din granit și marmură. Evitați să îl aplicați pe plastic, deoarece le poate decolora.

Cum să dezinfectezi casa cu oțet și apă oxigenată

Această metodă poate fi utilizată pentru dezinfectarea blaturilor, meselor și a suprafețelor non-poroase.

Ingrediente

  • 1 cană de apă oxigenată de 3%
  • 1 cană de oțet alb de 5%
  • opțional: 5-7 picături de ulei esențial de arbore de ceai

Instrucțiuni de utilizare

Umpleți o sticlă de tip pulverizator cu oțet alb. Adăugați uleiul esențial – dacă folosiți. Agitați pentru omogenizare.

Într-o altă sticlă cu pulverizator, puneți apa oxigenată.

Pulverizați mai întâi suprafața cu apă oxigenată. Lăsați să acționeze minim 10 minute sau până se usucă complet, apoi ștergeți cu cârpa.

Pulverizați apoi oțetul. Așteptați 5 minute și ștergeți cu cârpa.

Citește și – Oțetul de mere – un produs-miracol pentru casă și sănătate (imunitate, pierdere în greutate, colesterol, diabet, dezinfecție)

Sursă articol: Heather Dessinger, DIY Vinegar + Hydrogen Peroxide All-Purpose Cleaner Recipe, Mommy Hypotamus: https://mommypotamus.com/hydrogen-peroxide-and-vinegar/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.