Cum se curăță depunerile de calcar de pe robinete și para de duș

Baia este singura încăpere din casă în care trebuie să fie întotdeauna curat, indiferent de zi sau perioadă a anului.

Dacă nu speli și dezinfectezi săptămânal baia, sfârșești prin a te confrunta cu probleme dificil de soluționat.

<a href='https://www.freepik.com/photos/water'>Water photo created by photoangel - www.freepik.com</a>

Cum sa cureti depunerile de calcar de pe robinete si para de dus: Photoangel – www.freepik.com

Una din aceste probleme este depunerea de calcar de pe para de duș și de pe robinete.

Stropii de apă care ajung pe suprafețele din baie se evaporă și lasă în urmă pete de minerale (calciu, magneziu). Dacă nu sunt îndepărtate imediat, se vor solidifica și se vor transforma în depozite cruste tari.

Aceste pete de apă dur sau depozite de minerale se formează de regulă pe baterii – pe mânerele de la robinetul de la cadă sau de la chiuvetă, pe para de duș și în vasul WC-ului.

Cum să cureți depunerilor calcaroase din baie

Deși detergenții obișnuiți de baie nu îndepărtează depozitele de calcar, există câteva soluții testate care dau rezultate. Partea bună este că majoritatea sunt naturale și nicidecum chimice.

Cu oțet 

Da, oțetul este cel mai eficient dizolvant, atât pentru depunerile de grăsime de pe țevi, cât și pentru depunerile de calcar de pe robinete. Iată cum trebuie să procedați.

Înmuiați una sau mai multe cârpe curate în oțet alb. Înfășurați-le în jurul bateriei sau a zonei afectate de pete de calcar.

Fixați-le să stea într-un loc și lăsați oțetul să acționeze circa o oră.

Când depozitele de minerale s-au dizolvat, desfaceți cârpele și curățați suprafața respectivă cu un burete abraziv. Clătiți la final cu apă.

Oțetul practic dizolvă depunerile de minerale fără pic de efort din partea voastră. Îl puteți folosi pentru diferite suprafețe, inclusiv pe blatul din bucătărie.

Citește și – Cum să cureți scurgerea de la chiuvetă cu 3 ingrediente

Cum se curăță para de duș de depunerile calcaroase

Turnați 100 ml de oțet de 9 grade într-o pungă de plastic groasă. Îmbrăcați para de duș în punga cu oțet și eliminați aerul. Para de duș trebuie să stea scufundată în oțet. Legați punga cu un elastic și lăsați oțetul să reacționeze 10 minute.

În cazul în care depunerile nu s-au topit, repetați procedura până la rezultatul dorit, sau lăsați oțetul să stea mai mult timp în contact cu suprafața afectată.

Cum să cureți depunerile de calcar din WC

Întrerupeți apa de la toaletă. Goliți complet bazinul de apă de WC. Înmuiați mai multe cârpe în oțet alb și așezați-le pe fundul WC-ului.

Lăsați-le să se usuce și turnați peste ele mai mult oțet. Repetați procedeul pe parcursul câtorva ore, până când depunerile încep să se dizolve.

Frecați apoi cu o periuță pentru a îndepărta depunerile complet. Dați drumul la apă și spălați WC-ul.

Citește și – Cum să cureți cada fără să te doară spatele

Folosiți piatra ponce

Piatra ponce este o altă metodă prin care puteți îndepărta rapid depunerile calcaroase de pe suprafețele din baie. Textura ei abrazivă îndepărtează ușor acele depozite tari.

Umeziți pur și simplu suprafața cu apă și frecați cu piatra ponce direct pe petele dure. Veți vedea cât de repede se curăță.

Citește și – Cu ce se curata fierul de calcat – 6 solutii simple!

Surse articol:

1. Rețete Ușoare, Cum puteți să îndepărtați ușor și rapid calcarul de pe para de duș: https://retete-usoare.eu/cum-puteti-sa-indepartati-usor-si-rapid-calcarul-de-pe-para-de-dus/
2. Jill Nystul, How To Remove Those Stubborn Hard Water Stains, One Good Thing by Jilee: https://www.onegoodthingbyjillee.com/how-to-remove-stubborn-hard-water-stains/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.