Cu ce se curata fierul de calcat – 6 solutii simple!

După câțiva ani de călcat asiduu, constați că talpa fierului s-a înnegrit, a devenit lipicioasă sau mată, fără luciu.

În acest caz, nu-ți rămâne decât să cauți soluții pentru curățarea fierului de călcat.

Cum se curata fierul de calcat: Freepik – www.freepik.com

Noi îți oferim câteva din cele mai eficiente trucuri. Vestea bună este că majoritatea ingredientelor care ajută la curățarea fierului de călcat sunt extrem de populare și sunt șanse mari să le ai deja în casă!

Soluții pentru curățarea fierului de călcat

Talpa trebuie să fie rece când o cureți. Însă există și unele soluții care necesită înfierbântarea fierului.

Bicarbonat de sodiu

Ce nu poate face bicarbonatul de sodiu? Este principalul agent de curățare, dezodorizare și albire pe care îl putem folosi în gospodărie.

Ca să cureți fierul de călcat cu bicarbonat, trebuie să procedezi astfel: pune 3 linguri de bicarbonat într-un bol. Adaugă 200 ml de apă și amestecă până la dizolvarea acestuia.

Înmoaie o cârpă moale în soluție și freacă talpa fierului. La final, murdăria se înlătură cu un burete umezit în apă curată, apoi se usucă folosind o cârpă curată uscată.

O altă variantă ar fi să faceți o pastă din 2 linguri de bicarbonat și 1 lingură de apă. Frecați apoi talpa fierului cu ea, evitând orificiile prin care iese aburul.

Oțet

Al doilea ingredient cu utilizări multiple în ceea ce privește curățenia în casă este oțetul. Are proprietăți dezinfectante și antiseptice și poate ajuta inclusiv la îndepărtarea depunerilor de calcar.

Pentru a curăța fierul de călcat cu oțet, amestecă oțet alb cu o cantitate egală de apă într-un bol. Procedați apoi la fel ca și cu soluția de bicarbonat.

Sau, înmuiați un prosop în oțet și așezați fierul pe el. Lăsați-l să stea așa 30 de minute, apoi ștergeți talpa. Va îndepărta coroziunile.

O altă modalitatea de a curăța un fier cu aburi este să turnați în  rezervorul pentru apă o soluție din oțet alb și apă (amestecate în cantități egale).

Băgați fierul în priză și călcați cu el o cârpă sau o haină rea. Vaporii fierbinți vor curăță reziduurile.

Pentru a curăța depozitele de calcar, introduceți în găurile prin care iese aburul un bețișor de ureche înmuiat în soluția de oțet.

Apă oxigenată

Nu putea să lipsească din arsenalul de soluții pentru curățare a fierului de călcat. Apa oxigenată, sau peroxidul de hidrogen ajută la dizolvarea arsurilor și a altor depuneri de pe talpa fierului.

Iată cum trebuie să procedați: băgați fierul în priză și lăsați-l să se încălzească puțin. Înmuiați apoi o dischetă demachiantă în apa oxigenată și curățați talpa fierului caldă (nu fierbinte!).

La final, talpa se șterge cu o cârpă umedă curată și apoi cu o cârpă uscată.

Paracetamol

Este o soluție neașteptată, însă eficientă, pentru înlăturarea reziduurilor de pe talpa fierului. Puteți folosi orice fel de pastilă de paracetamol.

Băgați fierul în priză. Când s-a înfierbântat, puneți-vă mănuși pe mâini și presați pastila pe talpa fierului, mai exact pe zona arsă. Pastila se va topi și va dizolva pata respectivă. Ștergeți la final talpa fierului cu o cârpă curată.

Poate fi nevoie de mai multe aplicații până la curățarea completă a fierului.

Sare

Luați un ziar mare și presărați pe el o cantitate generoasă de sare. Băgați fierul în priză și „călcați” ziarul, peste sare, folosind mișcări circulare. Veți vedea că talpa se curăță de la sine.

Cuburi de gheață

Dacă talpa fierului are depuneri de plastic topit, nu mai călcați nimic cu el până nu îl curățați. Altfel există riscul să topiți hainele.

Umpleți un bol de metal cu cuburi de gheață și așezați fierul cu talpa peste gheață. Acest lucru va ajuta la întărirea plasticului de pe talpă.

Luați apoi un cuțit de plastic și îndepărtați plasticul. Ștergeți la final tala cu oțet.

Surse articol:

1. Rețete Ușoare, Trei metode rapide de curățare a fierului de călcat de arsuri: https://retete-usoare.eu/trei-metode-rapide-de-curatare-a-fierului-de-calcat-de-arsuri/
2. Kristi Kellogg, How to Clean an Iron: 11 Ways to Tackle an Iron Bottom, Architectural Digest: https://www.architecturaldigest.com/story/how-to-clean-an-iron

 

 

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.