Cum să spui „nu” fără să folosești cuvântul „nu” în relația cu copilul

Când vrei să îi spui copilului tău să nu facă ceva, nu folosi cuvântul „nu”. Acest cuvânt va avea un efect opus: îi va stimula și mai mult curiozitatea să încerce acel lucru.

Părinții folosesc atât de des fraza „Nu fă asta sau aia!” încât și-a pierdut însemnătatea și eficiența în fața copiilor.

Întrebarea care se impune este: Cum le putem impune anumite limite necesare copiilor fără să le stârnim reacții adverse?

Cum putem spune „nu” fără să sune ca o interdicție?

Un copil care nu reacționează la cuvântul „nu” este catalogat drept neascultător. Adevărul este însă că acest cuvânt nu place nimănui. Nici nouă celor mari, dar cu atât mai puțin celor mici, care au o inimă de explorator.

Ei sunt foarte curioși din fire și vor să testeze totul pe propria lor piele. Trebuie să avem în atenție acest lucru atunci când le spunem să nu facă ceva.

Citește și – 5 cuvinte care îl rănesc pe copilul tău

Folosiți interdicția doar când este neapărată nevoie

Părinții trebuie să îi lase pe copii să exploreze, să cunoască, să încerce. Trebuie să îi lase să se joace liber, dar să îi ferească de lucrurile care i-ar putea vătăma.

Unii părinți le interzic copiilor să se joace cu nisip, în apă sau cu pământ, din simplul motiv că se murdăresc.

Trebuie să ne aducem aminte că și noi am fost copii și ne plăcea să ne jucăm liberi în natură.

Înainte să îi interzici ceva copilului, gândește-te dacă este suficient de important.

Interdicțiile trebuie puse doar în situații extrem de riscante și periculoase. Arată-ți fermitatea atunci când cel mic vrea, de pildă, să traverseze singur strada.

Iată câteva exemple de fraze care conțin cuvântul „nu”. Unele interdicții sunt întemeiate, altele nu.

  • „Nu ai voie să mănânci mâncarea cățelului”.
  • „Nu pune mâna pe ventilator!”
  • „Nu mai umbla la mașina de spălat!”
  • „Nu mai țipa pe scară!”
  • „Nu mai bate cu jucăriile în masă!”
  • „Nu te juca la priză!”
  • „Nu băga mâinile în pământul din ghiveci!”
  • „Nu mai alerga cu mâncarea în gură!”
  • „De câte ori ți-am spus să nu faci asta?”

Aceste fraze arată lupta unui adult cu un copil curios, energic, aflat în perioade de creștere, la care încearcă diverse lucruri și crede că toate sunt bune și frumoase.

Spiritul lui de explorator îl ajută să învețe, să descopere, să cunoască.

Cu cât ești mai sâcâitor, cu atât îți pierzi credibilitatea în fața lui. El nu va accepta să fie oprit, să fie reprimat.

Citește și – Copiii sub 2 ani nu trebuie să lăsați în fața ecranelor – avertizarea experților

Explică-i ce este bine și ce este rău, ce îl poate vătăma sau răni. Explică-i de ce trebuie să se ferească de anumite lucruri.

De pildă, dacă vrei să nu se mai urce pe masă, spune-i că masa este doar pentru a servi mâncarea.

Arată-i. Învață-l să facă lucrurile corect. Dacă te trage de păr, mângâie-l pe cap și arată-i că acesta este un gest corect, de afecțiune, pe care trebuie să îl facem față de cei pe care îi iubim.4

Citește și – Culorile stridente care invadează viața copiilor prin desene animate, jucării, strică echilibrul lăuntric și produc tulburări de personalitate

Distrage-i atenția cu altceva

O metodă prin care îl poți opri pe cel mic să facă ceva ce nu trebuie este să îl iei pur și simplu de acolo. Sau să îi muți atenția pe altceva.

Copiii au o atenție de scurtă durată, ceea ce poate fi un atu pentru tine. Acest lucru înseamnă că îi poți distrage repede atenția cu altceva.

Dă-i altceva de făcut. Simplu, fără să vorbești, fără să folosești deloc cuvântul „nu” sau o altă formă de interdicție care îi va provoca o stare de frustrare și îngrădire.

Sugerează-i o activitate alternativă – „Hai mai bine să facem asta!”

Solicită-i ajutorul în diverse treburi pe care le faci. Astfel îi vei capta atenția și îl vei ține aproape, supraveghindu-l. Se va simți bine să știe că îți este de folos.

Ori de câte ori îți vine să te înfurii din cauza jucăriilor aruncate pe jos sau a altor lucruri, încearcă să nu vorbești la mânie.

Spune-i cu o voce calmă și liniștită: „Blocurile sunt pentru a construi cu ele, nu pentru a le arunca”. Folosește tonul ridicat doar în situațiile grave.

Citește și – Nu certați copiii seara, pentru că întunecimea nopții înnegrește mâhnirea lor – Sfântul Paisie Aghioritul

Surse articol:

1. Vicki Glembocki, Saying No To „No!”, Parents: https://www.parents.com/toddlers-preschoolers/discipline/tips/saying-no-to-no/
2. Mike Mitchell, 10 Ways to Say „No” Without Saying No, Parents: https://www.parents.com/toddlers-preschoolers/discipline/tips/discipline-without-saying-no/?slide=slide_1797ea4d-3b2a-429d-b45d-dd903a0108f2#slide_1797ea4d-3b2a-429d-b45d-dd903a0108f2

 

 

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.