5 cuvinte care îl rănesc pe copilul tău
Copiii din ziua de azi sunt caracterizați de multe ori, de proprii lor părinți, ca fiind neascultători. Părinții, la rândul lor, pot fi caracterizați prin lipsa de răbdare.
Faptul că cei mici nu fac ce li se spune se poate datora unor greșeli de comunicare a adulților.
Părintele Vasile Ioana ne oferă câteva sfaturi valoroase pentru părinții care vor să știe cum ar trebui să reacționeze în anumite situații. Și mai ales ce să spună.
5 cuvinte care îi rănesc pe copii
Pentru că una din cele mai mari probleme de relație între părinți și copii ține de comunicare, sau de limbajul folosit.
Din experiența de duhovnic care spovedește mulți copii, Părintele Vasile Ioana a alcătuit o listă de 5 cuvinte grele, care le provoacă celor mici multă suferință.
Părinții rostesc de multe ori aceste cuvinte fără să își dea seama cât de nocive sunt pentru buna dezvoltare a copiilor lor.
Iată care sunt cele mai neplăcute cuvinte pentru un copil, venit din partea părinților sau a altor adulți care au grijă de ei
NU EȘTI BUN DE NIMIC!
Sau nu ești în stare de nimic! Da, sunt părinți care rostesc aceste vorbe cu multă ușurință, fără să se gândească la consecințele lor.
Copilul care aude deseori aceste cuvinte, va crește timorat. Când va crește mare va avea mereu senzația că nu face lucrurile așa cum trebuie. Nu va avea încredere în el.
Cuvintele „Nu ești bun de nimic” îi taie aripile copilului, spune Părintele Vasile Ioana.
TACI DIN GURĂ!
Această expresie o auzim cel mai des între adulți. Însă există și părinți care o folosesc față de copiii lor.
Copilul se simte umilit la auzul acestor cuvinte. Este o formă aspră de a-l reduce la tăcere, de a-i interzice să vorbească.
Aceste cuvinte dor, taie orice formă de dialog. Duce la refularea sentimentelor.
Dimpotrivă, copiii trebuie încurajați să comunice cu părinții lor. Aceștia din urmă trebuie să le asigure o companie plăcută, în care cei mici se pot destăinui ușor.
Nici un părinte nu vrea ca copiii lui să îi ascundă anumite lucruri, să fie necomunicativ sau mincinos. Iată la ce poate duce această adresare urâtă: „Taci din gură!”
Ciește și – Nu certați copiii seara, pentru că întunecimea nopții înnegrește mâhnirea lor – Sfântul Paisie Aghioritul
PLEACĂ DE AICI!
Nici față de dușmani nu trebuie să ne exprimăm cu astfel de cuvinte jignitoare, darămite față de proprii copii.
Pleacă de aici! Să nu te văd! – sunt cuvinte pe care părinții le rostesc atunci când cel mic face o greșeală. Or, acesta nu este modul corect de a rezolva problema.
„Ce este Dumnezeu pentru tine, ești tu pentru copil! Care sunt cele două atribute ale Dumnezeului cerului? Iubește și iartă!”
Copiii sunt darul lui Dumnezeu, de aceea nu avem nici o justificare să ne purtăm urât cu ei, să îi tratăm ca pe niște lucruri lipsite de minte, de valoare sau de respect.
„Copilul nu-i al tău. Ți-a fost dăruit de Dumnezeu, iar tu îl dai societății mai departe!”
„Pleacă de aici!” sunt cuvinte care provoacă o rană profundă copilului. Cel mic înțelege că vrei să îl scoți din orizontul tău, că nu îl iubești. Simte respingere și abandon din partea propriilor săi părinți.
„Copiii au nevoie de dragostea voastră, de răbdarea voastră, de înțelepciunea voastră!”
TU NU POȚI CUM POT CEILALȚI
Nu este cea mai bună modalitate de a-l motiva pe copil. El va primi aceste cuvinte ca o dojană. Se va simți inferior. Va fi apoi predispus la rândul său la comparații cu ceilalți, la competiții.
Dacă îi spui că nu este la fel de bun ca alții, copilul va ajunge să îi privească pe ceilalți ca pe niște rivali. Vei sădi astfel în sufletul lui sămânța invidiei.
Părintele Vasile Ioana spune că viața nu este un concurs, ci mai curând un drum. Unul ajunge mai repede la țintă, altul mai încet.
„Nu cultiva invidia în copil punându-l mereu în comparație cu alții. Nu putem să fim egali. Nu suntem egali”.
Un alt sfat important este ca părinții care au mai mulți copii să le ofere tuturor aceeași dragoste. Să îi iubească în mod egal, pentru ca nimeni să nu se simtă favorit sau lipsit de importanță.
Citește și – De ce este bine să împărtășim copiii în fiecare duminică
NU MAI PLÂNGE!
Aceste cuvinte le auzim mai des din partea taților. Ei sunt cei mai preocupați să nu plângă copiii.
„Dragul meu tată, gândește-te de ce plânge copilul! Că dacă tu îi spui „nu mai plânge”, tu de fapt îi spui „nu mai simți ce simți, simte ce îți spun eu!”
Întotdeauna copilul plânge cu motiv. Fie îl doare ceva, fie i s-a întâmplat ceva, fie s-a speriat, fie își dorește ceva.
„Identifică motivul pentru care plânge, intră în dialog cu el și ai răbdare! Dacă tu faci asta, copilul va prinde încredere în tine.”
Este important ca cel mic să simtă că părinții lui îl sprijină, îl protejează, îl cercetează și le pasă de ce i se întâmplă.
„Când copilul suferă, nu-l certa!”
Un sfat extrem de important. Dacă copilul este speriat, nu fii autoritar cu el.
„În momentul în care îi este frică unui copil trebuie doar să îi fii alături”.
Părinții au așteptări prea mari de la cei mici. Ei vor ca copiii să se comporte ca niște adulți, să nu aibă frici, să nu plângă, să fie puternici.
„Brațele părintești înseamnă siguranță”.
Copilul înfricoșat care este certat se simte fără protecție din parte nimănui. Când va fi mare, riscă să ajungă un fricos, un temător, un om nesigur pe el.
„Copiii sunt în brațele voastre ca să primească de la voi iubire, recunoașterea valorii lor. Iubire necondiționată, desăvârșită și acceptare, și astfel copilul va crește sănătos. Cu mintea sănătoasă.
Citește și – Probleme de concentrare, atenție, învățare și comportament la copii – 5 cauze posibile
Sursă articol: Părintele Vasile Ioana, 5 cuvinte care rănesc inima copilului tău, ProTV