Coronavirus: Apă și săpun sau dezinfectant de mâini? Ce recomandă experții?

Articol documentat

Apă și săpun sau dezinfectant de mâini? Ce este mai eficient împotriva germenilor? Deși oamenii au golit farmaciile și magazinele de produse dezinfectante, experții spun că spălatul normal pe mâini rămâne cea mai bună practică de igienizare în contextul pandemiei de Coronavirus. 

Află când anume este indicat să te speli pe mâini și când este mai bine să folosești un dezinfectant pe bază de alcool – găsești o rețetă simplă AICI

Apa si sapunul mai eficiente decat dezinfectantele

Apa si sapunul mai eficiente decat dezinfectantele: Jcomp – www.freepik.com

Centers for Disease and Control Prevention recomandă spălarea mâinilor cu apă și săpun cel puțin 10 secunde, cât mai des.

Apa și săpunul, mai importante decât dezinfectantul

Este cea mai eficientă măsură de igienizare și protecție împotriva germenilor și a substanțelor nocive care pot ajunge de pe mâini în corp.

În lipsa apei și a săpunului, experții spun că putem folosi un dezinfectant de mâini cu cel puțin 60% alcool. Acesta va împiedica propria contagiere și transmiterea germenilor către ale persoane.

Citește și: 10 mituri despre Coronavirus, desființate de știință

Dezinfectantele pe bază de alcool pot reduce rapid numărul microbilor de pe mâini, dacă este utilizat corect și în cantități suficiente. Însă nu pot combate toate tipurile de patogeni, nici pesticidele sau metalele grele.

Apa și săpunul sunt mai eficiente în eliminarea unor germeni, precum Cryptosporidium, Norovirus și Clostridium difficile.

Când NU este indicat să folosești dezinfectantul de mâini

Trebuie să știm că dezinfectantele de mâini nu sunt la fel de eficiente când mâinile sunt vizibil murdare sau pline de grăsime.

Așadar, nu folosiți dezinfectantele pe mâinile foarte murdare (de pământ, de mâncare etc.). Nu folosiți dezinfectantele de mâini după grădinărit, joaca afară, pescuit și alte activități care murdăresc mâinile. Folosiți în schimb apă și săpun.

Spălați-vă doar cu apă și săpun.

Citește și: Principalele simptome de coronavirus

Nu ingerați dezinfectantele de mâini deoarece pot cauza intoxicație sau otrăvire!

Supravegheați copiii mici. Centrele de combatere a otrăvirilor din SUA au primit 85.000 de apeluri legate de expunerea copiilor la dezinfectante de mâini. Aceștia sunt tentați să înghită dezinfectantele colorate, parfumate sau cu un ambalaj atractiv.

Păstrați aceste produse departe de ochii și accesul copiilor.

Când trebuie să folosești apa și săpunul

» înainte, în timpul și după prepararea mâncărurilor

» înainte de masă

» înainte și după transportarea sau atingerea unei persoane bolnave

» înainte și după tratarea unei tăieturi sau a unei răni

» după utilizarea toaletei, schimbarea scutecelor sau manevrarea unui copil care a folosit toaleta

» după suflarea nasului, tușit sau strănutat

» după atingerea unui animal sau a obiectelor acestuia

» după atingerea gunoiului

» când mâinile sunt foarte murdare sau unsuroase

Când trebuie să folosești dezinfectantul de mâini

» înainte și după ce mergi la un spital

» înainte și după ce vizitezi o persoană bolnavă

Dezinfectantul se aplică doar pe o palmă și apoi se masează ambele mâini, până când soluția se usucă.

Citește și: Coronavirus – cum se transmite, ce simptome provoacă și cum să te protejezi

Surse:

1. CDC.gov, Handwashing and Hand Sanitizer Use at Home, at Play, and Out and About: https://www.cdc.gov/handwashing/pdf/hand-sanitizer-factsheet.pdf
2. Centers for Disease Control and Prevention, Show Me the Science – When & How to Use Hand Sanitizer in Community Settings: https://www.cdc.gov/handwashing/show-me-the-science-hand-sanitizer.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.