Accidente rutiere ușoare – amenzi, declarații, lege

Un subiect important pentru mulți șoferi este legat de producerea accidentelor ușoare. În cât timp trebuie să declari accidentul la Poliție, ce amenzi primești, ce declarații trebuie să dai, ce sancțiuni se aplică și care sunt procedurile legale? 

Află răspuns la aceste întrebări în rândurile de mai jos.

accident de masina lege, amenzi

Accident de masina lege, amenzi

România bate recordul la accidentele rutiere fatale

Nimeni nu își dorește să fie implicat într-un accident, nici de partea victimelor, nici de partea autorului. Cu toate acestea, se întâmplă deseori ca două sau mai multe mașini să se ciocnească ușor în trafic.

Dacă tu ești cel care ai produs accidentul, din culpă sau nu, trebuie să cunoști cadrul legal și care sunt obligațiile tale.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene emis în aprilie 2019, Marea Britanie, Irlanda și Danemarca se mândresc cu cele mai sigure șosele din lume.

România se numără printre țările cu cele mai periculoase drumuri, alături de Bulgaria, Letonia și Croația. Nu este de mirare de ce rata deceselor produse din cauza accidentelor rutiere este atât de mare. În anul 2018 am fost fruntași la acest capitol în Europa.

„Vinovate” nu sunt doar străzile problematice, ci și vitezomania, neatenția la volan sau oboseala șoferilor. Dintre cei implicați în accidentele rutiere ușoare, un procent mic are cunoștințe despre procedurile legale.

Când un accident rutier este catalogat drept accident rutier

Potrivit definiției din Codul rutier, un accident rutier este acela care:

– a avut loc pe un drum public
– a produs răniți sau decese
– a avariat cel puțin un vehicul
– a implicat cel puțin un vehicul aflat în mișcare

Dacă ai fost implicat într-un accident rutier pe un drum închis sau pe o proprietate privată, cazul va fi supus regulilor pe care le are în acest sens administratorul proprietății respective.

Dacă ele nu există, accidentul va avea parte de aceleași reglementări precum accidentele produse pe drumurile publice.

Legea accidentelor rutiere ușoare

În cât timp se declară un accident rutier?

Un lucru de căpătâi pe care trebuie să îl știi este termenul maxim până la care trebuie să declari accidentul. Dacă a fost o simplă tamponare, care a produs daune mașinilor, șoferii implicați trebuie să meargă la Poliție pentru a declara accidentul. Se vor deplasa cu mașinile accidentate.

Ce se întâmplă dacă nu declari accidentul la timp?

Legea spune că trebuie să declari un accident rutier în maxim 24 de ore de când s-a produs. Dacă nu faci acest lucru, riști să rămâi fără permis 30 de zile, indiferent dacă ești sau nu vinovat.

Ce acte trebuie la Poliție pentru declararea accidentelor rutiere

Pentru a declara un accident rutier trebuie să prezinți la Poliție următoarele documente:

• buletinul
• permisul de conducere auto
• polița de asigurare RCA
• numărul de înmatriculare al mașinii

Ce declarații trebuie să faci vizavi de accidentul rutier

Va trebui să oferi detalii cât mai multe și cât mai concrete despre accidentul în care ai fost implicat. „Culege” așadar cât mai multe informații de la locul accidentului înainte să ajungi la Poliție. Va trebui să spui:

– unde s-a produs accidentul (sau să oferi alte repere ajutătoare)
– ce număr de înmatriculare avea cealaltă mașină implicată
– la ce oră a avut loc accidentul
– care sunt daunele rezultate în urma accidentului
– dacă sunt sau nu victime

Urmând a face investigațiile de rigoare, polițiștii care se ocupă de caz vor stabili cine este inculpatul și ce sancțiuni i se aplică.

Ce sancțiuni primești în cazul unui accident rutier

Dacă vei fi găsit vinovat, este posibil să primești:

• o amendă
• suspendarea permisului
• sau ambele

Constatarea amiabilă a unui accident rutier

Este important să știi că accidentele ușoare, fără victime, soldate doar cu tamponări, pot fi rezolvate pe cale amiabilă între șoferii implicați.

Dacă te poți înțelege cu celălalt șoferi, puteți face o constatare amiabilă. Astfel nu vei mai fi nevoit să te prezinți la Poliție, și nici nu vei mai fi sancționat sau amendat dacă tu ești vinovat de producerea accidentului.

Accidentele ușoare care au produs doar avarieri ale mașinilor se pot raporta la Biroul de Tamponări din zona în care a avut loc accidentul. Termenul de declarare este tot de 24 de ore.

Șoferii implicați trebuie să completeze un formular de constatare amiabilă a accidentului. Poliția nu mai are nici o implicare. Având la mână acest document, cel păgubit poate contacta firma de asigurări. Aceasta din urmă va deschide un dosar de daună, va stabili pagubele și va purcede la repararea mașinii.

Dacă accidentul a afectat și alte elemente, precum stâlpi, panouri sau ornamente stradale, șoferii trebuie să declare accidentul la Poliție.

Procedurile privind accidentele cu victime

Dacă accidentul în care ai fost implicat a produs vătămări de persoane, situația devine mai complicată. Trebuie să suni imediat la 112 și să raportezi accidentul la Poliție, solicitând o Ambulanță dacă este cazul.

Nu ai voie să pleci de la locul accidentului! Dacă modifici în vreun fel scenariul accidentului sau încerci să ștergi urmele acestuia, vei fi acuzat de infracțiune. Riști să primești între 2 și 7 ani de închisoare pentru această faptă.

Nici măcar victimele nu au voie să părăsească locul accidentului, chiar dacă se simt bine și nu au vătămări care să necesite spitalizare. Dacă se întâmplă acest lucru, șoferul vinovat trebuie să declare la Poliție imediat împrejurările în care a avut loc accidentul, altfel riscă să fie cercetat penal.

Ești victima unui accident rutier? Află ce drepturi ai

Dacă ai fost accidentat și vrei să depun plângere penală împotriva șoferului, ai dreptul să faci acest lucru în termen de 60 de zile de la producerea accidentului.

Șoferul încetează a mai fi urmărit penal și nu primește pedeapsă legală dacă rănile dobândite în urma accidentului sunt ușoare și nu necesită îngrijiri medicale pe o durată mai mare de 90 de zile.

Ca victimă, puteți cere daune morale, sau recuperarea banilor cheltuiți pe spitalizare și tratamente. Dacă vreți să faceți acest lucru, trebuie să acționați în instanță.

Surse:

1. Sorin Ghica, În cât timp se declară accidentul rutier: cum trebuie să procedezi, Adevărul.ro: https://adevarul.ro/news/societate/In-timp-declara-accidentul-rutier-trebuie-procedezi-1_54be65f1448e03c0fdc85027/index.html
2. Auto Bild, Drumurile morții – România are cea mai mare rată a accidentelor rutiere fatale din Europa: https://www.auto-bild.ro/stiri/romania-accidente-fatale-162353.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.