Divorțul în 2020 – acte necesare, costuri, proceduri, durată

Dacă te afli în situația neplăcută de a divorța, trebuie să știi câteva lucruri despre procedurile legale, despre costuri, acte necesare și durată.

Află în acest articol informațiile cele mai importante despre divorțul în România în 2020 și cum poți avea parte de o experiență cât mai puțin neplăcută.

divort - acte, costuri, durata

Divort – acte, costuri, durata: Rawpixel.com – www.freepik.com

Divorț prin acord, pe cale administrativă

Cum divorțezi rapid? La notar sau chiar la oficiul de stare civilă. Este calea cea mai simplă de a divorța, însă există o singură condiție: ambii soți să fie de acord cu desfacerea căsătoriei.

Totodată, lucrurile se simplifică în cazul cuplurilor care nu au copii minori în grija lor (fie copiii lor naturali, fie copii adoptați). Atât ofițerul de stare civilă, cât și notarul poate elibera certificatul de divorț când el are loc pe cale amiabilă.

Sunt două avantaje ale divorțului la notar:

1. Întreaga procedură durează o lună
2. Costurile sunt mai mici

Divorțul poate avea loc de asemenea:

– la primăria din raza ultimei locuințe
– la primăria unde a fost oficiată căsătoria și care deține actul de căsătorie

Trebuie să știți că taxele unui divorț amiabil la starea civilă sunt mai mici decât la notar. Însă dacă vrei ca acest eveniment să se desfășoare într-un cadru privat, alege notarul.

Acte pentru divorț la notar

Orice problemă ai avea de rezolvat la notar, trebuie să știi din capul locului ce acte trebuie să ai la tine, ca să eviți drumurile în plus.

Mai întâi trebuie să te programezi, apoi să te interesezi ce documente trebuie la divorț. Iată care sunt:

• certificatul tău de naștere și al soțului/soției
• actul tău de identitate și al soțului/soției
• certificatul de căsătorie în original, plus o copie legalizată
• certificatul de naștere al copiilor minori (dacă este cazul), plus copie legalizată

Pe lângă aceste acte, va trebui să completați o declarație la notar în care să specificați care este ultima voastră locuință comună.

Aceleași acte sunt necesare și pentru divorțul la starea civilă. În locul declarației notariale, veți completa o cerere de divorț. Trebuie să fiți amândoi prezenți ca să o depuneți. Dacă este prezent doar unul din soți, celălalt trebuie să își exprime acordul.

Cât durează divorțul?

De ce durează 30 zile un divorț la notar sau la starea civilă? Este un răgaz care se acordă soților, în eventualitatea unei reconcilieri. În acest interval, soții se pot răzgândi și retrage cererea de divorț.

Dacă după o lună dorința de a divorța rămâne valabilă, veți completa o nouă cerere care să precizeze că vă mențineți intenția de divorț, apoi vi se va elibera certificatul de divorț. În aceeași zi, căsătoria este complet încheiată. Nu trebuie să mai așteptați un alt termen.

Nici unul din soți nu va primi o învinuire pentru producerea divorțului. Notarul public are datoria de a înainta o copie a certificatului de către primăria unde a avut loc oficierea căsătoriei.

Dacă vă răzgândiți, veți completa o cerere din care să rezulte că renunțați la divorț. Veți pierde onorariul plătit.

Dacă nu vă prezentați după 30 de zile, dosarul se va clasa. De asemenea, și în acest caz, taxa pe care ați plătit-o nu vi se va returna.

Cât costă divorțul în 2020?

În prezent, ca să divorțezi la notar îți trebuie în jur de 500 de lei. Acesta este cel mai mic preț pentru divorțul fără copii minori. El poate diferi de la un cabinet notarial la altul.

Înregistrarea cererii de divorț în Registrul Național al Cererilor de Divorț are un tarif de 50 de lei. Pentru legalizarea copiilor de pe acte (certificatele de naștere și certificatul de căsătorie), vei mai cheltui în jur de 20 de lei.

În cazul divorțului cu copii minori, taxa de divorț este mai mare. Ea poate ajunge la 900 de lei.

Onorariul pentru divorțul amiabil este în jur de 600-700 lei, iar restul tarifelor sunt la fel ca cele menționate mai sus.

Cel mai ieftin divorț este la Sarea Civilă. Un impediment este însă timpul de așteptare, din cauza numărului mare de cereri de divorț care trebuie soluționate.

Îți trebuie avocat ca să divorțezi?

Nu este obligatoriu să ai un avocat dacă divorțezi pe cale amiabilă. Poți apela la ajutorul unui avocat care să se ocupe de toate demersurile necesare, astfel încât tu să ai o minimă implicare. Totuși, trebuie să știi că vei plăti mai mult.

Dacă ai intentat divorț fără ca partenerul să fie de acord, vei avea nevoie de un avocat. Astfel puteți evita conflictele și neînțelegerile privind custodia copiilor (dacă este cazul) sau împărțirea bunurilor.

Probleme la divorț

O posibilă problemă în procedura de divorț apare atunci când soții nu cad de acord cu privire la numele pe care să îl poarte după separarea oficială. Trebuie să știți însă că nu este nevoie de acordul partenerului pentru păstrarea numelui soțului sau al tatălui după divorț.

Dacă apar probleme, notarul sau ofițerul de stare civilă poate respinge cererea de divorț, îndrumându-i pe aplicați către o instanță de judecată.

Orice neînțelegere între soți la divorț necesită soluționare pe cale judecătorească.

Divorțul pe cale judecătorească

Cererea de divorț poate fi înaintată de ambii soți – dacă aceștia sunt de acord sau doar de unul din soți, după o perioadă de separare de minim 2 ani. În ultimul caz, este nevoie de prezentare a unor motive de divorț, precum deteriorarea gravă a relației dintre soți sau imposibilitatea continuării căsătoriei.

Judecătorul va lua în considerare partea de vină a partenerilor și motivele de divorț, care trebuie să fie temeinice.

Înainte de a lua decizia de divorț, este important să reflectați cât mai adânc, punând în balanță toate avantajele și dezavantajele. Nu luați decizii în momentele de maximă încordare sau tensiune. Încercați pe cât posibil să ajungeți la un acord cu partenerul.

Surse:

1. Direcția Locală de Evidență a Peroanelor Iași, Divorţ pe cale administrativă: https://www.dlep-iasi.ro/diverse/divort-pe-cale-administrativa–1.html
2. E-juridic.manager.ro, Divortul la notar in 2020: Acte necesare: https://e-juridic.manager.ro/articole/divortul-la-notar-acte-necesare-6040.html
3. Dreptonline.ro, Divort. Desfacere a casatoriei prin divort: http://www.dreptonline.ro/utile/divort.php

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.