Ce riscuri are BORAX și în ce produse se găsește
Borax este unul din principalele ingrediente regăsite în produsele de curățare a casei. Cât de sigur este acest mineral și ce riscuri sunt asociate cu utilizarea lui sunt întrebări la care veți găsi răspuns în acest articol.
Borax este un mineral care în limbaj chimic se numește tetraborat de sodiu. Are o textură asemănătoare cristalelor de zahăr și se dizolvă în apă.
Se găsește în numeroase tipuri de detergenți. Producătorii îl includ și în unele produse cosmetice ca agent antibacterian sau ca emulgator: săpunuri, șampoane, produse de machiaj.
Este utilizat atât în produsele de curățat, cât și ca aditiv în produsele alimentare. Are rol de reglare a acidității. Doza maximă permisă este de 0,1 mg per kg corp. Icrele de sturion (caviar) conțin borax în cantitatea maximă admisă pentru alimente: 4.000 mg/kg corp.
De asemenea, borax este folosit ca agent împotriva:
– mucegaiului
– a insectelor
– mirosurilor neplăcute (deodorizant)Ce efecte adverse poate provoca borax?
Deși este o substanță naturală, borax are numeroase efecte adverse pe care trebuie să le știți. National Library of Medicine nu îl consideră un compus cancerigen, însă acest lucru nu înseamnă că este lipsit de riscuri pentru sănătate.
Borax poate avea următoarele efecte nedorite:
– poate irita ochii, pielea și sistemul respirator
– poate declanșa probleme digestive
– poate cauza infertilitate
– poate duce la insuficiență renală
– poate cauza șoc sau chiar deces
FDA a interzis utilizarea lui ca aditiv alimentar, deoarece nu este sigur pentru consumul uman. La fel de periculos este și atunci când îl inhalăm. În ambele cazuri, borax poate duce la intoxicații sau afectarea organelor (mai ales organele reproductive, testiculele și fetusul aflat în perioada de dezvoltare).
Părinții trebuie să aibă grijă ca cei mici să nu se joace sau să intre în contact cu borax sau cu produse care conțin acest ingredient. În cazul unui copil, ingerarea boraxului poate fi fatală, chiar și în doze mici de 5 g., potrivit Children’s Hospital of Wisconsin.
Efecte adverse asociate cu ingerarea accidentală de borax:
– diaree
– vărsături
– șoc
Nu doar ingerarea directă a boraxului este periculoasă, ci și expunerea la produsele care îl conțin. Feriți din calea copiilor produsele cosmetice și produsele de curățare. Dacă un copil atinge un obiect sau un aliment care conține pesticide, aceste substanțe pot ajunge în corpul lor pe ruta mâini-gură.Asigurați-vă că produsele pe care le aveți în casă nu sunt toxice pentru copii.
Din păcate, producătorii nu sunt obligați să listeze boraxul pe ingredientele de pe eticheta produselor pe care le fabrică și le comercializează. Iată ce produse trebuie să eviți dacă vrei să te ferești de riscul expunerii la borax:
– produse din plastilină pentru copii
– produse de curățare a casei
– produse cosmetice
Dacă trebuie să manevrați boraxul, protejați-vă corpul folosind mănuși de protecție. Evitați contactul cu mucoasele (gura, nasul, ochii). Dacă aveți leziuni sau răni pe piele, acoperiți-le cu un plasture înainte de a umbla cu borax. Nu este indicat să respirați în pudra de borax.
Dacă ați ingerat sau inhalat borax, sunați imediat la medic deoarece această intoxicație necesită intervenție de urgență.
Surse:
1. Jenna Fletcher, Debra Rose Wilson, Is borax safe to use? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324167.php
2. InfoCons, Definiție pentru Borax (tetraborat de sodiu): https://www.infocons.ro/ro/dictionar/borax-tetraborat-de-sodiu