Perturbatorii ENDOCRINI – în ce produse îi găsim, ce boli provoacă și cum să ne ferim de ei

Utilizarea compușilor sintetici a început să crească exponențial pe la mijlocul anului 1900. Din cele peste 80.000 de chimicale diferite aflate momentan în uz, multe sunt suspectate a fi dăunătoare pentru sistemul endocrin.

Acești compuși chimici sunt acumulați și stocați în interiorul corpului. Bisfenol A (BPA), ftalații din plastic și anumite pesticide sunt considerați  perturbatori endocrini, adică compuși care alterează sistemul endocrin și ne pot predispune la numeroase probleme de sănătate, de la creșterea în greutate până la boli de inimă și cancer.

Perturbatori endocrini – produse: healthandenvironment.org

Ce sunt perturbatorii endocrini

Compușii incluși în categoria perturbatorilor endocrini sunt compuși care alterează funcția normală a sistemului endocrin – o rețea complexă de glande și hormoni care reglează numeroase funcții din organism.

Glandele endocrine includ hipotalamusul și glanda pituitară din creier, tiroida și suprarenalele, ovarele sau testiculele. Fiecare din aceste glande produce hormoni, car acționează ca mesageri chimici în corp.

Hormonii circulă prin fluxul sanguin către țesuturi și organe. Ei afectează creșterea și dezvoltarea, metabolismul, digestia, eliminarea, respirația, circulația sangvină, temperatura corpului, funcția sexuală, reproducerea și starea de spirit.

Cum acționează perturbatorii endocrini în corp

Perturbatorii endocrini pot întrerupe sau perturba sistemul endocrin prin numeroase mecanisme:

– alterarea nivelurilor normale ale hormonilor
– oprirea sau stimularea producției hormonilor
– schimbarea modului în care hormonii circulă prin corp
– afectarea funcțiilor pe care hormonii le controlează
– au efecte asupra receptorilor de hormoni

Cele mai grave consecințe pe care le pot avea perturbatorii endocrini sunt:

– capacitatea de a crește sau reduce estrogenul
– capacitatea de a bloca testosteronul
– perturbarea funcției tiroidei și a cortizolului

Unde se găsesc perturbatorii endocrini

Perturbatorii endocrini sunt compuși sintetici folosiți ca solvenți sau lubrifianți industriali, compuși din plastic, plasticizatori, pesticide, agenți farmaceutici și metale grele (cadmiu și plumb).

Mulți din ei (precum BPA și ftalații din plastic) sunt lipsiți de culoare și de miros și se găsesc aproape peste tot: în podelecăni de plastic, cosmetice, alimente, tuburi intravenoase etc.

Ftalații, de pildă, sunt utilizați pe scară largă în producția industrială a alimentelor. S-a descoperit că aceștia se scurg din ambalaje în alimente, contaminându-le.

Deși mulți din ei au fost interziși de ani buni în majoritatea țărilor, ei continuă să apară în lactate, în carne și în pește. Multe din pesticidele moderne și produsele de îngrijire personală sunt asociate cu tulburări la nivel endocrin.

Parabenii, de pildă, sunt prezenți în tot ce înseamnă săpunuri, loțiuni de corp, antiperspirante și cosmetice. Sunt de asemenea folosiți ca agenți conservanți în alimente și băuturi. Se bănuiește de asemenea că produsele de blocare a razelor UV și parfumurile sintetice din produsele de îngrijire a corpului au efect perturbator asupra sistemului endocrin.

Boli asociate cu perturbatorii endocrini

Obezitatea. Unii perturbatori endocrini (precum BPA și ftalații) sunt etichetați și ca fiind obezogeni, adică substanțe chimice care alterează echilibrul grăsimii, promovând sinteza și acumularea grăsimii în corp. Nu este deloc surprinzător de ce anumiți perturbatori endocrini sunt obezogeni și promovează obezitatea, dat fiind că unii din ei sunt stocați în țesutul gras, iar hormonii joacă un rol în reglarea apetitului, dezvoltarea și depozitarea grăsimii în corp. Se știe de altfel că țesutul gras este în sine un organ endocrin, capabil să producă și să răspundă la hormoni.

Diabet. Mulți perturbatori endocrini și unele pesticide cauzează rezistență la insulină, iar nivelurile crescute de insulină pot duce la diabet.

Cancer. Există dovezi consistente care indică o legătură între perturbatorii endocrini și un risc crescut de cancer la sân, prostată, testicule și limfomul non-Hodgkin.

Infertilitate. Perturbatorii endocrini au fost asociați cu scăderea nivelurilor de spermă la bărbați și cu endometrioză și probleme de fertilitate la femei.

Sindrom metabolic. Pesticidele, ftalații și ignifugele au fost corelați direct cu rate mai mari de sindrom metabolic (niveluri crescute de tensiune arterială, glucoză sangvină, trigliceride, colesterol LDL și grăsime în zona taliei).

Boli cardiovasculare. Unii perturbatori endocrini precum ftalații inhibă funcția celulelor inimii și cauzează stres oxidativ – care afectează sănătatea arterelor. Ftalații sunt de asemenea legați direct de creșterea tensiunii arteriale.

Boli tiroidiene. Mulți din perturbatorii endocrini contribuie la tulburarea funcției glandei tiroide, inclusiv aditivii din detergenți, ftalații, BPA și anumite pesticide, triclosan și unele filtre UV.

Cum putem evita perturbatorii endocrini

Expunerea la perturbatorii endocrini depinde de anumiți factori. Pe unii îi putem controla pe alții nu. Iată ce stă în puterea noastră să facem pentru a evita efectele negative ale perturbatorilor endocrini:

– Cumpărați bunuri sau produse de îngrijire personală etichetate „fără ftalați sau BPA”

– Înlocuiți alimentele ambalate în plastic cu alimente proaspete, care pot reduce expunerea la BPA și ftalați cu 50%

– Înlocuiți produsele convenționale cu produse organice pentru a reduce expunerea la pesticidele organo-fosforate.

– Preparați-vă propriile insecticide și ierbicide pentru gazon și grădină din ingrediente naturale, fără chimicale

– Consumați alimente sărace în grăsimi animale (carne și lactate grase) pentru a reduce expunerea la poluanții care persistă în mediu

– Folosiți metode practice de curățare a casei pentru a reduce expunerea la praful din interior (curățați regulat covoarele și ștergeți praful cu un aspirator cu filtru HEPA) acasă, la birou, în mașină

– Practicați sport pentru a transpira cât mai mult; anumiți perturbatori endocrini sunt eliminați din corp prin transpirație.

Sursă: UHN Staff, Endocrine Disruptors: The Stealth Plague of Modern Society, University Health News Daily: https://universityhealthnews.com/daily/nutrition/endocrine-disruptors-the-stealth-plague-of-modern-society/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.