De ce ridică oamenii glasul când se ceartă?

O istorioară frumoasă spune că un profesor i-a întrebat o dată pe studenții săi de ce ridică oamenii glasul atunci când se ceartă. 

Unul dintre ei a dat un răspuns firesc, zicând că cel mai probabil din cauză că nu își pot păstra calmul.

De ce ridica oamenii glasul cand se cearta

Profesorul însă a continuat cu o întrebare neașteptată, care a îndreptat discuția într-o altă direcție:

– Dar de ce să ridici glasul dacă persoana cu care te cerți se află chiar lângă tine?

Este probabil cea mai firească întrebare, dar a care studenții nu au putut găsi un răspuns. Era clar că niciodată nu s-au gândit să pună problema din această perspectivă. Profesorul le-a zis mai departe:

– Când oamenii se ceartă, și nemulțumirile între ei se multiplică, ei simt cum inimile lor se distanțează una de alta.

Nu numai inimile, ci și sufletele lor se despart. De aceea, „pentru a se auzi unul pe altul, ei trebuie să ridice vocea. Cu cât sunt mai supărați și furioși, cu atât mai tare ei strigă”.

Lucrurile stau tocmai invers într-o relație normală de iubire. Când două persoane sunt îndrăgostite, a zis profesorul, „ele nu ridică vocea, dar vorbesc foarte încet”.

Fac aceasta pentru că „inimile lor se află alături una de alta. Distanța dintre ele este atât de mică, aproape că ea nu există”.

Înaintând și mai mult pe firul acestei logici, profesorul a dat ca exemplu relația dintre două persoane dominate de iubireÎn cazul lor, limba pe care ei o vorbesc este izvorâtă dintr-o iubire profundă.

„Ei aproape că nici nu vorbesc. „Își șoptesc cuvinte la ureche. Însă uneori și cuvintele sunt în plus, căci este de ajuns doar un schimb de priviri”.

Această lecție frumoasă este menită să ne arate că certurile au un efect distructiv asupra unei relații. Cu cât mai mult se răstește cineva la partenerul său de viață (sau doar de conversație), cu atât mai mult îl va îndepărta.

„Certurile te îndepărtează sufletește, iar cuvintele spuse într-un moment de furie mărește această distanță nemăsurabil de mult”.

Niciodată nu este bine să vorbim la mânie sau la supărare, pentru că putem rosti cuvinte jignitoare, care nu mai pot fi șterse din inima celuilalt.

„Nu te mai certa cu persoana iubită. Într-o zi, distanța între voi poate deveni atât de mare, că nu veți mai găsi drum înapoi unul spre celălalt”.

Nu doar la furie, ci în toate momentele vieții, este bine și constructiv să rostim cuvinte pline de blândețe, de admirație, de iertare, de încurajare – în funcție de starea pe care o cere situația pentru a îndrepta relația pe un făgaș bun. Pacea este mai mare decât dreptatea, spun Sfinții Părinți.

_________________________________

Sursă: Psihologia de azi, O parabolă înțeleaptă care îți va spune de ce oamenii strigă unul la altul: https://psihologiadeazi.ro/o-parabola-inteleapta-care-iti-va-spune-de-ce-oamenii-striga-unul-la-altul/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.