Ne influențează ASTRELE în vreun fel DESTINUL? Despre credința în zodii și horoscop

Fără îndoială, schimbările care au loc la nivelul cerului – în sens meteorologic – influențează ceea se întâmplă pe pământ. Despre acest lucru vorbește și Mântuitorul în Evanghelii: „Fățarnicilor, fața cerului știți s-o judecați, dar semnele vremurilor nu puteți” (Matei 16, 3).

A crede însă că astrele au vreo putere de influență asupra gândirii sau a comportamentului nostru este un lucru absurd.

Berbec

Ieromonahul Savatie Baștovoi spune că strămoșii noștri puteau prevesti vremea urmărind cerul și mișcările norilor. Știau dacă vor avea parte de ploaie și de roade.

„Totuși, de aici până la a susține că stelele influențează și chiar condiționează destinele umane este mult.

Omul este singura făptură din univers care nu acționează doar în baza legităților naturale, ci are și voință liberă și rațiunea de a depăși ordinea naturii, așa încât zboară fără să aibă aripi, se scufundă fără a avea bronhii, și iese din atmosferă în spațiu încălcând legea gravitației”.

Zodiacele provin din țările orientale, avându-și obârșia în preocupările intense pentru astrologie ale vechilor preoți caldeeni.

Fermecați de multitudinea stelelor, de dispunerea lor complexă și de armonia dintre constelații, au început să caute legături între lumea astrelor și viața omului pe pământ, elaborând diverse forme de ghicire și semne zodiacale care să corespundă mai multor tipologii umane.

Arheologii au descoperit în ruinele cetății Ninive din Babilon tăblițe emise din porunca regelui Sargon cu diverse prevestiri astrologice, ca de exemplu: „Când constelația Ursei se întoarce, nenorocire peste întreaga țară”.

Această credință fascinantă în zodii și stele s-a răspândit rapid în Egipt, în Grecia antică și în Roma. În jurul anului 1400, credința în zei era înlocuită cu credința în constelații. A ajuns și la noi, prin negustorii sirieni din pontice. O dovadă în acest sens este medalionul de ceramică de la Romula dedicat cultului solar (zeul Sol – Sol invictus), pe care apar semne zodiacale diverse, precum zodia Fecioarei, a Racului și a Leului.

Încrederea în zodii nu a ocolit nici popoarele creștine din primele veacuri. Popularitatea credinței astrale crescuse atât de mult încât Împăratul Constantin cel Mare a emis un edict în anul 357 prin care a interzis practicarea astrologiei:

Nimeni să nu cerceteze astrologia, pe caldeeni, pe magi… Veșnic divagata curiozitate a tuturor să înceteze.”

Horoscop 2018

La rândul său, Împăratul Honorius al Imperiului Roman a dat ordin să fie izgoniți toți astrologii și a poruncit ca toate manualele și manuscrisele lor să fie arse.

Biserica însăși a fost nevoită să inițieze o luptă împotriva cultului zodiacal și a altor forme de ghicire. Despre nocivitatea astrologiei au scris și Părinții Bisericii, precum Sfântul Ioan Gură de Aur, care îi numea pe astrologi „proroci mincinoși și eretici fără Dumnezeu”.

„Ce creștini sunt aceia care păzesc basme jidovești și elinești și ursitorile și vrăjile și astrologiile și fermăcătoriile și advarele și obriciri de zile și de luni și de ani, și trepetnice și cuviruri și glasuri de păsări și aceia ce aprind lumini la fântâni și se scaldă, și aceia ce păzesc întâmpinările…”.

Au fost oprite de către Biserică citirea de cărți eretice „care nu se cade a le citi credincioșii”, precum „Astrologul”, „Gromovnicul”, „Fulgeralnicul” și „Socotitorul de vise”.

Sinodul de la Ancira s-a împotriva căutătorilor în stele și a celor care caută înțelegeri tainice. „Așișderea ceia care-și socotesc ziua în care s-au născut și zic c-a fost bună sau rea”.

Mulți din cei care cred în zodii dau vina pe luna și ziua în care s-au născut pentru caracterul sau destinul lor. Vorbind despre aceasta, Părintele Cleopa spune:

„Mai sunt și astăzi oameni care dau vina pe lună și pe zodii. Ei zic: „N-aș fi așa de rău dacă aș fi fost născut într-o zodie bună”. Sau „E zodia mea, m-am născut în zodia Racului, trebuie să merg înapoi ca racul”. Iar altul: „M-am născut în zodia Taurului și trebuie să fiu bătăuș”. Sau altul: „M-am născut în zodia Scorpiei și trebuie să fiu viclean ca ea și să înțep pe alții cu cuvântul”. În sfârșit, alții: „Eu m-am născut în martie, sau zodia Peștelui, sau a Vărsătorului, Cumpen, și de aceea sunt nehotărât. Ce nebunie!”

Asemenea și Sfântul Vasile cel Mare numește credința în zodii o nebunie:

„Omule nebun, ce legătură poate să aibă zodia de pe cer cu nașterea pe pământ? Niciodată nu are legătură steaua ta de pe cer cu nașterea ta. Ne-am făcut răi din cauza răutății noastre. Nu ne-a silit nici luna la rău, nici zodiile, nici constelațiile cerului, ci răutatea noastră și voia noastră proprie, iar aceasta aduce munca veșnică”.

Omul a fost creat de Dumnezeu cu voință liberă, și singurul răspunzător al acțiunilor sale și al consecințelor lucrărilor sale, după cum spune Sfântul Ioan Damaschin:

„Noi am fost făcuți liberi de Creator, și suntem stăpânii faptelor noastre”.

„A vorbi pentru noroc, pentru ursitori, pentru explicarea nașterilor după zodii sau stele, și pentru citirea de stele, e lucru nebunesc și fără de Dumnezeu. bunătățile și răutățile noastre se mișcă după a noastră singură voință” (Sf. Sim. Tes. 1, 6).

_____________________________________

Bibliografie:

1. Savatie Baștovoi, Dumnezeu povestit pe înțelesul unei femei, Cap. 27, Editura Cathisma, București, 2017, pp. 101-103

2. Doxologia, De ce nu trebuie să credem în horoscop? https://doxologia.ro/puncte-de-vedere/de-ce-nu-trebuie-sa-credem-horoscop

3. Ziarul Lumina, Istoria zodiacului: http://ziarullumina.ro/istoria-zodiacului-14162.html

4. Creștin ortodox, Pravila bisericească, ZODIAC – ZODIE: https://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/pravila-bisericeasca/zodiac-zodie-82086.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.