Atenție la PARABENII din produsele de îngrijire corporală – provoacă tulburări endocrine, alergii și tumori

Bune mai erau vremurile când toți foloseam săpunul de casă pentru a ne spăla pe păr și pe corp. Același săpun îl foloseam și pentru rufe. Curăța foarte bine, și era natural.

Produsele pe care le găsim astăzi în magazine au un aspect elegant, culori atractive, o textură fină și un parfum cuceritor. Cu toate acestea, în compoziția lor se află ingrediente care ne pot afecta sănătatea.

Parabeni

Cei mai periculoși sunt:

parabenii
alcoolul izopropilic – asociat cu îmbătrânirea prematură, greață, migrene, depresie, iritații ale pielii
aluminiul – care blochează glandele sudoripare și poate cauza dezvoltarea de tumori la sân.

Parabenii sunt conservanți parte în industria petrochimică. Dr. Pavel Chirilă avertizează că aceștia au efecte asemănătoare estrogenilor și pot cauza tulburări endocrine, precum și diferite tipuri de alergii, iritații la persoanele cu pielea sensibilă și eczeme.

Totodată, aceste substanțe cresc riscul de tumori maligne și cancer. Din cauză că stimulează producția de estrogeni, produsele care conțin parabeni pot induce pubertatea prematură la fete, crescând astfel riscul de cancer la sân.

Problema este că pe produsele respective nu scrie că acestea conțin parabeni. Oamenii trebuie să știe să „descifreze” eticheta produselor, să citească lista ingredientelor și să depista substanțele nocive. Parabenii sunt recunoscuți după numele de:

methylparaben (E218);
ethilparaben (E214);
propylparaben (E216);
butylparaben
isobutylparaben

Se găsesc în majoritatea (80%) cosmeticelor și produselor de îngrijire corporală:

șampon, gel de duș
săpunuri
loțiuni de corp
– cremă pentru ten
– antiperspirante
– pastă de dinți
– rujuri, balsamuri de buze

Acești compuși pătrund în piele și ulterior ajung în organism, unde se comportă ca niște hormoni care pot perturbă sistemul endocrin

Cercetătorii danezi au arătat că parabenii din cosmetice ajung în câteva ore în sânge și în urină. Femeile care folosesc astfel de produse se expun la o cantitate de 50 mg de parabeni pe zi.

Cercetătorii americani au detectat prezența parabenilor din cosmetice în 18 din 20 de țesuturile recoltate din tumorile cancerului mamarCele mai periculoase în acest sens sunt deodorantele care conțin parabeni. Acestea trebuie înlocuite cu produse naturale.

Cel mai bine ar fi să ne procurăm aceste produse cu utilizare zilnică de la magazinele naturiste, pentru a ne asigura că ingredientele conținute sunt naturale, obținute din plante.

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi atrage atenția asupra faptului că efectele nocive ale parabenilor se cumulează cu alți compuși toxici pe care îi ingerăm sau inhalăm: fumul de țigară, aerul poluat din mediu. Medicamentele și aditivii din alimente contribuie de asemenea la intoxicarea organismului.

Este imperios să facem toate corecturile necesare în dietă și în stilul nostru de viață pentru a ne proteja pe noi înșine și copiii noștri de efectele dăunătoare ale poluării.

_____________________________________________________________________________________________________

1. Adevărul, Cât de periculoase sunt produsele cu parabeni? http://adevarul.ro/sanatate/medicina/cat-periculoase-produsele-parabenii-1_50ad496c7c42d5a663924a2a/index.html

2.  Jurnal Bio, Parabenii: de ce trebuie sa ii evitam in cosmeticele noastre si cum ii recunoastem pe lista de ingrediente: https://jurnalbio.wordpress.com/2012/11/02/parabenii-de-ce-trebuie-sa-ii-evitam-in-cosmeticele-noastre-si-cum-ii-recunoastem-pe-lista-de-ingrediente/

3. Igiena Corpului, Nu folosiţi produse cosmetice cu parabeni şi alcool izopropilic, Revista Naturalia, Nr. 1, iunie 2009

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.