Rețete vechi pentru o problemă actuală: CĂDEREA PĂRULUI
Căderea părului a devenit una din problemele “estetice” de bază ale populației actuale. Natura vine mereu cu soluții eficiente, însă este nevoie de multă perseverență și răbdare pentru a vedea rezultatele. Rețetele de loțiuni de mai jos se pot prepara acasă din ingrediente simple.
Multe din aceste remedii sunt cunoscute din antichitate. Tot mai multe femei sunt interesate să se întoarcă la rețetele și leacurile din bătrâni în ceea ce privește îngrijirea pielii și a părului, dat fiind că produsele cosmetice din magazine sunt pline de ingrediente toxice, și în plus sunt foarte scumpe și ineficiente.
Aceste rețete pe bază de plante previn căderea părului, și totodată curăță scalpul, întăresc și hrănesc rădăcina firului de păr. Indiferent de loțiunea pe care alegeți să o preparați, veți obține un păr mai puternic, mai voluminos și mai strălucitor, și un scalp sănătos.
♣ Loțiune de rozmarin și ulei de măsline
Puneți 10 linguri de rozmarin uscat mărunțit într-un borcan, și turnați peste plante ulei de măsline, cât să le acopere. Se lasă 30 de zile la macerat, apoi se strecoară. Cu uleiul obținut se masează scalpul 10 minute, se lasă să acționeze o oră, apoi se spală părul cu șampon.
♣ Loțiune din ceapă
Deși are un miros neplăcut, ceapa este un remediu excelent pentru căderea părului. Amestecați sucul de la 2 cepe cu 1 linguriță de miere. Masați pielea capului cu acest amestec, apoi lăsați-l să acționeze o oră. Clătiți și spălați apoi părul cu șampon.
♣ Loțiune de salvie și oțet de mere
Căutați un oțet de mere cât mai natural (nerafinat), bogat în probiotice, care ajută la menținerea unui echilibru al bacteriilor naturale de la nivelul scalpului. Amestecați ½ pahar de oțet de mere cu ½ pahar de apă. Adăugați apoi 10 picături de ulei esențial de salvie. Turnați acest amestec pe păr, și masați bine scalpul. Înfășurați părul cu un prosop și stați așa 30 de minute sau mai mult. Clătiți și spălați părul cu șampon. Puteți face acest tratament zilnic, însă pentru curățarea scalpului și prevenirea căderii părului, este necesar un tratament pe săptămână.
Dat fiind că oțetul de mere este acid, acesta poate usca părul. Pentru persoanele cu scalp gras, este un remediu excelent. Dacă însă aveți părul vopsit, făcut permanent sau supus altor intervenții “chimice”, evitați utilizarea oțetului, deoarece acesta poate deteriora și mai mult părul.
♣ Soluție de urzică, mușețel și oțet
Fierbeți 1 litru de apă și adăugați 15 linguri de urzică uscată, mărunțită. Luați vasul de pe foc, puneți capacul și lăsați la infuzat 2 ore. După acest interval, încălziți ceaiul (fără să atingă punctul de fierbere), și adăugați 5 linguri de mușețel. Luați vasul de pe foc și lăsați încă 2 ore la infuzat. Strecurați și adăugați 300 ml de oțet de mere. Folosiți această soluție zilnic.
♣ Loțiune din rădăcină de urzică
Puneți 150 g de rădăcină de urzică într-un borcan, și turnați 1 litru de oțet de mere. Puneți capacul și lăsați borcanul să stea 8 zile la soare, agitând ocazional. Cu soluția rezultată se freacă scalpul zilnic, în special seara, înainte de culcare.
O altă variantă este să puneți 10 linguri de rădăcină de urzică mărunțită la macerat într-un borcan cu 1 litru de brandy sau alcool de 70 de grade. Puneți capacul și lăsați 30 de zile la soare. Strecurați și păstrați soluția într-o sticlă închisă la culoare. Folosiți soluția de 3 ori pe săptămână.
Multumesc, am sa fac loziunea de rosmarin si ulei de masline!
multumesc
INTERESANT! SPER SI UTIL….
Eu am incercat reteta de mai jos si a functionat incredibil. Se amesteca doua linguri ulei de ricin cu doua linguri de gaz ( eu nu mai stiu acum de unde se poate procura, daca stie cineva as fi recunoscatoare sa-mi spuna si mie ). Se incalzeste pe baie de abur pana la limita suportabilitatii se maseaza bine pielea capului cu acest amestec. Se infasoara capul cu un prosop incalzit ( eu il calcam cu fierul incins ) pentru cateva ore, dupa care se spala cu samponul obisnuit. Se repeta cca. 4-5 saptamani/ o data pe saptamana. Cand am facut eu aceasta reteta spalam parul cu sapun de casa si il clateam cu otet in care se macerasera petale de trandafiri.
Intr-un polonic se pune ulei de măsline, o linguriță de miere și o linguriță de scorțișoară, se pune pe foc mic până se încălzește (nu fierbinte )după care se tamponează la rădăcină părului, se spală părul după 10 minute, această rețetă se repeta timp de o lună . Pentru păr scurt se prepara jumătate din rețetă