Albirea Părului – Cauze şi Soluţii Naturiste Pentru Păr Grizonat

Albirea părului odată cu înaintarea în vârstă este un proces firesc, şi ar fi bine să nu-l combatem. Însă cei care vor să acopere firele argintii care mărturisesc despre vârsta înţelepciunii, pot să folosească plante şi alte leacuri naturiste care dau roade bune.

Albirea Părului - Tratamente Naturiste

Albirea Părului – Tratamente Naturiste

Părul – cea mai frumoasă podoabă a omului, necesită o îngrijire specială, mai ales azi, când factorii externi, alimentaţa şi stilul de viaţă neadecvate ne afectează sănătatea la toate nivelurile. Pentru acoperirea firelor de păr albe se pot folosi coacăze negre, hena, ceai negru, ghimbir şi miere sau seminţe de susan negru. Inclusiv alimentele care conţin proteine, fier şi vitamine pot întârzia încărunţirea părului.

Mecanismul din spatele albirii părului

Culoarea părului la om se găsește în foliculii de păr şi este datorată prezenţei a două tipuri de melanină: eumelanină şi pheomelanină. Cu cât mai multă melanină avem, cu atât mai închisă este culoarea părului.

Părul începe să se albească mai întâi la nivelul capului, apoi pe faţă, şi încet-încet în alte zone ale corpului – pe piept, subsori, etc. Acest proces de albire începe de la o varsta medie de 35 de ani sau mai mult, şi progresează treptat de-a lungul anilor. Pentru unii, firele de păr gri pot să apară la o vârstă fragedă, iar pentru alţii, după 40 de ani. Genetica şi de alti factori determină aceste diferenţe.

Cauzele albirii părului

Diluarea pigmenţilor de melanină este factorul care determină albirea părului. Mai precis, melanocitelele din interiorul foliculilor de păr nu mai produc melanină, şi de aici începe grizonarea părului. Cercetările recente au arătat că reducerea melaninei se datorează scăderii nievelului unei enzime din organism numită catalază. Din cauza scăderii catalazei, peroxidul de hidrogen suprimă mai departe creşterea melaninei, rezultând în albirea părului.

Părul gri poate să apară şi la persoanele tinere, până în 30 de ani, sau chiar până la 12 ani, iar acest fenomen este numit albire prematură. Dincolo de moştenirea genetică, stresul emoţional, boli ale glandei tiroide sau anemia, dieta săracă în Vitamina B12, fier şi iod, fumatul, vopselele de păr şi apa fierbinte, sunt cauze ale albirii premature a părului.

Soluţii naturale pentru păr grizonat

Coacăze negre

Coacăzele negre sunt considerate fructe-minune, utilizate în special de medicina Ayurveda pentru a trata diverse boli Se amestecă pulbere uscată de coacăze negre cu ulei de nucă de cocos şi se aplică pe scalp. Consumul de coacăze negre stimulează creşterea părului, şi este de asemenea bun pentru digestie, tulburări respiratorii, diabet zaharat, boli de inimă, diaree sau dizenterie.

 Ceai negru cu sare

Se prepară o cană de ceai negru şi se adaugă o linguriţă de sare. După ce s-a răcit, soluţia se aplică la rădăcina părului şi se lasă o oră să pătrundă, apoi doar se clăteşte, fără să se folosească şamponul.

♣ Henna

Aplicarea de pastă henna pe păr este un alt remediu popular eficient pentru părul gri. Pasta se poate face acasă, din frunze henna, seminţe de schinduf măcinate şi iaurt. Henna mai este folosită şi la vopsirea naturală a părului, fără efectele secundare ale vopselelor artificiale din comerţ.

 Ghimbir şi miere

Consumul de ghimbir şi miere este considerat eficace în tratarea părului gri. Acest amestec a fost prescris prima dată de medicina tradiţională chineză.

♣ Seminţe de susan

Seminţele de susan (în special de susan negru) şi uleiul de susan sunt şi ele recomandate de medicina Ayurveda pentru combaterea albirii firelor de păr. Se poate face un masaj la nivelul scalpului cu ulei de susan. Este bine să se includă şi în dieta zilnică seminţe de susan. S

 Amaranth

Frunzele de amarant sau Amaranthus sunt renumite între cele mai cele mai bune remedii pentru păr grizonat. Extractul din frunze de amaranth ajută la restabilirea culoarii părului în mod natural. Se plaică suc de frunze de amaranth pentru părul imediat după şamponare şi se clăteşte.

 Lapte de vacă

Unt din laptele de vacă este de asemenea un leac surprinzător pentru acoperirea firelor de păr albite de vreme sau înainte de vreme. Se aplică la rădăcina părului. Enzimele din laptele de vacă şi unt au un rol important de prevenire şi inversare a procesului de albire.

 Aportul de proteine

Dat fiind faptul că părul este format dintr-o proteină numită cheratină, o dietă bogată în proteine va contribui la creşterea producţiei de cheratină şi va stimula astfel creşterea părului. Proteinele se pot lua din carne, ouă şi cereale, mai ales din grâu şi linte.

♣ Vitamine şi minerale pentru păr

Vitamina A, vitamina B12, fierul, cuprul şi zincul sunt unele dint cele mai importante substanţe nutritive pentru păr. Lipsa acestor substanţe pot duce la albirea părului. Carnea de pasăre, peşte, nucile, stafidele şi prunele uscate sunt surse bune de aceste vitamine şi minerale.

Iodul

Iodul este un compus esenţial pentru oprirea procesului de albire a părului. Acesta are o influenţă majoră asupra glandei tiroide. Şi ştim că afecţiunile tiroidei, cum este hipotiroidismul sau hipertiroidismul pot duce la albirea timpurie a părului. Iodul nu se găseşte doar în sare, ci şi în alimente precum bananele, morcovii sau peştele.

Factori care grăbesc albirea părului

Ceaiul, tutunul, cafeaua, apa fierbinte, şampoanele puternice, uscătoarele de păr, vopselele de păr folosite de la vârste fragede sunt sunt câteva dintre lucrurile care trebuie i evitate pentru a preveni încărunţirea părului înainte de vreme.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

3 comentarii

  1. …si sucul de ceapa face minuni …;

  2. E f interesant am sa fac si eu

  3. MULTUMESC PENTRU INFORMATIE.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.