DETERGENȚII pentru VASE conțin compuși TOXICI care ajung în corpul nostru, în ape, în aer, în floră (rețete naturale)

Este extrem de important ca detergentul cu care spălăm vasele să fie cât se poate de natural, deoarece compușii pe care acesta le conține pot ajunge în organismul nostru, fie pe cale bucală, fie prin piele sau prin căile respiratorii.

Același lucru este valabil și cu produsele de îngrijire a corpului și alți detergenți cu utilizare regulată. 

Detergent natural de vase

Dacă vă uitați pe eticheta unui detergent, veți vedea că lista ingredientelor este extrem de lungă. Cei mai periculoși compuși sunt: sărurile de silicat, sulfatul de amoniu, acidul sulfuric, formaldehida, cocamida, gudron în vopsea, înălbitorii, agenții de spumare (DEA, TEA, MEA), SLS (lauril sulfat de sodiu) și SLES (sulfat lauret de sodiu), fosfații și parfumurile.

____________________________________________________________________________________________________

Rezultatele unui sondaj recent a arătat că 70% din persoanele care folosesc detergenți de vase din comerț sunt afectați de deshidratarea pielii și uscarea unghiilor. La 10% dintre utilizatori se întâlnesc alergii.

Doctorul dermatolog Alexandru Cebanu de la Spitalul Ungheni spune că detergenții de vase sunt una din cauzele principale ale apariției dermatitei la nivelul mâinilor.

Aceștia substanțe foarte dure de îndepărtare a grăsimii, care pot afecta sever structura pielii. Cel mai adesea produc iritații, deshidratare, riduri și duc la îmbătrânirea prematură a pielii.

____________________________________________________________________________________________________

Acestea sunt însă cele mai mici efecte secundare. Problema cea mai mare a detergenților de vase este că substanțele chimice pe care le conțin – îndeosebi fosfații rămân pe suprafața vesele.

Chiar dacă noi clătim bine vasele, acești compuși persistă, iar în cele din urmă, ajung în corpul nostru prin intermediul hranei.

Nu doar ingerăm, ci și inhalăm aceste substanțe chimice nocive. Ele se răspândesc și persistă în aerul din casă. Din acest motiv au fost asociate cu apariția problemelor respiratorii precum astm și bronșită, afecțiuni oculare și tulburări ale sistemului nervos.

Printre compușii care se găsesc în detergenții de vase se află și compuși cu potențial carcinogen, precum surfactanții anionici. Cel mai popular dintre aceștia este LAS (linear alchil benzen), care elimină toxine cu efecte cancerigene.

____________________________________________________________________________________________________

Daunele la nivelul naturii sunt și mai mari. Deșeurile acestor detergenți ajung în ape, în sol, în faună.

Câți dintre noi citesc vreodată eticheta produselor pe care le cumpărăm? Câți ne informăm cu adevărat despre ingredientele folosite în produsele din comerț, fie ele alimentare sau de uz casnic și corporal?

Ne plângem că suntem înconjurați de o lume plină de toxine. Cu toții contribuim, într-o măsură mai mică sau mai mare, la poluarea noastră.

____________________________________________________________________________________________________

Detergent natural pentru vase

Strămoșii noștri nu erau robiți produselor chimice din magazine precum suntem noi, și de aceea erau mai sănătoși și mai activi. Tot ce foloseau pentru corpul lor era natural.

Plantele din natură și alimentele serveau atât ca hrană, cât și ca medicamente sau agenți de curățare.

Ingredientele folosite la această rețetă sunt atât de naturale și sigure pentru vasele noastre, încât pot fi folosite ca dressing pentru o salată (desigur, în cantități mai mici).

Ingrediente

• 3-4 lămâi organice
• 200 g de sare grunjoasă (neiodată)
• 100 ml de oțet de mere natural
• 2 pahare (400 ml) de apă

Preparare

Spălați bine lămâile, uscați-le cu un prosop, tăiați-le în jumătăți, scoateți sâmburii și tăiați-le cubulețe. Trebuie să folosiți lămâi bio deoarece aveți nevoie și de coajă. Dacă nu găsiți, folosiți doar sucul lor și adăugați 10-20 picături de ulei esențial de lămâie.

Puneți-le în blenderul lama S împreună cu 1 pahar de apă și sarea. Mixați circa 5 minute la viteză mare, până rezultă o pastă cremoasă. Adăugați celălalt pahar de apă și oțetul.

Turnați compoziția într-o cratiță și puneți-o pe foc. După ce începe să clocotească, lăsați focul la mic și lăsați să fiarbă 10-15 minute.

Stingeți focul și lăsați compoziția să se răcească. Transferați-o apoi în sticle (de sticlă), borcane sau alte recipiente dorite.

Este un detergent cremos, care înlătură foarte bine grăsimea. Se prepară ușor și nici nu este costisitor.

____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Expresul, Ce ascunde o picătură de detergent de vase? https://www.expresul.md/2012/02/22/ce-ascunde-o-picatura-de-detergent-de-vase/

2. Eco Detergent Blog Spot: http://eco-detergent.blogspot.ro/

3. Tasta.ro, 6 detergenți de vase plini de substanțe chimicale care provoacă cancer! Stai departe de ele! https://tasta.ro/wow/6-detergenti-de-vase-plini-de-substante-chimicale-care-provoaca-cancer-stai-departe-de-ele/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.