Cum să prepari un SPRAY natural pentru DEZINFECTAREA și ÎMPROSPĂTAREA casei

Odorizantele din comerț eliberează un miros foarte plăcut și creează o stare de bine, însă ne pot afecta sănătatea. Aceste produse sunt pline de chimicale periculoase: coloranți, detergenți și parfumuri artificiale.

Dacă ați ști cât de ușor vă puteți prepara propriul odorizant în casă, nu ați mai da bani pe produse scumpe și nocive! Aveți nevoie doar de apă și unul sau mai multe tipuri de uleiuri esențiale.

Odorizant Natural Rețetă

Un studiu în care au fost analizate 74 de odorizante comerciale a scos la iveală mulți mai mulți compuși dăunători de care trebuie să ne ferim.

Cercetătorii au măsurat concentrația de compuși organici volatili din aer după utilizarea acestor odorizante. Au descoperit 350 de compuși chimici diferiți, cu potențial alergenic, între care benzen, formaldehidă și stirenCei mai periculoși compuși toxici sunt:

• Ftalați

Aceste substanțe se găsesc în produsele de curățare a casei, ambalajele produselor alimentare, parfumuri, cosmetice, produse de îngrijire personală).

Au fost asociați cu numeroase boli și probleme de sănătate: astm, cancer la sân, obezitate, diabet zaharat de tip 2, scăderea IQ-ului, ADHD, tulburări de neuro-dezvoltare, probleme de comportament, autism, infertilitate.

O recenzie realizată în anul 2007 de către Natural Resources Defense Council (o organizație non-profit) a arătat că 12 din 14 odorizante testate conțin ftalați.

• PEG-40

Aceasta este denumirea unui emulgator (o substanță folosită pentru stabilizarea unei emulsii sau a alimentelor procesate) care a fost asociat cu toxicitate la nivelul organelor, probleme respiratorii, astm, alergii și iritații ale pielii, afectarea ADN-ului, cancer și toxicitate la nivel reproductiv.

• 1,4-dichlorobenzen (1,4-DCB)

Acest compus are un miros puternic. Studiile pe animale au arătat că 1,4-DCB poate afecta ficatul, rinichii și sângele. Department of Health and Human Services a catalogat acest compus drept cancerigen.

____________________________________________________________________________________________________

Uleiurile esențiale au un parfum concentrat, și nu conțin substanțe toxice. În plus, sunt înzestrate cu proprietățile terapeutice ale plantelor din care sunt extrase: 

Uleiuri esențiale antibacteriene:

– cuișoare, eucalipt, lavandă, lămâie, măghiran, arbore de ceai, oregano, mentă, mușețel roman, salvie, rozmarin, lemn de santal, bergamotă, chiparos.

Uleiuri esențiale antivirale:

– scorțișoară, cuișoare, eucalipt, lavandă, lămâie, arbore de ceai, oregano, lemn de santal, cimbru.

Uleiuri esențiale antifungice:

– eucalipt, lavandă, arbore de ceai, lămâie, salvie, lemn de santal, cimbru.

Odorizant natural

Rețete

Puteți folosi un singur ulei sau o combinație din mai multe tipuri de ulei esențial. Difuzați-le în casă folosind un difuzor, un pulverizator sau o candelă de aromaterapie.

Odorizant natural

– într-un bol de sticlă amestecați 2 căni de apă distilată cu 1 lingură de bicarbonat de sodiu și 5-6 picături de ulei esențial (lavanda are efecte calmante, citricele au efecte energizante, menta și eucaliptul dau prospețime și acționează asupra sistemului respirator).

– transferați soluția obținută într-o sticlă cu pulverizator și umpleți-o cu apă. Agitați bine pentru ca bicarbonatul să se dizolve complet.

– pulverizați această soluție în camerele din casă, în birouri sau spațiile de lucru, în baie, în bucătărie, în dulapuri.

Dezinfectant natural pentru casă:

– amestecați 4 linguri de oțet alb cu 10 picături de ulei esențial și 3 căni de apă într-o sticlă cu pulverizator;
– aplicați soluția pe zonele care necesită dezinfectare sau curățare: masa din bucătărie, tocătoare, toaletă, mânerele ușilor etc.

Odorizant pentru aspirator

– aplicați câteva picături de ulei esențial (antibacterian) pe câteva discuri de bumbac și puneți-le în canistra aspiratorului; în momentul aspirării, uleiul se va difuza în casă, dezinfectând și împrospătând aerul.

Odorizant pentru dulapuri și sertare

– umeziți câteva discuri de bumbac în ulei esențial de lămâie și să le amplasați în dulapuri și sertare pentru a păstra un aer proaspăt în interior.

____________________________________________________________________________________________________

Sursă: Ogranic Authority, Here’s the Homemade Air Freshener Recipe You’ve Been Waiting For: http://www.organicauthority.com/homemade-air-freshener-essential-oils

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. Facem ce facem dar tot apelam la bunicii nostrii…cinste lor!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.