Fundătura Ponorului, sau „Palma lui Dumnezeu” – un alt loc de basm din România noastră dragă

Deși are un nume cu o rezonanță neplăcută, Fundătura Ponorului este unul din cele mai frumoase meleaguri din România. Un cioban a numit acest loc „Palma lui Dumnezeu”.

Iubitorii de drumeții în natură, deconectați de la tehnologia modernă și descătușați de orice fel de griji urbane vor găsi în acest loc o oază de liniște și peisaje pitorești desprinse din file de basm, de o frumusețe greu de descris în cuvinte.

Fundătura Ponorului, sau Palma lui Dumnezeu

Fundătura Ponorului, sau Palma lui Dumnezeu: Vizitează România

Fundătura Ponorului este unul din cele mai atractive ținuturi din județul Hunedoara, protejat prin lege. Se află în Munții Șureanu, în Parcul Național Grădiștea Muncelului-Ciclovina, pe raza comunelor Baru, Boșorod, Bănița, Orăștioara de Sus și Pui.

Deși nu impresionează prin altitudine, Munții Șureanu oferă peisaje pitorești autentice. Este o zonă încărcată de istorie, deoarece în Grădiștea de Munte se află una din cetățile vechilor daci – Sarmisegetuza Regia.

Situl arheologic și ruinele care pot fi vizitate astăzi povestesc în tăcere despre cultura, stilul de viață și obiceiurile strămoșilor noștri.

Frumusețea acestei depresiuni este dată de relieful divers, brăzdat de munți și dealuri de diferite înălțimi, îmbrăcate în păduri de brazi și foioase.

Râul Ponor care străbate șerpuitor lunca Ponoriciului și intră în munte, deschizând accesul în peșterile Șura Mare și Șura Mică, precum și turmele de oi și vaci care petrec aici pe timpul verii dau și mai multă splendoare.

În Parcul Național Grădiștea se află câteva rezervații naturale impresionante, care merită vizitate: Cheile Crivadiei, Peștera Tecuci, Complexul carstic Ponorâci-Ciocolvina, Peștera Șura Mare sau Peștera Bolii.

Pentru a ajunge în acest minunat loc, se merge pe șoseaua Hațeg – Petroșani. După ce ieșiți din localitatea Ponor, trebuie să virați la stânga spre satul Federi.

Din Federi se poate face o plimbare pe jos (sau cu bicicleta) spre Fundătura Ponorului, care durează circa 2 ore dus. Traseul nu este drept, ci se urcă. Priveliștea este impresionantă.

Acest colț de rai se poate vizita doar vara și la început de toamnă, când soarele lucește în frunzele ruginii ale copacilor, deoarece în celelalte anotimpuri locul este destul de umed și mlăștinos din cauza ploilor sau a zăpezii care se topește.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


9 comentarii

  1. Cit poate sa fie de frumos .
    Dumnezeu a dat dar dacă nu știm sa păstrăm ….

  2. Foarte frumos…postezi mereu niste zone superbe din Romania…pacat ca eu m-am nascut in Romania intr-o zona in care natura nu imi spune mare lucru ca de altfel nici oamenii din ea- S-E Romaniei-
    Eu aici am vazut..mizerie..uscaciune..campuri nelucrate..oameni necivilizati (nu generalizez)animale chinuite.Eu,
    Romania frumoasa o puteam vedea odata ..cel mult de doua ori pe an..ceea ce e prea putin.
    Imi place sa imi traiesc viata viitoare aproape de natura si asta nu e posibil in zona in care m-am nascut.
    Exista o singura sansa..sa vand tot si sa ma mut cu totul in alta regiune a tarii sa ma pot bucura de aceste frumuseti ale naturii.
    Greu..dar nu imposibil.
    Te pup Lili.

  3. Foarte frumos chiar super.imi place

  4. Adevărate frumuseți are România dar noi cei cu venituri mici nu ne putem permite să le vedem! Păcat mare păcat

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.