Minunea IZVORULUI tămăduitor al Părintelui Arsenie Boca
Mănăstirea Brâncoveanu din Munții Făgăraș este unul din cele mai bogate locuri de pelerinaj din țară. Bogăția ei constă în numeroasele obiective turistice cu caracter spiritual care pot fi văzute în această zonă.
După ce ați vizitat mănăstirea, ați admirat ornamentele din piatră, lacul în formă de inimă și alte amenajări pline de simbolism realizate de Părintele Arsenie Boca în perioada 1940-1948 în care a viețuit aici, după ce ați trecut pe la lacul din spatele mănăstirii și ați fost și la foișorul din pădure pentru a vedea locul unde slujea și predica Părintele Arsenie Boca în timpul verii, vă puteți îndrepta pașii spre Izvorul Părintelui Arsenie Boca.
Se poate urma pe jos drumul forestier pe lângă pădure care pornește de la Academia Sâmbăta, sau se poate ajunge cu mașina, urmând drumul de la Mănăstire spre Complexul Sâmbăta. La scurt timp apare un indicator pe partea stângă pe care scrie „spre Izvorul Părintelui Arsenie Boca”.
Se numește Izvorul „Părintelui Arsenie Boca” deoarece acest firicel de apă a început să prindă viață printr-o minune. Legenda spune că Părintele ar fi lovit cu toiagul în pământ, și a început să curgă apă. Această minune este descrisă pe o placă de lemn așezată la intrarea în „tinda” izvorului:
„Locul acesta are o dublă semnificație sacră, și anume, este locul în care s-a înfăptuit minunea izvorului tămăduitor, prin puterea Maicii Domnului.
Părintele a atins stânca din care a curs apă „vie”, apă tămăduitoare pentru boli fizice și sufletești. De asemenea, este locul în care Părintele a fost tuns în monahism și hirotonit ca preot.”
Alte surse susțin că acest izvor ar fi existat aici de dinainte să vină Părintele Arsenie la Mănăstirea Sâmbăta, și că el ar fi curățat și sfințit apa.
Izvorul se află într-un loc foarte liniștit, la margine de pădure. În jurul lui se află câteva obiecte din lemn menite să încadreze și să înfrumusețeze acest loc special, făcându-l mai odihnitor și primitor pentru pelerinii obosiți de drum.
Izvorul Părintelui Arsenie Boca nu a secat, ci continuă să curgă, și să-i îndestuleze pe toți. Apa acestui izvoraș de munte este foarte plăcută la gust, și are o aromă dulce. Se păstrează rece foarte mult timp. Puteți umple câteva sticle pentru a duce și acasă.
Acest loc era odată plin de oameni, însetați să asculte cuvântul lui Dumnezeu rostit de acest mare sfânt al României.
De la Izvor puteți porni spre Chilia Părintelui Arsenie Boca, săpată în stâncă la circa 1.600 de metri în anul 1943, cu ajutorul sătenilor din Sâmbăta. Traseul până sus este spectaculos, și merită tot efortul.