METEORA – magia mănăstirilor construite pe vârful stâncilor (imagini fascinante)

Mult mai fascinant și mai fermecător decât Acropola din Atena este situl Meteora – locul care adăpostește cel mai mare și mai impresionant complex de mănăstiri din Grecia, după Muntele Athos.

Meteora a devenit sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, datorită cadrului natural absolut fascinant în care sunt poziționate mănăstirile, a artei, frescelor și a grădinilor.

meteora 11

Geologia unică a sitului Meteora este comparată adesea cu relieful înalt, brăzdat de vârfuri vulcanice de peste 3.000 de metri din Cappadocia, din centrul Turciei.

meteora 8

stanci in meteora

meteora manastire

mănăstirile din meteora

relief meteora

În limba greacă, Metéora înseamnă „mijlocul cerului”, „suspendat în aer” sau „în cerurile de deasupra”.

munți meteora

Stâncile uriașe și dealurile „sculptate” sub forma unor bolovani imenși domină întreaga zonă. Mănăstirile sunt construite practic pe piloni de stâncă.

stânci meteora

Călugării ortodocși greci au întemeiat mănăstirile din Meteora în secolul al 14-lea, aflându-se în căutarea unui loc retras pentru a se stabili, fugind de persecuția religioasă instaurată de Imperiul Otoman din acea vreme.

meteora mănăstiri

Cu toate acestea, nu s-au ascuns construind peșteri în interiorul stâncilor, ci au ales cele mai înalte vârfuri de munte pentru a-și zidi mănăstiri și schituri.

meteora poze

Acest complex a fost construit inițial cu scopul de a-i ține pe vizitatori departe. Cu greu putea ajunge cineva în Meteora, deoarece singura cale de acces către mănăstiri era cățăratul pe stânci, sau transportul aerian în coșuri.

mănăstiri meteora 6

meteora (6)

Spre nefericirea călugărilor și spre bucuria mirenilor, după anul 1920, au fost construite scări până sus, și a fost permis accesul femeilor, care până în acest an era strict interzis. Se spune că Regina Maria a României a fost prima femeie care a ajuns la Meteora, în anul 1921.

mănăstiri pe stânci meteora

Din cele 24 de mănăstiri care au existat aici de la început, au mai rămas doar 6. Astăzi mai viețuiesc aici doar 20 de călugări (în 4 mănăstiri) și 4 maici (în 2 mănăstiri), din cauza turismului care a luat amploare în ultimii ani, făcând acest loc tot mai puțin prielnic vieții călugărești întemeiate pe liniște.

meteora 5

mănăstiri din meteora

În ceea ce privește stilul de viață al călugărilor și al maicilor care trăiesc în Meteora, el cuprinde două tipuri de trai: viața de obște (în comun) și viețuirea în singurătate, ca pustnic.

grădini meteora

Trezirea se dă foarte în zori, la ora 4:00. Urmează 3 ore de rugăciune, care se pot face atât în privat, cât și în biserică, după care sarcinile și ascultările de peste zi rânduite fiecăruia în parte.

frumusetile meteorei

În Meteora există 41 de chilii și schituri în care viețuiesc pustnici, însă accesul la acestea este foarte greu sau aproape imposibil pe cont propriu, fără ghid, deoarece nu există semne către ele.

grecia meteora

meteora01
Cel mai renumit schit din Meteora este Schitul Sfântul Gheorghe. Un element de atracție care caracterizează acest loc este o frânghie agățată în copacii din fața peșterii, pe care credincioșii atârnă eșarfe colorate odată pe an. De acest gest este legată o întâmplare minunată care a avut loc în secolul al 17-lea.

meteora grecia2

Se spune că un proprietar de credință musulmană a tăiat câțiva copaci din pădurea schitului, și că Sfântul Gheorghe l-a făcut pe acesta să nu-și mai poată mișca mâna. După ce acesta i-a oferit Sfântului vălul soției sale, a fost vindecat de paralizie. Potrivit religiei musulmane, vălul este cel mai prețios dar.

meteora din grecia

Cele șase mănăstiri active din Meteora sunt:

meteora vedere

1. Mănăstirea „Marele Meteor”, cunoscută și sub numele de Mănăstirea „Schimbarea la Față”. Este cea mai mare și mai renumită din Meteora.
2. Mănăstirea „Varlaam”, a doua ca mărime și cu cel mai mare număr de călugări (16 călugări în anul 2015).
3. Mănăstirea „Sfânta Varvara”, fondată pe la mijlocul secolului al 16-lea și decorată în anul 1560. Este o mănăstire de maici.

vedere meteora
4. Mănăstirea de la Rusanu, cunoscută și ca Mănăstirea „Sfântul Nicolae Anapafsas”. În anul 2015, aici viețuia doar un călugăr.
5. Mănăstirea „Sfântul Ștefan”, construită într-o zonă de câmpie. A fost închisă de naziști în timpul celui de-al doilea război mondial, și a fost redată maicilor în anul 1961.
6. Mănăstirea „Sfânta Treime”, poziționată pe vârf de stânci.

mânăstire în meteora

Posibilități de cazare

Pentru a gusta din plin frumusețea acestui loc și a vizita toate schiturile, este nevoie de 3-4 zile de ședere în Meteora.  Cele mai apropiate cazări se pot face în Kalambaka, un mic orășel modernizat, care le poate oferi turiștilor vederi fermecătoare asupra stâncilor abrupte pe care se odihnesc mănăstirile din Meteora.

meteora 5

Pentru a vă bucura de rețetele tradiționale grecești, puteți alege Taverna Gardenia, localizată în satul Kastraki din Kalambaka, lângă biserică. Pentru prețuri mai accesibile și mâncare bună, alegeți Taverna Panellinio.

Localizare

Meteora este localizată lângă centrul Greciei, la nord de Trikala, la 355 de km din Atena. Din Atena se poate ajunge în oralul Kalambaka cu trenul, cu autobuzul sau cu mașina personală (în 5 ore).

stradă meteora

Sau se poate călători cu avionul în Tesalonic, după care se poate merge cu mașina sau cu trenul. Meteora se află la 229 km de Tesalonic (3 ore de mers).

meteora 3

drum meteora

Surse articol:
1. http://journeywonders.com/the-magical-monasteries-of-meteora/
2. http://monkeysandmountains.com/meteora-monasteries

9 comentarii

  1. Frumos,am vizitat Meteora in 2007

  2. am vizitat Meteora, merită văzută!

  3. Am fost acolo , este SUPER . Merita văzuta!

  4. Si eu am fost in 2015, a fost minunat !

  5. Chiar suspendat in aer te simti acolo.

  6. Superb! Nu-mi pot imagina cum au putut trai acolo,agatati de munte.Merita vazuta

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *