Cazanele Dunării – cel mai spectaculos loc din România

Cazanele Dunării sunt o destinație de concediu unică, impresionantă, de neuitat, mai ales dacă aveți timpul necesar să petreceți aici câteva zile și să vă plimbați pe Dunăre cu vaporul sau cu barca pentru a admira peisajul spectaculos.

Cazanele Dunării sunt locul unde Dunărea atinge cel mai îngust punct. Sunt desemnate un monument natural unic în Europa. Acestea sunt împărțite în două secțiuni:

Cazanele Dunării

Cazanele Dunării

– Cazanele Mici, care încep de la comuna Eșelnița, cuprind golful Mraconia și se încheie la începutul localității Dubova; pot fi vizitate Mănăstirea Mraconiei și Chipul lui Decebal
– Cazanele Mari, care încep de la dealul Ciucaru Mare și se întinde pe o suprafață de 3.8 km lungime.

Cazanele Dunării

Cazanele Dunării

Obiective turistice

Statuia lui Decebal

Acest obiectiv se numește Decebal Rex. Este o statuie foarte mare, de 55 m înălțime și 25 m lățime, cioplită în stâncă, reprezentând chipul lui Decebal, care se poate vedea și fotografia în timpul croazierei. Se poate face și un popas aici, dacă veniți cu mașina pe DN57. A fost realizată în perioada 1994-2004.

Statuia lui Decebal

Statuia lui Decebal

Statuia lui Decebal

Statuia lui Decebal

Tabula Traiana

Aproape de Statuia lui Decebal, la ieșirea din Cazanele Mici, se află un alt monument istoric important: Tabula Traiana, o placă memorială de 1,75 m înălțime și 4 metri lungime, realizată de însuși Împăratul roman Traian, care consemnează victoria sa asupra lui Decebal în anii 105-106.

Tabula Traiana

Tabula Traiana

Mănăstirea Mraconia

Este cu siguranță cel mai încântător popas al acestei destinații. Așezată pe malul stâng al Dunării, în cel mai frumos loc din Defileul Dunării, Mănăstirea Mraconia oferă o priveliște care te lasă fără aer câteva secunde.

Mănăstirea Mraconia

Mănăstirea Mraconia

Mănăstirea Mraconia este situată la 12 km de Orșova, între Dubova și Eșelnița. Denumirea ei înseamnă „loc ascuns” sau „apă întunecată”. A fost zidită în anul 2000, pe locul unui punct de observație și dirijare a vaselor de pe Dunăre, ca un omagiu adus vechii mănăstiri Mraconia, pe care apele lacului de acumulare au înghițit-o.

Peștera Ponicova

Este cea mai mare peșteră dintre cele șapte aflate în Clisura Dunării. Se întinde pe o lungime de 1,6 km.

Cazanele Dunării

Cazanele Dunării

Parcul Național Porțile de Fier

Este unul din cele mai mari parcuri naturale din țară. Cuprinde 18 rezervații. Speciile de plante și animale care trăiesc aici sunt extrem de variate. Dintre cele mai specifice acestei locații, amintim: laleaua cazanelor, clopoțeii cazanelor și mărarul Porților de Fier. Turiștii pot fac incursiuni pe trasee montane marcate corespunzător.

Cazanele Dunării

Cazanele Dunării

Cazanele Dunării cazare

Posibilitățile de cazare în această zonă sunt nenumărate. Turiștii pot alege dintr-o ofertă variată de vile și pensiuni situate de-a lungul șoselei DN57, cât ține Orșova.

Una din cele mai frumoase zone de cazare pentru plajă și înot este Golful Ogradena, unde apa nu este foarte adâncă.

Cazanele Dunării

Cazanele Dunării

Cele mai multe pensiuni pun la dispoziția turiștilor bărci cu motor sau șalupe pentru o plimbare pe Dunăre.

Cum ajungi la Cazanele Dunării

Dacă veniți cu mașina, puteți ajunge la Cazanele Dunării pornind din Drobeta Turnu Severin spre Orșova. Traversați orașul, apoi îndreptați-vă spre Moldova Nouă. Cazanele se întind între satele Dubova și Ogradena.

Cazanele Dunării

Cazanele Dunării

La Cazane se poate ajunge și cu cu vaporul sau cu barca. Din portul Orșova se fac excursii dus-întors, care durează cam jumătate de zi. Plimbarea pe Dunăre este și mai spectaculoasă seara, când sunt aprinse luminile în oraș.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

5 comentarii

  1. Loc unic in Europa. Merita sa-l vizitati si neaparat urcat pe Ciucarul Mare de unde este o panorama extraordinara.

  2. Am fost in anul1965 pe insula Ada Cale,păcat ca acum nu mai exista, era frumos.Unicc in Europa.

  3. Avem o tara cu peisaje mirifice!Suntem binecuvântați cu atâtea frumuseți, fiecare zona având ceva aparte!

  4. Recomand……vizitat foarte frumos…..ca de altfel toata Romania…..

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.